Κορονοϊός: Η μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τα νέα μέτρα – Στο τραπέζι το ολικό lockdown!

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
9 Min Read

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το οριζόντιο lockdown -στο οποίο επέστρεψε η Γαλλία, μερικώς η Γερμανία και συζητείται πλέον κι από άλλα κράτη της Ευρώπης- οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 28/10 για να αποφασίσουν αυστηροποίηση των μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού.

Σε μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, δηλαδή, περισσότερο από επτά ώρες, οι ειδικοί επιστήμονες έθεσαν επί τάπητος όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που συνηγορούν στην εκθετική πλέον διασπορά του κορονοϊού στη χώρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα Πέμπτη (29/10) στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr , στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η πρόταση να προχωρήσουμε άμεσα στο δύσκολο μέτρο του οριζόντιου lockdown, με σκοπό να “μαζέψουμε” γρήγορα την πανδημία.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ακόμη επιφυλακτικοί καθώς θέλουν να δουν την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες 5 ημέρες, όπως λένε, πριν καταθέσουν στην κυβέρνηση, μια τέτοια σοβαρή πρόταση.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από δω και πέρα, να μην έχουν τοπικό χαρακτήρα, αλλά οριζόντιο. Να εφαρμόζονται, δηλαδή, στο σύνολο της χώρας, όπως συνέβαινε την εποχή του καθολικού “lockdown”. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

- Advertisement -

Εισήγηση για οριζόντια μέτρα σε όλα τα επίπεδα κινδύνου

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες “μη ελεγχόμενη”, με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν μέσα σε 24 ώρες 1.547 νέες λοιμώξεις και 10 θανάτους ασθενών από Covid. Σε αριθμό ρεκόρ και οι ασθενείς που νοσηλεύονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι οποίοι έφτασαν πλέον τους 108.

Οι ειδικοί κατέληξαν στη συνεδρίασή τους, ότι το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά πλέον, καθώς -εκτός από την επιβάρυνση των ΜΕΘ- πάνω από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα και σε κλινικές Covid-19. Οι εφεδρείες του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι απεριόριστες, όπως παραδέχθηκε στην ενημέρωση της Τρίτης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν στις 12:00 το μεσημέρι να ψηφίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των μέτρων στο σύνολο της Επικράτειας, τα οποία θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν, είναι:

Χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το “πορτοκαλί” και το “κόκκινο” επίπεδο.

Απαγόρευση των μετακινήσεων και κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από τις 00:30 τα μεσάνυχτα. Η πρόταση περιλαμβάνει το κλείσιμο των καταστημάτων στις 9 το βράδυ. Το τελευταίο μέτρο θα προταθεί συνδυαστικά με μικρότερα, αλλά σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Αυτά είναι: η αυστηρότερη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, η χρήση μουσικής σε χαμηλή ένταση ώστε να μη διασπείρεται ο ιός με έντονες συνομιλίες μεταξύ των θαμώνων, αλλά και ο καλύτερος εξαερισμός των κλειστών χώρων.

Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις “πορτοκαλί” περιοχές, ώστε να μην μεταφέρεται ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη, επιβαρύνοντας “κίτρινες” ή “πράσινες” Περιφερειακές Ενότητες.

Ποια σενάρια συζητήθηκαν για τις επιβαρυμένες περιοχές

Στο επίκεντρο της συζήτησης των ειδικών βρέθηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία εμφάνισε τον αριθμό-ρεκόρ των 384 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο. Η αύξηση πλέον στη συμπρωτεύουσα είναι εκθετική, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται ανά πέντε ημέρες. Ο συνολικός αριθμός των νοσούντων, επίσης, είναι ανησυχητικός σε σχέση με τον πληθυσμό της, που αριθμεί λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν το “κλείσιμο” του νομού και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στο “κόκκινο” επίπεδο 4, (αυξημένου κινδύνου), στο οποίο βρίσκεται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά και από σήμερα εισέρχονται οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. Το επίπεδο 4 -που αποτελεί “μίνι lockdown”- προβλέπει μεταξύ άλλων, αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης με την παρουσία θαμώνων και απαγόρευση των μετακινήσεων εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, κι ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος πραγματοποιεί συσκέψεις με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τους άλλους τοπικούς φορείς, με στόχο την επέκταση των διαγνωστικών τεστ (rapid τεστ) στους ασυμπτωματικούς πολίτες.

Δείτε επίσης: Προς το «κόκκινο» η συμπρωτεύουσα – Στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας
Η πιθανότητα αναβάθμισης του επιπέδου επιδημιολογικού κινδύνου στο επίπεδο 4 αν δεν υπάρξει βελτίωση, συζητήθηκε, επίσης, και για τη Λάρισα, που καταγράφει εκθετική αύξηση με 61 καταγεγραμμένες λοιμώξεις σε μία ημέρα, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη Δράμα και τη Ροδόπη.

Ποια άλλα μέτρα έχουν εισηγηθεί επιστήμονες στον δημόσιο διάλογο
Το τελευταίο 24ωρο πάντως, έχει έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης και στην Ελλάδα, η πιθανότητα της λήψης οριζόντιων μέτρων, τύπου lockdown για την γρήγορη και πιο αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας. Σε συνεντεύξεις τους έλληνες επιστήμονες τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης αυστηροποίησης των μέτρων, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

“Όσο πιο γρήγορα γίνει lockdown, τόσο το καλύτερο”, τόνισε ο καθηγητής επικεφαλής Ινστιτούτου Ρετροϊων των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. “Φαίνεται, πως ίσως το lockdown είναι η μόνη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα”, δήλωσε.

Σειρά αυστηρών μέτρων πρότεινε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι “προέχει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές” και πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων εστίασης και την διάθεση περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, με θερμάστρες και κουβέρτες.

Επίσης πρότεινε την τηλεργασία στο 90% των εργαζομένων, και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών κάθε νοικοκυριού, με μία μόνο οικογένεια. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει κατάργηση των όρθιων επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την επιδότηση κουπονιών στους εργαζόμενους για λεωφορεία και ταξί, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Για “ολικό lockdown, το οποίο θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας”, έκανε λόγο σε ανάρτησή του και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι είναι καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα: “Εάν δεν το αποφύγουμε, οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα”, ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα σε Ιωάννινα και Σέρρες

Από σήμερα αλλάζουν επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου 6 περιοχές:

Επίπεδο 4: Τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Επίπεδο 3: Νάξος και Ροδόπη περνούν στο «πορτοκαλί». Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Τέλος, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο επίπεδο 1, «πράσινο».

πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *