Κορονοϊός: Εβδομάδα “crash test” για το ΕΣΥ – 340 ασθενείς μπήκαν την Κυριακή στα νοσοκομεία

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η ραγδαία αύξηση σοβαρών περιστατικών και εισαγωγών σε νοσοκομεία, φέρνει το ΕΣΥ στα όριά του. Περίπου ανά 10 αυξάνονται καθημερινά οι ασθενείς που μπαίνουν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ενώ και οι θάνατοι -η πιο θλιβερή επίπτωση της πανδημίας- επιμένουν πλέον στους άνω των 30 ημερησίως.

“Βουλιάζουν” τα νοσοκομεία της χώρας μετά τις εκατοντάδες ημερήσιες εισαγωγές ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό. Τους 2.300 πλησιάζουν πλέον οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Μόνο χθες Κυριακή (8/11), 340 συμπολίτες μας με βαριά συμπτώματα εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες και ΜΕΘ Covid, ενώ τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τα 120. Το ίδιο και προχθές Σάββατο (7/11), με 348 νέες εισαγωγές και 130 εξιτήρια.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται πλέον κατά περίπου 10 ασθενείς ανά ημέρα , ενώ χθες Κυριακή (8/11) σημειώθηκε “ρεκόρ” αύξησης με 21 επιπλέον ασθενείς με συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας, που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οι διασωληνωμένοι άγγιξαν πλέον τους 228, από τους 207 του Σαββάτου (7/11).

Σχεδόν 35 άνθρωποι χάνουν πλέον καθημερινά τη μάχη για τη ζωή τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξαν σε θάνατο 69 συνολικά συμπολίτες μας.

“Καταγράφουμε ρεκόρ θανάτων γιατί καταγράφουμε καθημερινά και ρεκόρ κρουσμάτων”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Και συνεχίζει: “Αν υποθέσουμε ότι θα νοσήσουν αύριο 10 εκατομμύρια άνθρωποι, και 0,2% ή 1% ποσοστό πιθανότητας θανάτου να έχουμε, βγάλτε τι νούμερο προκύπτει σε θανάτους. Τεράστιο. Οι θάνατοι έχουν να κάνουν με τη μεγάλη εξάπλωση του ιού”, σημειώνει.

Υπουργείο Υγείας: “Το ΕΣΥ δεν έχει ξεπεράσει τα όριά του”

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Υγείας, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν μέχρι τις 7/11, ήταν 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Οι διαθέσιμες ΜΕΘ-COVID σε όλη την Επικράτεια είναι σήμερα 420. Από αυτές, οι 161 είναι κενές (ποσοστό 38%) και συγκεκριμένα, στην Αθήνα 56 και στη Θεσσαλονίκη, 31.

Αναλυτικά, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124, ενώ κενές είναι οι 31  (ποσοστό 25%). Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168 και οι 56 κενές (ποσοστό 33%).

Εξαδάκτυλος: Τα νοσοκομεία πρέπει πάση θυσία να αντέξουν τις επόμενες 7 – 10 ημέρες

Η αγωνία κορυφώνεται για τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θεωρείται η πιο κρίσιμη. Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες οι πιο ενδεικτικοί -για την πορεία της πανδημίας- αριθμοί, δηλαδή οι εισαγωγές, καθώς και οι θάνατοι, δείχνουν συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Αν αντέξουμε τις επόμενες 7 με 10 ημέρες, όπως λένε, το lockdown θα καταφέρει να ανακόψει την αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων και στη συνέχεια να δούμε τα νούμερα της πανδημίας να σταθεροποιούνται.

Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου πλέον εισάγονται για νοσηλεία περισσότεροι από 70 ασθενείς με κορονοϊό σε ημερήσια βάση.

“Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του”, λέει στο iatropedia.gr ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συνεχίζει: “Και οι νοσηλείες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι εντατικές και οι θάνατοι θα αυξηθούν αυτό το προσεχές διάστημα. Δεν λειτουργεί αυτόματα το lockdown. Όσο εύκολα ανεβαίνει η πανδημία τόσο εύκολα κατεβαίνει. Θέλω να πιστεύω ότι σε μία εβδομάδα και μετά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση”

“Κανένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει απέναντι στον κορονοϊό”

Με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης το ΕΣΥ ενδέχεται να αντιμετωπίσει θέμα κορεσμού τις επόμενες μέρες. Κι όσο κι αν έχει ενισχυθεί, η πανδημία είναι πανίσχυρη και μπροστά της κανένα σύστημα Υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ:

“Είναι πιο ενισχυμένο σήμερα και ειδικά σε κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Αλλά ακόμη κι αν ήταν “μπετόν αρμέ”, όπως της Γερμανίας, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στον ιό χωρίς μέτρα περιοριστικά. Είναι, όμως, ένα σύστημα προβληματικό και δεν έχουμε και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι παλαιότεροι δεν το ήθελαν και οι τωρινοί δεν πρόλαβαν. Όχι όμως, ότι αν είχαμε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας δεν θα είχαμε σήμερα lockdown. Αυτά που λέγονται, είναι λόγια “του καφενέ” και τελείως ανεύθυνα. Και στη Γερμανία να ήταν κάποιος σήμερα, πάλι κλεισμένος θα ήταν”, συμπληρώνει.

Εξαδάκτυλος: “Αναμένουμε και τρίτο κύμα την Άνοιξη – Ο ιός έχει μεταλλαχθεί”

Η ανθρωπότητα έχει ιστορικό προηγούμενο στις πανδημίες, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Από την εμπειρία μας από την ισπανική γρίπη ξέρουμε -όπως σημειώνει- ότι οι πανδημίες έρχονται σε τρία κύματα και  φονικότερες και αντιμετωπίζονται μόνο με μέτρα αστυνομικά, δηλαδή με αποκλεισμό. Όχι ότι είναι αστυνομικό το μέτρο, ιατρικό είναι, αλλά επιβάλλεται από την αστυνομία. Κανένας δεν θα καταφέρει να αναμετρηθεί με αυτόν τον κίνδυνο χωρίς αποκλεισμό. Όποιος το επιχειρεί ηττάται οικτρά! Μεγαλειωδώς!”, τονίζει με έμφαση ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Και η τωρινή πανδημία πιθανότατα θα εξελιχθείς σε τρία κύματα, όπως και η ισπανική γρίπη, λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συμπληρώνει ότι το τρίτο αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου “και εξαφάνιση αυτόματη μετά”.

Το δεύτερο κύμα στην ισπανική γρίπη ήταν το φονικότερο, ενώ “στο δεύτερο κύμα που βρισκόμαστε τώρα και όταν θα έρθουν τα εμβόλια, εμείς θα κινηθούμε πιο γρήγορα. Πλέον για να φτάσουν τα εμβόλια από ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο, θέλουν μερικές μέρες”.

Με την έλευση του χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών, ο ιός δρα σε ένα καλύτερο και πιο ευνοϊκό γι’ αυτόν περιβάλλον και για τη διάδοσή του, επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ ταυτόχρονα “αλλάζει και προσαρμόζεται διαρκώς”.

“Κι εδώ φαίνεται ότι έχουμε και μια διαφορετική μετάλλαξη του ιού, από τις πολλές που συμβαίνουν, η οποία μπορεί να τον κάνει πιο επιθετικό. Επιθετικό, όχι μόνο ως προς τη δυνατότητά του να μεταδίδεται, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης διάδοσής του και πιο επιθετικό ως προς τους θανάτους. Είναι πιο μολυσματικός πλέον ο ιός”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *