Κορωνοϊός: Πόσα πρέπει να είναι τα κρούσματα για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα;

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού (lockdown) μπορούν να αρθούν σταδιακά, όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 τη μέρα για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο εβδομάδων, σύμφωνα με ένα Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ότι η σταδιακή -όχι απότομη -άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες.

Η Ν.Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει την κορύφωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της στις 29 Φεβρουαρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα τη μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες.

Γι’ αυτό, όπως είπε ο δρ Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».

- Advertisement -

Μέτρα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο

Εξάλλου, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συμπέρανε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι δυνατό να τερματισθούν οριστικά και πλήρως, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19, είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο δρ Γου, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα. Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στο επίκεντρο της Γουχάν.

«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική απόσταση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Γου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *