Το άνοιγμα των σχολείων και ειδικότερα των Γυμνασίων και των Λυκείων, τη σημασία του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊούκαι το τρίτο κύμα της πανδημίας σχολίασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας πως εδώ και 2-3 μέρες φαινόταν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά. «Τον συνωστισμό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου θα τον δούμε σε 12 -13 μέρες», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαστε σε νορμάλ συνθήκες, πρέπει να προσέχουμε»
«Οι διασωληνωμένοι δεν μπορούν να μειώνονται γρήγορα. Νοσηλεύονται μεγάλο διάστημα μέσα, έχουν επιπλοκές και είναι λογικό να αργούν να βγουν από τις μονάδες. Σημασία έχει ότι τις τελευταίες μέρες κατορθώσαμε να μην πιέζεται τόσο πολύ το σύστημα Υγείας. Υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές covid. Βέβαια να μη ξεχνάμε και τους ασθενείς μη covid», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, προβλέποντας πως περιμένουμε ένα τρίτο κύμα, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει. «Είμαστε σε συνθήκες covid-19, όχι σε συνθήκες νορμάλ. Κάποιοι δίνουν μάχες για να ζήσουν, πιέζεται το σύστημα υγείας» επανέλαβε, τονίζοντας την ανάγκη να αποφεύγεται ο συνωστισμός, σε δηλώσεις της στο Mega.
«Τεστ κορονοϊού σε καθηγητές και μαθητές»
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, και ειδικότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που άνευ απροόπτου θα ανοίξουν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι με τον τρέχοντα αριθμό των κρουσμάτων είναι εφικτή, ενώ αν ξεπεράσουν τα 1.000, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν. Η ίδια πρότεινε την διενέργεια τεστ σε μαθητές και καθηγητές. «Αν γίνει τεστ σε μαθητές και καθηγητές περιορίζουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Γιατί οι ασυμπτωματικοί θα ελέγχονται και όταν μεταδίδονται θα έχουμε γρήγορη ιχνηλάτηση. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και η Γ’ Λυκείου», είπε.
«Από τα σχολεία δεν περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Γιατί ελέγχεται η κατάσταση με τεστ σε μαθητές και καθηγητές», συμπλήρωσε προτείνοντας την διενέργεια τεστ σε μαθητές και καθηγητές γυμνασίων και λυκείων και στους δασκάλους των δημοτικών.
Τζανάκης στο ethnos.gr: Click away στα καταστήματα και κλειστά σχολεία
Κάθετος να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στην Αττική εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ethnos.gr. «Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, αυξάνοντας έτσι τις φωνές που ζητούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να μείνουν κλειστά στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Η κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Ο κ. Τζανάκης παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Aττική «ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν».
Ποιο είναι σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας κόντρα στη «μάχη» με τον κορονοϊό; «Πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800. Με τους αριθμούς που έχουμε τώρα και σε συνδυασμό με τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, οδηγούμαστε μαθηματικά σε μέρες Νοεμβρίου, σε δύο με τρεις εβδομάδες» απάντησε, ενώ ουσιαστικά θεωρεί δεδομένο ότι το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.
Τρεις είναι οι αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στο «εικονικό τέλος του δεύτερου κύματος και το έναυσμα για το τρίτο και χειρότερο»:
- Το ήδη φορτωμένο επιδημιολογικό φορτίο
- Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού
- Τα εμβόλια («δεν έχουν πάει καθόλου καλά»)
Βασιλακόπουλος: Σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, o καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες αναφέροντας πως είναι «πάνω από το 2% στο ποσοστό θετικότητας». «Είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας… Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν ξεφύγουν τελείως τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας πως θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια, δηλαδή με click in shop. Συμπλήρωσε, δε, πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν «μόνο εάν αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου».
Γώγος: Ίσως αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια, Λύκεια
Το άνοιγμα των σχολείων είναι υπό συζήτηση καθώς, παρόλο που θεωρείται ειλημμένη απόφαση πως θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊούεπιδεινωθούν, τόνισε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος το πρωί της Πέμπτης.
«Τα δημοτικά δεν πρόκειται να κλείσουν πάλι, ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η απόφαση είναι ειλημμένη. Δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Θα δούμε την Παρασκευή τα δεδομένα της εβδομάδας για να οριστικοποιήσουμε το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα», είπε ο κ. Γώγος για το άνοιγμα των σχολείων.
Αναφορικά με τις περιοχές της Αττικής που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως «το κέντρο της Αθήνας, το Μενίδι και τα βόρεια προάστια τείνουν να γίνουν πορτοκαλί περιοχές. Σε λίγες μέρες άλλωστε θα φανούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Ωστόσο υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Αθήνα ανησυχεί τους ειδικούς. Όπως σχολίασε στο Mega, προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι δραματική αλλά εκπέμπει ανησυχία, και πρόσθεσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) ακόμα παραμένει κάτω από το 1.
πηγή ethnos.gr