Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος θανάτου διαφέρει για αυτές τις τέσσερις ομάδες ασθενών

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται με COVID-19 μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με δεδομένα που προέκυψαν από την εκτενέστερη έως τώρα μελέτη ασθενών της νόσου παγκοσμίως και δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

-Advertisement-

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν τις κατηγορίες χρησιμοποιώντας κλινικές πληροφορίες και εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την άφιξη των ασθενών στο νοσοκομείο για να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου, με εύρος από τον χαμηλό έως τον πολύ υψηλό.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τη στρωματοποίηση των ασθενών, για να σχεδιάσουν το πιο ακριβές μέχρι σήμερα εργαλείο εντοπισμού του κινδύνου που επιφέρει η COVID-19, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας για τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Το εργαλείο κατασκευάστηκε από το ISARIC Coronavirus Clinical Characterisation Consortium, κοινοπραξία ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης, του Λίβερπουλ και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα περισσότερων από 35.000 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου και οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια για κάποια από τις τέσσερις κατηγορίες.

- Advertisement -

Στη συνέχεια το εργαλείο εξετάστηκε και επιβεβαιώθηκε ως προς την ακρίβειά του χρησιμοποιώντας δεδομένα επιπλέον 22.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.

Κάποια από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατηγοριοποίηση του κάθε ατόμου –και άρα τον κίνδυνο θανάτου του- περιελάμβαναν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο αριθμός των προϋπαρχουσών παθήσεων, ο αναπνευστικός ρυθμός κατά την εισαγωγή και τα αποτελέσματα δύο εξετάσεων αίματος.

-Advertisement-
=Advertisement=

Στην ομάδα χαμηλού κινδύνου ένας στους 100 ασθενείς βρέθηκε να διατρέχει κίνδυνο θανάτου, με την αντίστοιχη αναλογία για την ομάδα μεσαίου κινδύνου να ανέρχεται στους 10 ανά 100 ασθενείς. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου η αναλογία ήταν 31 στους 100 και στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου 62 στους 100.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως η στρωματοποίηση αυτή καθιστά εφικτά τα νέα θεραπευτικά μονοπάτια. Για παράδειγμα, ίσως είναι προτιμότερο για τους ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι. Αντίστοιχα, οι ασθενείς των ομάδων υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια πιο επιθετική θεραπεία, όπως η χρήση αντιϊκών φαρμάκων και η έγκαιρη εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ένα ακριβές εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου για τους πάσχοντες από COVID-19, με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πνευμονία ή τη σηψαιμία να μην προσφέρουν ακριβείς προβλέψεις λόγω των διαφορών μεταξύ των παθήσεων.

Προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παρόμοιου εργαλείου δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, λόγω των μικρών μεγεθών των δειγμάτων και της απουσίας επίσημης επικύρωσής τους. Ένας περιορισμός που φέρει, πάντως, το νέο αυτό εργαλείο είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στους ασθενείς που νοσηλεύονται και όχι μέσα στην κοινότητα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εργασία αυτή είναι το αποτέλεσμα του ISARIC, ενός παγκόσμιου δικτύου κλινικών γιατρών και επιστημόνων που προετοιμάζονται για την πρόληψη παθήσεων και θανάτου από σοβαρές επιδημίες ήδη από το 2012, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μια πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Στο project συμμετείχαν 260 νοσοκομεία στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, ενώ η μελέτη ISARIC 4C περιελάμβανε τα 2/3 των ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία με COVID-19.

πηγή: ygeiamou.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *