Κορωνοϊός-Καλοκαίρι: Με αποστάσεις τα μπάνια και χωρίς κλιματιστικά

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Ένα καλοκαίρι αλλιώτικο από εκείνα που είχαμε ζήσει μέχρι στιγμής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και αμφίεση αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει και τα μπάνια του λαού.

Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά θα βρίσκονται παρέα με τα κλιματιστικά, τα αντηλιακά, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες αφού όπως λένε οι ειδικοί σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

Οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες που θα βάλουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά σε πολυχώρους, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και μέσα μεταφοράς θα καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας όπως άλλωστε τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η χρήση της μάσκας δεν έχει στόχο μόνο να μην έρχεται κανείς σε επαφή με σταγονίδια αλλά και για να μην εισπνέει τον αέρα των κλιματιστικών με τα οποία επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταφερθεί ο κορωνοϊός.

Αυτό μάλιστα εξηγεί ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης: «Τα σταγονίδια του αέρα που εκπέμπει ο άνθρωπος που είναι φορέας του κορωνοϊού αιωρούνται πολύ περισσότερη ώρα όταν υπάρχει οποιαδήποτε παρουσία στον αέρα μέσα στο εσωτερικό του χώρου όπου παρήχθησαν. Εάν ρεύμα αέρος που σχηματίζει στροβίλους υπάρχει εκεί που κάποιος έχει εκπνεύσει ή έχει βήξει με σταγονίδια που φέρουν επάνω τον κορωνοϊό είναι αποδεδειγμένο ότι θα αιωρούνται περισσότερη ώρα .Άρα θα αυξάνουν τον κίνδυνο της εισπνοής τους από καποιον υγιή, ο οποίος κινδυνεύει να νοσήσει.Η επαναφορά στην ομαλότητα σε χώρους κλειστούς όπου τα δύο μέτρα φυσικά δεν θα μπορούν να τηρούνται και ο κίνδυνος της σταγονιδιακής ρύπανσης πάντοτε θα υπάρχει , πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας».

- Advertisement -

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις Παύλος Νικολαϊδης δίνει, την ίδια ώρα, εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες; Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε;

«Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία,όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.Για αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι “στριμωγμένοι” ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαίδης και εξηγεί πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί -μετά την «χαλάρωση» των μέτρων- αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.

πηγή: protothema.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *