Κορονοϊός: Με ψυχολογικά προβλήματα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ακόμα και μετά την άρση των lockdowns

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
2 Min Read

Ως «κακή» ή «πολύ κακή» χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ψυχικής υγείας τους πολλοί Ευρωπαίοι, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού όσο και μετά την άρση των lockdowns, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα (6.10.2022) στη δημοσιότητα.

-Advertisement-

Η δημοσκόπηση έγινε από την υπηρεσία της ΕΕ, Eurofound, παίρνοντας 200.000 ανθρώπων. Από τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι ο αριθμός εκείνων που χαρακτήρισαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας τους «κακή» ή «πολύ κακή» διπλασιάστηκε, από 6,4% όπου βρισκόταν τον Μάρτιο του 2020 -κατά την έναρξη δηλαδή της πανδημίας του κορονοϊού- σε 12,7% δύο χρόνια αργότερα, παρότι χαλάρωσαν οι περιορισμοί.

«Με το εκ νέου άνοιγμα της κοινωνίας πολλοί ήλπισαν ότι η ψυχική τους κατάσταση θα βελτιωνόταν. Ωστόσο, την άνοιξη του 2022 ο κίνδυνος της κατάθλιψης παρέμενε ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πορισμάτων της δημοσκόπησης όπου προστίθεται ότι ο κίνδυνος εμφανίζεται μεγαλύτερος για τους νέους.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση κράτησε δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Μάιο του 2022. Αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι πολίτες στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους και κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή ανέχεια, κυρίως εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

- Advertisement -

Περίπου το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του νοικοκυριού του την άνοιξη του 2022 σε σύγκριση με 47% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έναρξη της πανδημίας, όπως διαπίστωσε η Eurofound σε ξεχωριστή της έκθεση.

«Η ανησυχία σε έναν μεγάλο βαθμό (για τα οικονομικά) σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το μέλλον πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία», αναφέρεται.

Επιπλέον, σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι δεν έλαβε την απαραίτητη φροντίδα ψυχικής υγείας σε ό, τι αφορά την επίσκεψη σε νοσοκομείο και σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *