Κορωνοϊός: Επιβιώνει έως και 28 μέρες στις επιφάνειες – Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Έως και 28 ημέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στις λείες επιφάνειες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που μας προκάλεσε έντονη ανησυχία. Δύο κορυφαίοι ιολόγοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν αν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε σε τέτοιο βαθμό

-Advertisement-

Κάθε ημέρα αγγίζουμε εκατοντάδες επιφάνειες, από τα χρήματα, το κινητό τηλέφωνο και το πόμολο της πόρτας, μέχρι το γραφείο, το πληκτρολόγιο και το καρότσι του σουπερμάρκετ. Όλες αυτές οι επιφάνειες συνήθως φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, οι οποίοι μπορούν να μας μολύνουν ακόμα και με ένα απλό άγγισμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του CSIRO υ ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένες επιφάνειες έως και 28 ημέρες. Πρέπει αυτό να μας προκαλέσει πανικό; Η αλήθεια είναι πως αυτό μάλλον δεν πρέπει να μας προκαλέσει ανησυχία σύμφωνα με την Lara Herrero επικεφαλής ερευνήτρια Ιολογίας και Μεταδοτικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο Griffith και τον Eugene Madzokere διδακτορικό υποψήφιο στην Ιολογία του ιδίου Πανεπιστημίου. Οι δυο ερευνητές υπογράφουν μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στο Conversation την οποία και παρουσιάζουμε.

Τα ευρήματα της μελέτης

- Advertisement -

Οι ερευνητές του CSIRO μόλυναν με τον νέο κορωνοϊό επιφάνειες από πλαστικό, χαρτί, ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, βινύλιο και βαμβακερό ύφασμα και στη συνέχεια εξέθεσαν τα μολυσμένα αντικείμενα σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες -20oC, 30oC και 40oC- στο σκοτάδι και με 50% υγρασία, μετρώντας την ποσότητα του ιού που είχε επιβιώσει και για πόσο διάστημα.

Όπως φάνηκε, στους 20oC, ο ιός επιβίωνε περισσότερο (έως και 28 ημέρες) σε λείες επιφάνειες όπως το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί από ό,τι σε πορώδεις επιφάνειες όπως το βαμβακερό ύφασμα. Στους 30oC, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε πέρα από την έβδομη ημέρα σε καμία επιφάνεια εκτός του χαρτιού, όπου επιβίωσε έως και την 21η ημέρα. Τέλος, στους 40oC, ο ιός απενεργοποιήθηκε άμεση, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορούσε να προκαλέσει λοίμωξη.

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας;
Η μελέτη σχεδιάστηκε για να μιμηθεί την εξάπλωση του ιού σε επιφάνειες του εσωτερικού περιβάλλοντος, μόνο υπό συνθήκες σκοταδιού. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη του είδους της εργασία που δείχνει μακροχρόνια επιβίωση του ιού (28 ημέρες) σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το γυαλί, το ατσάλι, το πλαστικό και το χαρτί.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι ο ιός επιβιώνει για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από μερικές ώρες έως και λιγότερο από επτά ημέρες σε εσωτερικό περιβάλλον, με θερμοκρασία κάτω από τους 25oC και χώρο με φως και διάφορα επίπεδα υγρασίας.

Παρόλο που τα ευρήματα των ερευνητών από το CSIRO είναι επιστημονικά σημαντικά, η σχέση τους με την καθημερινή μετάδοση του ιού παραμένει αβέβαιη.

Φως

Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το κατά πόσο η έκθεση των αντικειμένων στο φως μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, δηλαδή την επίδραση του ηλιακού φωτός στην επιβίωση του ιού στις επιφάνειες υπό κανονικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στο σπίτι, τους εργασιακούς χώρους, τα εμπορικά κέντρα ή τα αυτοκίνητα.

Υγρασία

Η υγρασία είναι επίσης πιθανό να παίζει κάποιο ρόλο στην επιβίωση του ιού, ωστόσο ούτε για τον ρόλο αυτού του παράγοντα υπάρχει κάποια επιστημονική βεβαιότητα. Οι περισσότερες μελέτες που ανέλυσαν την υγρασία ήταν παρατηρητικές, επομένως οι ερευνητές παρατήρησαν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό μόνο υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και τα στοιχεία να δείχνουν ότι η αυξημένη υγρασία είναι μάλλον χειρότερη για την επιβίωση του ιού.

Τα συμπεράσματα

Πολλές από τις επιφάνειες που αγγίζουμε καθημερινά σίγουρα χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή, ως πιθανές πηγές μετάδοσης του SARS-CoV-2. Όμως, το χρονικό διάστημα που επιβιώνει ο ιός σε αυτές εξαρτάται από διάφορους περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα καταλήγουν οι Lara Herrero και Eugene Madzokere από το Πανεπιστήμιο Griffith.

πηγή: ygeiamou.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *