Κορωνοϊός: Μαζί με το «Κράκεν» και ο «Όρθρος» – Ειδικοί μιλούν στην «Κ»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Αύξηση 7% στις νοσηλείες με COVID-19, μειώνονται τα περιστατικά με γρίπη

Η νέα υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον, «Όρθρος» (CH.1.1), έφτασε και στη χώρα μας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν ανιχνευθεί συνολικά 93 κρούσματα. Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται και τα κρούσματα της έτερης επικίνδυνης υποπαραλλαγής Κράκεν (XBB.1.5), τα οποία έφτασαν τα επτά. Αύξηση 7% σημειώθηκε στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19. Μείωση, ωστόσο, σημείωσε η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα. Σημειώθηκαν πέντε νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευομένους σε ΜΕΘ, και δύο θάνατοι. Αντίθετα, αύξηση παρατηρήθηκε στον RSV – αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

-Advertisement-

Η μείωση στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν αναμφισβήτητη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Εχει αρχίσει να μειώνεται και να επιπεδώνεται το κύμα λοιμώξεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα», επιβεβαιώνει στην «Κ» η δρ Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στο νοσοκομείο παρατηρείται μικρότερη προσέλευση και οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, που στις αρχές Δεκεμβρίου κυμαίνονταν στις 6 έως 8 ώρες, έχουν σημαντικά περιοριστεί. «Αυτές οι εξάρσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος», διευκρινίζει, «σε παλαιότερη μελέτη μας είχαμε καταλήξει ότι η διάρκεια της έξαρσης της επιδημικής γρίπης είναι 14-15 εβδομάδες».

Φέτος, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της νωρίτερα, στα μέσα Οκτωβρίου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής παροτρύνει τους γονείς να αερίζουν συστηματικά τους χώρους, να μάθουν εκ νέου στα παιδιά τους «να βήχουν στο μανίκι» όπως προ κορωνοϊού, αλλά και να διενεργούν διαγνωστικά τεστ, δεδομένου ότι στην αγορά διατίθενται όχι μόνο για την ανίχνευση του κορωνοϊού, αλλά και της γρίπης και του RSV.

- Advertisement -

Ελλείψεις σε φάρμακα

«Εχει αρχίσει να μειώνεται και να επιπεδώνεται το κύμα λοιμώξεων που είχαμε το προηγούμενο διά- στημα», λέει στην «Κ» η δρ Μαρία Τσολιά.

=Advertisement=
-Advertisement-

Τη δεδομένη στιγμή, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους παιδιάτρους είναι οι ελλείψεις στα φάρμακα, που δυσκολεύουν την κατ’ οίκον ανάρρωση των παιδιών. «Η αγωνία μας είναι τα εισπνεόμενα, τα οποία είναι αναντικατάστατα για τα παιδιά με άσθμα», τονίζει η κ. Τσολιά.

«Προτού συνταγογραφήσω, στέλνω πλέον τις μαμάδες στο οικείο φαρμακείο για να διαπιστώσουν τι φάρμακα έχουν», διηγείται από την πλευρά της η κ. Λίζα Δημητρίου, παιδίατρος στα επείγοντα του ΙΑΣΩ Παίδων. «Παρατηρούμε και εμείς μείωση στις εισαγωγές, ήδη από την αλλαγή του χρόνου», επισημαίνει η κ. Δημητρίου, «στην αρχή φοβόμασταν ότι μετά την επιστροφή στο σχολείο θα παρατηρούσαμε έξαρση, αλλά ευτυχώς προς το παρόν, έχουμε διαψευστεί».

Η συζήτηση, ωστόσο, γύρω από τις λοιμώξεις εν μέσω χειμώνα μαρτυράει την… κακή μας μνήμη. «Ο RSV έχει εντοπιστεί από τις απαρχές της λοιμωξιολογίας», αναφέρει η κ. Δημητρίου, «πριν από την πανδημία τον ανιχνεύαμε από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο». Αυτό που έχει προκαλέσει στην ίδια περισσότερο εντύπωση «είναι ότι είχα ασθενείς που είχαν μολυνθεί με ιούς οι οποίοι συναντώνται συνήθως μετά την άνοιξη, όπως το κοξάκι ή η ερπητική ουλοστοματίτιδα, προφανώς επειδή οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για την εποχή».

Υποκείμενα νοσήματα

Ελεγχόμενη είναι προς το παρόν η κατάσταση στη «Σωτηρία», όπως αναφέρει η κ. Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη MEΘ COVID στo «Σωτηρία». «Σε προηγούμενα κύματα είχαμε στην πλειοψηφία COVID πνευμονίες, ενώ τώρα τα περιστατικά που διαχειριζόμαστε είναι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία λόγω κορωνοϊού ή γρίπης απορρυθμίζονται». Η ίδια, ωστόσο, δεν κρύβει την αγωνία της για την πορεία εν γένει των λοιμώξεων στη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, «τους μήνες που στην Ελλάδα ο καιρός είναι πράγματι κρύος».

kathimerini.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *