«Περιμένουμε λογικά μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νοσηλειών, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος των μεταλλάξεων για κάθε ιό περιορίζεται όσο πληθαίνουν οι εμβολιασμένοι. «Ενώ άλλες χώρες βλέπουν κάμψη, εμείς βρισκόμαστε σε αύξηση», τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Ευτυχώς, επειδή υπάρχει ο εμβολιασμός, στα νοσοκομεία έχουμε 2.500 νοσηλευόμενους, από 6.500 την περασμένη άνοιξη», πρόσθεσε.
Πρέπει να πειστούν όλοι καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού: Μειώνει κατά 65% την πιθανότητα μόλυνσης και νοσηλείας, είπε η κ. Γκάγκα προσθέτοντας:
Κάτω από το 15% των νοσηλευομένων είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν χρόνια προβλήματα. Λιγότερος κόσμος αρρωσταίνει από την ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό πάνω από 70%.
Βρισκόμαστε σε αριθμό κρουσμάτων όπως και την άνοιξη, δηλαδή στο 100%, ενώ σε άλλες χώρες διαπιστώνεται κάμψη ως και 27%, όπως στη Δανία που με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο 70% ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων τον Σεπτέμβριο.
Στο «Σωτηρία» που είναι νοσοκομείο αναφοράς, ήμασταν έτοιμοι να περιορίσουμε τις κλίνες για Covid στο μισό και να επανέλθουμε σε ομαλή λειτουργία αλλά αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε.
Τον Ιούνιο για πρώτη φορά νοσηλεύτηκαν άτομα ηλικίας κάτω των 40, είπε και συνέστησε προσοχή, ώστε «να μην γυρνούν οι νεώτεροι από διακοπές και να το μεταδίδουν».
Αθ. Εξαδάκτυλος: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος μόλυνσης για κάθε εργαζόμενο σε νοσοκομείο
Ο εμβολιασμός είναι κάτι αυτονόητο για το 93% των γιατρών, αλλά το μειοψηφικό ποσοστό είναι αρκετό για να προκαλέσει πρόβλημα, με στρεβλή αίσθηση ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να υπάρξει, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επανέλαβε επίσης ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες είναι για να προστατευτούν και να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Πηγή: ertnews