Γώγος: Υπάρχει μεγάλη διασπορά – Βασιλακόπουλος: Σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500 – Τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο – Θωμαΐδης: Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Σύψα για 15.000-20.000 κρούσματα εάν δεν εμβολιαστούν οι νέοι
Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους και για το τι μας περιμένει το φθινόπωρο. Όπως όλα δείχνουν στα τέλη Αυγούστου η διασπορά με τη συμβολή της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, θα «δίνει» χιλιάδες κρούσματα πριν καν μπει ο Σεπτέμβριος και ο -ακόμη πιο δύσκολος- χειμώνας.
Γώγος: Μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε πάνω από 5.000 ημερήσια κρούσματα
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο MEGA.
Ο κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα ότι πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.
Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.
«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.
Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών. «Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστοι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε.
Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλια – Πρέπει να νοσήσουν 4 εκατομμύρια
Από πλευράς του την ανάγκη να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να εξασθενήσει ο ιός τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», επισήμανε ότι, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορωνοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.
Απαντώντας σε αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό, σημείωσε ότι με το εμβόλιο εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ σε περίπτωση που κολλήσει κορωνοϊό, εκτίθεται στην ίδια και σε πάρα πολλές ακόμα. «Δηλαδή αν νοσήσει, δε φοβάται τις συνέπειες της έκθεσης στις πρωτεΐνες του ιού και με το εμβόλιο που είναι μικρότερη η έκθεση από ότι είναι σε φυσική λοίμωξη, φοβάται;», σημείωσε.
Για το σύνδρομο Guillain-Barré που σχετίζεται με το εμβόλιο της Johnson& Johnson, ο καθηγητής είπε ότι κάποιος έχει χιλιαπλάσιες πιθανότητες να το εμφανίσει αν κολλήσει τον ιό.
Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά στη πιθανότητα βαριάς νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι είναι ελάχιστη και αφορά κυρίως σε ανθρώπους που παρά το εμβόλιο δεν έκαναν καλή ανοσολογική απόκριση, γιατί έπαιρναν φάρμακα που εμπόδιζαν το ανοσοποιητικό του σύστημα να κάνει καλή αντίδραση, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με ρευματοπάθειες και καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ τα εμβολιάζουν μαζικά επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να βλέπουν το εμβόλιο σαν ταμπού. «Τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Όμως έχουμε χάσει τρία παιδιά κάτω από 18 χρονών στην Ελλάδα μέχρι τώρα και πολύ περισσότερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Φανταστείτε ένα παιδί 10 μέρες μόνο του σε Μονάδα, χωρίς τους γονείς του», συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με τη πιθανότητα νέου lockdown, τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να κλείσει επειδή δε θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. «Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του», κατέληξε.
Σύψας: Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 20.000 τον Αύγουστο
Επίσης, υπενθυμίζεται, πως χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας προέβλεψε πολλές χιλιάδες κρουσμάτων ημερησίως τον Αύγουστο.
Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα.
«Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση», εξήγησε. Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.
«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται. «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία», τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
«Επιδημία» πάρτι οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων στους 18χρονους
Οι ειδικοί ανέμεναν πως η λήξη του σχολικού έτους θα άλλαζε τα δεδομένα της επιδημίας, αλλά όχι πως θα έδινε λανθασμένο σήμα για… λήξη συναγερμού σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Συγκεκριμένα, εκτιμούσαν πως η ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα επηρέαζε θετικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς σε πολλές οικογένειες είχε προγραμματιστεί ή σχεδιαζόταν να προγραμματιστεί το ραντεβού των 18χρονων και άνω για θωράκιση κατά του κορωνοϊού. Η…επιδημία εξόδων που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τους νέους σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της συμπεριφοράς τους στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες έφηβοι και νέοι να μολυνθούν και να νοσήσουν πριν προλάβουν να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο. Βρίσκεται ουσιαστικά σε εξέλιξη η ανοσοποίησή τους, αλλά με φυσική ανοσία, μέσω της μόλυνσης και της νόσησης, με ό,τι κίνδυνο ενδέχεται να συνεπάγεται αυτό.
Είναι ενδεικτικό ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είχε καταγραφεί αύξηση κατά 9% στα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό νέων ηλικίας 18-25 χρόνων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι αν έχει γίνει υποβολή αιτήματος αλλαγών ή ακυρώσεων ραντεβού στην πλατφόρμα, ωστόσο το υπουργείο Υγείας πρόσφερε διευκολύνσεις στους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και νέοι, καταργώντας την «ποινή» μπλοκαρίσματος 6 ημερών που ίσχυε σε όσους ακύρωναν πάνω από δύο φορές το ραντεβού τους.
16 στα 100 κρούσματα αφορούν σε ανηλίκους έως 17 χρόνων
Αύξηση στις μολύνσεις δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και στον πληθυσμό των ανηλίκων. Την 1η Ιουνίου οι μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 0-17 χρόνων ήταν 34.786 (ποσοστό 8,7%) και έξι εβδομάδες αργότερα οι μολύνσεις έχουν φτάσει τις 40.818 (ποσοστό 9,4%).
Την περασμένη εβδομάδα τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 0-11 χρόνων καταλάμβαναν το 3% του συνόλου, και στα παιδιά ηλικίας 12-17 χρόνων το 13%.
Η συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνωτικά προγράμματα είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου (με διαμονή) πυροδότησε σε κάποιες περιπτώσεις εξάρσεις, που όμως φαίνεται ότι ελέγχθηκαν εγκαίρως. Κατασκηνώσεις στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κορινθία, την Αττική βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό. Αυτή η έξαρση φαίνεται ότι λειτούργησε και προς γνώση και συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων, καθώς από τα αρνητικά self test που ζητούσαν μέχρι πρότινος οι κατασκηνώσεις τώρα το υγειονομικό εισητήριο για τους μικρούς κατασκηνωτές είναι το αρνητικό rapid test.
Τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο – Εντείνεται η διασπορά στα νησιά
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, κρίνοντας από το γεγονός πως οι 20 από τις 63 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που βρίσκονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αντιπροσωπεύουν τα νησιά και την Κρήτη, περιοχές που συγκεντρώνουν συνολικά 460 κρούσματα.
Στο Ηράκλειο, μάλιστα, εντοπίστηκαν 122 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ενώ από την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα αναδεικνύεται η τρομακτική αύξηση του 530% στο ιικό φορτίο της περιοχής, ως αποτέλεσμα και της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα που σημειώνεται εκεί. Σε χαμηλότερα, αλλά εξίσου ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται τα στοιχεία για τις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου, αφού τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά
καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε κρούσματα (104 – 43 αντίστοιχα) και ιικό φορτίο (84% – 9% αντίστοιχα). Αρκετά καλύτερη είναι η κατάσταση στην ΠΕ Λασιθίου όπου εντοπίστηκαν 13 νέες λοιμώξεις, ενώ χαμηλό προς μέτριο θεωρείται το ιικό φορτίο. Στο σύνολό της, πάντως, η εικόνα στο νησί μόνο αισιόδοξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ήδη 39 ασθενείς, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τις νοσηλείες να αυξάνονται, όσο αυξάνεται η νοσηρότητα στην κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, Μύκονος, Ρόδος, Πάρος και Κέρκυρα ξεχωρίζουν για λόγους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι καθώς σημειώνουν 36, 33, 25 και 23 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ τον γαλανόλευκο πίνακα των νησιών «ποτίζουν» με τα χρώματα της ανησυχίας η Λέσβος με 15, η Σαντορίνη με 11, η Ζάκυνθος με 9, η Κως με 8, η Μήλος με 4, η Κάλυμνος με 3, Νάξος, Κεφαλλονιά και Λευκάδα με 2. Από ένα κρούσμα μοιράζονται Κέα-Κύθνος, Σποράδες και Χίος.
Κρούσματα και λύματα βάζουν «στο κόκκινο» την Αττική
Αρνητική πρωταγωνίστρια παραμένει η Αττική στο επίπεδο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά από τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού (1.571). Ο υψηλότερος αριθμός διαγνώσεων καταγράφεται για μία ακόμα ημέρα στο κέντρο της Αθήνας (392) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 277 και τα δυτικά της Περιφέρειας με 241. Σε ηπιότερα επίπεδα κινούνται τα ανατολικά (219), νότια (209) και ο Πειραιάς (208), ενώ εντυπωσιακή αύξηση σημειώνεται στα νησιά της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν 25 νέες λοιμώξεις. Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης αποτυπώνεται, άλλωστε, και από την αξιόλογη αύξηση της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.
Εξίσου σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 214 νέα κρούσματα και το ιικό φορτίο σημειώνει αυτή την εβδομάδα άνοδο κατά 133%, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζουν ακόμη η Λάρισα με 99 κρούσματα και αύξηση 136% στο ιικό φορτίο και τέλος τα Ιωάννινα και η Μαγνησία που σημειώνουν από 49 κρούσματα και αύξηση 204% και 76% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων.