ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα για τον περιορισμό της ύφεσης

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανακοίνωσή του ασκεί κριτική στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Advertisement-

Καταρχήν υποστηρίζει ότι από «το Πρόγραμμα έχει την παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ», καθώς επίσης ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν την οικονομία της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ακολούθως αναπτύσσει επτά σημεία κριτικής:

«Σημείο 1ο: Στο κείμενο αυτό υπάρχει μία πανηγυρική κατάρρευση των όσων έλεγε η ΝΔ για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

- Advertisement -

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία των νέων μειώθηκε σημαντικά, όπως και το ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης

Μειώθηκαν οι άνεργοι επί ΣΥΡΙΖΑ

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των μακροχρόνια Ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ατόμων σε κίνδυνο φτώχιας η κοινωνικού αποκλεισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 500.000 άτομα.

Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας κατά 600.000 άτομα

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της παιδικής φτώχιας επί ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μάλιστα στιγμή που το κατώφλι φτώχειας (με κάτω από πόσα χρήματα κάποιο άτομο θεωρείται φτωχό) αυξήθηκε.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ανισοτήτων επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση του ποσοστού των ατόμων στις ηλικίες 18-24 που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επί ΣΥΡΙΖΑ.

-Advertisement-
=Advertisement=

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός ανάκαμψης δεν είναι σαφής

Σημείο 2ο: Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 4,7% το 2020 και για ανάκαμψη 5,1% το 2021 είναι ανεδαφικές. Για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν καν ένα δυσμενές σενάριο ούτε βέβαια κάποια νύξη για την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι δεν έχουν πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την ύφεση -πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο. Ο δε σχεδιασμός για την ανάκαμψη δεν είναι καθόλου σαφής. Αν μάλιστα παρουσίαζαν το 2019 σε εξάμηνα θα πρόκυπτε ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019 πολύ πριν τον ιό.

Σημείο 3ο: Η κυβέρνηση σημειώνει ότι “Το συνολικό δημοσιονομικό́ κόστος των μέτρων για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ́, από́ τα οποία 1,56 δισ. ευρώ́ αντιστοιχεί́ σε αναβαλλόμενα έσοδα”. Πού είναι τα 12 και 14 δισ. που έλεγαν; Στην καλύτερη περίπτωση τα μέτρα είναι κάτω από 8 δισ. (9,5-1,5=8) (δηλαδή 4% του ΑΕΠ). Όμως με μια προσεκτική ματιά βλέπει κανείς ότι στα 8 δισ. έχουν συνυπολογίσει και την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δισ. Πού είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Επιστρεπτέα.

Με απλά λόγια, τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι κάτω από 6 δισ. (3% του ΑΕΠ). Άρα ΝΔ εσωτερικού 14 δισ., ΝΔ εξωτερικού 9,5 δισ., ΝΔ πραγματικού 6 δισ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι τροχοπέδη για την οικονομία;

Σημείο 4ο: Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι δε τόσο αφαιρετική, που δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα. Αλήθεια, πώς πάει η μείωση αυτών; Υπάρχει; Ή τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι τροχοπέδη για την οικονομία;

Σημείο 5ο: Ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα, είναι χαρακτηριστικό το πώς έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που υπολογίζονται για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι μόλις 10 εκατ. και το συνολικό κόστος της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους είναι μόλις 15 εκατ.

Σημείο 6ο: Το κείμενο παρουσιάζει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεκτικές ακροβασίες. Παρουσιάζει δε και την πολιτική της ΝΔ για την επόμενη μέρα όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει. Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η ΝΔ νομοθέτησε αναφέρεται ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους», ενώ γίνεται αναφορά σε ένα «αποδεκτό χαμηλό επίπεδο υγειονομικού ρίσκου» που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Σημείο 7ο: Η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού αρνούμενη να καταλάβει την αναπτυξιακή σημασία των μισθών. Κάτι που φαίνεται ότι είναι μέγιστη προτεραιότητα της αφού έσπευσε να φέρει ήδη ΠΝΠ. Τουλάχιστον για τους χαμηλούς και μεσαίους μισθούς, γιατί στους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς στελεχών δε φείδεται χρημάτων».

Συμπερασματικά ο κ. Τσακαλώτος καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβέρνηση με αυτό το κείμενο έκανε ένα πρώτο βήμα παραδεχόμενη ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 βελτίωσαν την οικονομία και τις ζωές των πολιτών. Ας κάνει και το επόμενο. Ας ακούσει τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά και της οικονομίας σήμερα».

www.newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *