Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» επιστημόνων: Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο – Στο «τραπέζι» αυστηρότερο lockdown τύπου Μαρτίου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Σκληρότερο lockdown εισηγούνται οι ειδικοί, τι τους φοβίζει. Προειδοποιήσεις για το τρίτο «κύμα» της πανδημίας. Τι θα κρίνει τη σταδιακή άρση των μέτρων.

-Advertisement-

Για παράταση ή αυστηροποίηση του lockdown κάνουν λόγο οι επιστήμονες, που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική και περιμένουν το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» των γιορτών. Την ίδια ώρα, θεωρούν δεδομένο το τρίτο «κύμα» της πανδημίας, που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και τώρα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με την πανδημία, δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, η Αθηνά Λινού, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι πως τα τεστ είναι ακόμα λίγα. Πολλά έχουν αντικατασταθεί από rapid tests που δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία, κυρίως σε ασυμπτωματικούς. Όταν δουλεύεις στα τυφλά ανησυχείς».

Αν κάτι πρέπει να μας δείχνει πόσο δύσκολοι είναι οι επόμενοι μήνες, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα συνέχεια. Σχεδόν σε καθημερινή βάση νέες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown το οποίο πήρε παράταση -τουλάχιστον- έως τις 18 Ιανουαρίου και όλα δείχνουν ότι θα πάρει νέα παράταση. Τελευταία περιοχή που μπήκε «λουκέτο» ήταν ολόκληρη η Βοιωτία, όπου μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα βρίσκεται σε καραντίνα.

- Advertisement -

Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε παράταση οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, κάτι που δείχνει πως… προετοιμάζεται για ένα δύσκολο -τουλάχιστον- εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι στο εξής η πορεία των μέτρων κατά της πανδημίας θα επανακαθορίζεται κάθε Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει και θα δίνει το «πόρισμά» της στην κυβέρνηση, για τις αποφάσεις της οποίας θα ενημερώνονται οι πολίτες το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μεγάλη ανησυχία για την Αττική, «βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Την αγωνία των επιστημόνων για τυχόν «εκτροχιασμό» της Αττικής ενισχύουν και τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα και διανέμονται ανά την επικράτεια ως εξής: 15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών ,21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, 20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής, 59 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και 14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Νίκο Θωμαΐδη, η Αττική βράζει, με τα λύματα έχουν ήδη δείξει αύξηση του ιικού φορτίου. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 22.000 ενεργοί φορείς του ιού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, στην Αττική καταγράφηκαν 2.231 νέες λοιμώξεις. με τις 589 από αυτές να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τις 254 στα βόρεια προάστια, τις 202 στα νότια προάστια, τις 312 στον δυτικό τομέα Αθηνών και τις 280 στον Πειραιά. Ακόμα, 312 νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στην ανατολική Αττική και 282 στη δυτική που παραμένει σε αυστηρό lockdown από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Αττική «κρατάει» το ΕΣΥ στην πανδημία κι αν το ιικό φορτίο βγει εκτός ελέγχου στην πρωτεύουσα τότε το σύστημα υγείας θα παραδοθεί στο έλεος του τρίτου κύματος, ξεκαθάρισε η πρόερος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα ΠαγώνηΑν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, χάσαμε το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Τη σημασία της αδιάλειπτης και πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με μάσκες και αποστάσεις για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, επισήμανε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι πρόκειται για το διάστημα όπου ο καιρός είναι κακός και οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Εκτίμησε ότι η Αθήνα «πέρασε» το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μολύνσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Επισήμανε ότι η Αθήνα είναι επίφοβη καθώς είναι μια μεγάλη περιοχή και σε περίπτωση έξαρσης θα είναι και πολύ μεγάλα τα νούμερα των μολύνσεων.

-Advertisement-
=Advertisement=

Στο «τραπέζι» σκληρότερο lockdown – «Σίγουρο» το τρίτο κύμα»

Οι επιστήμονες δεν σταματούν να προειδοποιούν τους πολίτες για τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται, χρησιμοποιώντας πια πολεμικούς όρους, ενώ θεωρούν βέβαιη την έλευση του τρίτου «κύματος», χωρίς να αποκλείουν την αυστηροποίηση του lockdown. Τα βλέμματά τους είναι στραμμένα στα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας, όπου θα αποτυπωθεί και η πορεία της επιδημίας κατά την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοΐός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Mega.

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε πως το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε πως προς το τέλος του μήνα θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων. Προέβλεψε δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσματα την μέρα.

Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».

«Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι’ αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες» ανέφερε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία. «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.

Με πληροφορίες newpost.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *