Κορωνοϊός – Ματίνα Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Μόνο με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
8 Min Read

Πότε προβλέπεται η σταδιακή άρση του lockdown, πόσο κοντά είμαστε στο σενάριο της διαλογής ασθενών στις ΜΕΘ και ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για την COVID-19; Τα καίρια αυτά ερωτήματα απαντά στο ygeiamou.gr η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

-Advertisement-

«Από εμάς εξαρτάται και όχι από κάποιον άλλον» τονίζει η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, στη σκιά της εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων και διασωληνώσεων που οδήγησε στο δεύτερο lockdown μετά από εννέα μήνες μήνες παγκόσμιου «πολέμου» έναντι της νόσου COVID-19.

Σε συνέντευξή της στο ygeiamou.gr η κυρία Παγώνη, επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση ως προς τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι διαχειρίσιμη -και για να παραμείνει έτσι ήταν αναγκαία η επιβολή του lockdown. Επίσης μετά την παρέλευση του επόμενου δεκαπενθήμερου θα διαφανεί η απόδοση των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων με ζητούμενο τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε τριψήφιο αριθμό.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

H Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς 

Το καλό σενάριο και τα κυλιόμενα lockdown

«Να ανοίξουν τα μαγαζιά, να δουλέψει ο κόσμος, αυτό είναι το βασικό στις αρχές Δεκεμβρίου. Ένα καλό σενάριο είναι να είμαστε τα Χριστούγεννα με τριψήφιο νούμερο ημερήσιων κρουσμάτωννα μπορούν να λειτουργούν τα μαγαζιά, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή και απαρέγκλιτα με την τήρηση των μέτρων προστασίας» δηλώνει η κυρία Παγώνη.

«Πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό για να πούμε ότι μπορούν σιγά-σιγά να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «δείχνοντας» τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου ως «βαρόμετρο» απόδοσης των περιορισμών που συνοδεύουν το lockdown.

«Εκεί, ευελπιστούμε ότι θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό», επισημαίνει –αφού πρώτα θα έχει καταγραφεί τις ημέρες που διανύουμε ένα peak στους αριθμούς ως συνέπεια του τελευταίου διαστήματος πριν το lockdown για να ακολουθηθεί από σταθεροποίηση και την επιδιωκόμενη μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

«Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση, αν όμως δεν γίνουν όλα αυτά, και συνεχίσουν τα κρούσματα να είναι έτσι, δεν γνωρίζω τι αποφάσεις θα λάβει η Επιτροπή, αλλά νομίζω θα λάβει τις καλύτερες, γιατί δεν θα αφήσει μία τέτοια κατάσταση να ξεφύγει», αναφέρει.

Ως προς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα μοντέλο κυλιόμενων lockdown, η ίδια αναφέρει πως αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να σκεφτεί -«για όλους, για τα νοσοκομεία για την οικονομία, τους πάντες». Η κυρία Παγώνη δηλώνει πως «ευελπιστούμε να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να προσπαθήσουμε να αποδώσουν για να μην πάμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

Σαφώς, επισημαίνει πως η κατάσταση απ’ ότι φαίνεται θα είναι δύσκολη μέχρι και το Πάσχα και μέχρι να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σημειώνει, σε κάθε περίπτωση, πως «με μία μάσκα θα είμαστε» έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση -επισημαίνοντας ειδικά επ’ αυτού πως η καθολική επιβολή της χρήσης μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθυστέρησε.

Για το κίνδυνο εκ νέου αύξησης της μεταδοτικότητας αφού θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως «από εμάς εξαρτάται, αν είμαστε όλοι προσεκτικοί, αν βοηθηθούμε και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην υπάρχει συνωστισμός, να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις, να μην κάνουμε εκδηλώσεις κοινωνικές».

«Από εμάς θα εξαρτηθεί όχι από κάποιον άλλον», τονίζει επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σεβασμού των περιοριστικών μέτρων και τήρησης όλων των μέτρων προστασίας -χρήση μάσκας, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού.

Και καθώς τα κρούσματα είναι πλέον πολύ αυξημένα, η κυρία Παγώνη υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής αντιμετώπισης στην περίπτωση έχουμε διαγνωστεί θετικοί στη λοίμωξη COVID-19 και βρισκόμαστε σε κατ’ οίκον απομόνωση. «Ο φορέας του ιού SARS-Cov-2 θα πρέπει να είναι απομονωμένος σε ένα δωμάτιο φορώντας μάσκα, όπως μάσκα πρέπει οπωσδήποτε να φορά όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του για να του φέρει φαγητό, και πάντα να κρατά απόσταση. Απολύμανση σε όλα τα είδη, σκεύη ή πετσέτες που χρησιμοποιεί ο φορέας, και καλός και συχνός αερισμός των χώρων της κατοικίας», συμβουλεύει.

Δεν υπάρχει κίνδυνος διαλογής ασθενών στις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και το απευκταίο σενάριο της διαλογής ασθενών όπως είχε συμβεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ιταλίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι η επιβολή του lockdown έχει απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο. «Ούτε να το σκεφτόμαστε αυτό το σενάριο» δηλώνει.

Παράλληλα αναφέρει σχετικά με τους μη-COVID-19 ασθενείς, πως από την πλευρά της ΕΙΝΑΠ έγινε ό,τι είναι δυνατόν για να μη μειωθούν στην Αττική τα τακτικά χειρουργεία και να μην καθυστερούν αναγκαίες για τους ασθενείς επεμβάσεις.

Ενώ για την τεράστια μάχη διαρκείας που δίνουν από την έναρξη της πανδημίας οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυρία Παγώνει αναφέρει πως «οι γιατροί δίνουν τέτοιο αγώνα που δεν μπορείς να τον περιγράψεις. Δεν περιγράφεται αυτό. Αυτό το ζεις όταν είσαι σε μία κλινική μέσα. Ό,τι και να σας λέω εγώ δεν περιγράφεταιΕίναι πάρα πολύ μεγάλος ο αγώνας που δίνουν οι γιατροί αυτή τη στιγμή. Και τον καταλαβαίνουν μόνο όσοι είναι μέσα στα νοσοκομεία και έρχονται στα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν. Μόνο αυτοί βλέπουν τι γίνεται», μιλώντας για την αγωνία, τη σωματική και ψυχική πίεση των γιατρών για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα, τους ασθενείς, την υγεία τη δική τους, της οικογένειάς τους και των γύρω τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζει πως αυτό που χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταχείες διαδικασίες, αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών που ήδη υπηρετούν.

Σχετικά με την εξαγγελθείσα πρόσληψη 300 γιατρών στις ΜΕΘ, η κυρία Παγώνη διευκρινίζει πως οι περισσότεροι εξ αυτών υπηρετούν ήδη ως επικουρικοί και συνεπώς δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά ως προς την στελέχωση.

Αναφορικά με την πραγματική ανάγκη του ΕΣΥ σε νέες προσλήψεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορεί να γίνει αυτό από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά όταν υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις, όσο περισσότερες προσλήψεις μπορούν να γίνουν, τόσο καλύτερα θα είναι.

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19

Τέλος σε ότι αφορά στο «μέτωπο» των εμβολίων, η κυρία Ματίνα Παγώνη αναφέρει πως εάν όλα εξελιχθούν καλά, οι κλινικές δοκιμές των υποψηφίων εμβολίων θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον είναι ασφαλή θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης τους. Εν συνεχεία, κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει το ποσοστό των δόσεων που της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της αλλά και άλλων συμφωνηθέντων παραμέτρων που προβλέπονται από σχετικό αλγόριθμο.

«Η χορήγηση του εμβολίου, η οποία ως φαίνεται θα γίνει σε δύο δόσεις, θα ξεκινήσει πρώτα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, και θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπόλοιποι εμβολιασμοί έως τον Ιούνιο-Ιούλιο», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *