Κορωνοϊός: Η πανδημία φέρνει «πακέτα τόνωσης» τρισεκατομμυρίων αντίστοιχα με του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία προχωρούν σε μέτρα – ασπίδα για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους – Αναλυτές προβλέπουν ότι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που απαιτείται, μοιάζει με το τεράστιο ποσό χρέους που αναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

-Advertisement-

Τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου ανακοινώνουν τεράστια πακέτα «μέτρων – ασπίδα» για να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει μεταδοθεί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έφερε κοινωνικούς περιορισμούς που δεν είχαν εφαρμοστεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στέλνει οικονομίες ολοταχώς προς την ύφεση.

Ενώ ο κύριος στόχος είναι να αποφευχθούν οι θάνατοι και η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, οι χώρες επικεντρώθηκαν επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστούν οι αναπόφευκτα καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δίνουν ενέσεις ρευστότητας πολλών τρισεκατομμυρίων για να περιορίσουν την οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας, με τις ΗΠΑ να προτείνουν μέχρι και άμεση αποστολή επιταγών ύψους 1.000 δολαρίων ή και παραπάνω στους Αμερικανούς πολίτες.

- Advertisement -

Η ξαφνική μετατόπιση του Λευκού Οίκου σε πιο επιθετικές οικονομικές παρεμβάσεις έρχεται μαζί με τις προσπάθειες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας να χρησιμοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για να στηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να προστατεύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που απαιτείται θα μπορούσε να μοιάζει με το τεράστιο ποσό του χρέους που αναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου 1939-1945 κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα προτείνει στο Κογκρέσο ένα πακέτο ρευστότητας 850 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Συγκριτικά, το Eurogroup ανακοίνωσε μέτρα δημοσιονομικά ύψους 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή περίπου 125 δισ. ευρώ

Από το πακέτο Τραμπ, τα 50 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην αεροβιομηχανία, ενώ σχεδιάζονται μέτρα όπως μείωση της φορολογίας, για την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Η Βρετανία παρουσίασε δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους £ 330 δισ. για επιχειρήσεις και ένα πακέτο 20 δισ. για δημοσιονομική στήριξη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σαντσέζ, ανακοίνωσε την «μεγαλύτερη κινητοποίηση πόρων στη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας» για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Το πακέτο θα μπορούσε να ανέλθει στο 20% του ισπανικού ΑΕΠ και θα περιλαμβάνει 100 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις, 17 δισ. ευρώ άμεσων επιδοτήσεων και 83 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, παρενέβη με ένα πακέτο διάσωσης ύψους € 45 δισ., μαζί με μια σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικοποιήσεων εταιρειών. «Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ. Η Γαλλία θα εγγυηθεί επίσης τραπεζικά δάνεια ύψους 300 δισ. Ευρώ στις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταρρεύσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι μοιράζει «ζεστό χρήμα» 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα μέλη της Ευρωζώνης προσφέρθηκαν συλλογικά σε αυτές τις εθνικές εγγυήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους κανόνες της για να επιτρέψει στις εταιρείες να λάβουν κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι 500.000 ευρώ ή εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει πόρους ύψους 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για δημοσιονομικά μέτρα και 10% του ΑΕΠ για μέτρα ρευστότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος Σεντένο και ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι είπαν ότι η Ευρώπη θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την ταχεία ανάκαμψη, τονίζοντας πως η ΕΕ θα αναλάβει δημοσιονομικά μέτρα, όπως αναστολή πληρωμών φόρων, και νέα μέτρα ρευστότητας, για στηρίξει την δημόσια Υγεία, τις επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη.

Κάθε χώρα θα μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που επιλέγει, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, είπε ο Σεντένο.

Κραχ στις αγορές

Αλλά ακόμη και με όλα αυτά τα μέτρα τόνωσης, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου δεν μπόρεσαν να αποτινάξουν τον εφιάλτη του κορωνοϊού, με την Wall Street τη Δευτέρα να καταγράφει τη χειρότερη μέρα, όπως την Μαύρη Δευτέρα του 1987.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Morgan Stanley φαίνεται να συμφωνούν με το πνεύμα που επικρατεί στη Wall Street και αποφαίνονται ότι ο κορωνοϊός ενεργοποίησε μια παγκόσμια ύφεση, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στο βάθος και στην έκτασή της.

Με τις διάφορες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να έχουν μειώσει τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις οικονομίες, οι επενδυτές φοβούνται ότι οι τράπεζες ενδέχεται να έχουν εξαντλήσει τα εφόδια της πολιτικής τους πολύ νωρίτερα από όσο σχεδίαζαν.

Κλειστά σύνορα

Χθες, οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα μήνα.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η κυκλοφορία εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *