Κορονοϊός: Fake news η επιδείνωσή του από φάρμακα, λένε οι Ευρωπαίοι φαρμακολόγοι

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Στερούνται επιστημονικής βάσης τα δημοσιεύματα που συσχετίζουν την λοίμωξη από τον κορονοϊό με ορισμένα φάρμακα, λέει η EACPT.

-Advertisement-

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Φαρμακολογίας & Θεραπευτικής (EACPT) προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που θέλουν ορισμένα φάρμακα να επιδεινώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει ως «ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες» τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι επικίνδυνα:

  • Ορισμένα αντιφλεγμονώδη
  • Ορισμένα φάρμακα για την πίεση
  • Ορισμένα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη

Όπως εξηγεί η EACPT, ο κορωνοϊός Covid-19 μολύνει τους πνεύμονες με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης που λέγεται ACE2. Ορισμένα φάρμακα, όμως, μπορεί να προκαλέσουν υπερέκφραση αυτής της πρωτεΐνης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

- Advertisement -
  • Οι αναστολείς του ACE (χορηγούνται για την υπέρταση)
  • Οι θειαζολιδινεδιόνες (χορηγούνται για τον σακχαρώδη διαβήτη)
  • Η ιβουπροφαίνη (είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες)

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μερικοί γιατροί εξέφρασαν τη θεωρία ότι ίσως αυτά τα φάρμακα διευκολύνουν ή επιδεινώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή, τονίζει η EACPT στην ανακοίνωσή της.

Δεν χρειάζεται αλλαγή στη θεραπεία

Προσθέτει επίσης πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ούτε για αυξημένο κίνδυνο τοξικότητας στους πνεύμονες από τους αναστολείς του ACE.

«Παρομοίως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση της ιβουπροφαίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι φαρμακολόγοι επισημαίνουν επίσης ότι ούτως ή άλλως η γενική σύσταση είναι να παίρνει παρακεταμόλη όποιος έχει πονοκέφαλο, πυρετό ή βήχα.

Επομένως, «τα διαθέσιμα στοιχεία επί τους παρόντος δεν υποστηρίζουν την διακοπή ή αλλαγή χρόνιων θεραπειών. Η EACPT συνιστά στους ασθενείς να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών ρυθμιστικών Αρχών γι’ αυτά τα θέματα, προκειμένου να λαμβάνουν ακριβή πληροφόρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η EACPT έχει ως μέλη της όλους τους εθνικούς οργανισμούς Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ευρώπη.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *