Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Οσο οι εικόνες από την Κίνα παραπέμπουν σε αντίστοιχες προ ετών και στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο η Ευρώπη οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διασπορά και έξω από τη χώρα

Ηανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα ολοένα και αυξάνεται με τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από τη χώρα να παραπέμπουν σε εκείνες των προηγούμενων χρόνων και την κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού. Σταδιακά οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για τους ταξιδιώτες που από την Κίνα με στόχο να ελεγχεί όσο το δυνατόν περισσότερο μια νέα διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή του κορονοϊου γεγονός που σημαίνει ότι η Ομικρον παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή με την επικινδυνότητα του να είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδεικνύουν πιο σοβαρή νόσηση. Το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ δίνοντας διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ανά δύο εβδομάδες, καθώς εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι εικόνες από τις πόλεις, ιδιαίτερα από τις επαρχίες της Κίνας προκαλούν τεράστια ανησυχία καθώς δείχνουν να καίνε νεκρούς στους δρόμους, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail, η Κίνα αντιμετωπίζει μια μεγάλη έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού από τότε που τερμάτισε την εφαρμογή της πολιτικής της «μηδενικής COVID», με αποτέλεσμα οι νεκροί να συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία ενώ τα κρεματόρια ανεβάζουν τις τιμές για τις υπηρεσίες τους.

- Advertisement -

Κορονοϊός: Ισχυρές συστάσεις από την ΕΕ

Από εκεί και πέρα, μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει… έντονη ενθάρρυνση προς τα κράτη μέλη ώστε να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται έντονα να εισαγάγουν, για ταξιδιώτες από την Κίνα προς τα κράτη-μέλη τα εξής έκτακτα μέτρα:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.

Ηλίας Μόσιαλος: Ανησυχώ για την παραγωγή φαρμάκων στην Κίνα

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διαταραχή της παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια στην υγεία των πολιτών σε περίπτωση που νοσήσουν εκατομμύρια Κινέζοι με κορονοϊό, εξέφρασε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν και στη Βρετανία προβλήματα έλλειψης φαρμάκων και αν το πρόβλημα είναι ελληνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο: «Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε αρκετές αγορές και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από τα προβλήματα ήταν και η ίδια η Κίνα. Η Κίνα με την Ινδία παράγουν το 60 με 80% των πρώτων υλών για τα φάρμακα. Επομένως να δούμε λίγο και μια άλλη διάσταση: αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην Κίνα. Αυτό που με ανησυχεί εμένα δεν είναι τόσο οι άμεσες παραλλαγές που έχουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Τώρα, αν προκύψει κάτι πιο επικίνδυνο θα το πιάσουμε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αλλά αν παραλύσει η Κίνα, γιατί θα νοσήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι και θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και μετά ως συνέπεια στην υγεία των πολιτών παγκοσμίως, θα είναι τεράστιες, γιατί θα υπάρχουν και ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών».

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *