Χιλιάδες άνθρωποι απεβίωσαν εξαιτίας του Covid-19 και εκατομμύρια ζουν σε καθεστώς καραντίνας, όμως ακόμα και τώρα σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε.
Σε άρθρο του BBC αναφέρονται εννιά ερωτήσεις σχετικά με τον νέο κορονοϊό, των οποίων την απάντηση προς το παρόν δεν γνωρίζουμε και αναμένεται ν’ απαντηθούν μακροπρόθεσμα.
Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί
Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα όλων είναι πόσα ακριβώς άτομα έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο καθοριστικά
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό μόνον μέρος του συνολικού αριθμού των μολύνσεων και την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί (άνθρωποι που είναι φορείς του ιού αλλά δεν νιώθουν άρρωστοι).
Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η ανάπτυξη ενός τεστ αντισωμάτων που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν αν κάποιος είχε κολλήσει τον ιό, αφού μόνον τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το εύρος και το πόσο εύκολα διασπείρεται ο κορονοϊός.
Πόσο φονικός είναι
Μέχρι να μάθουμε κρούσματα κορονοϊού έχουν υπάρξει πραγματικά, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι για το αληθινό ποσοστό θνησιμότητας. Προς το παρόν εκτιμάται ότι περίπου το1% όσων μολύνονται από τον ιό πεθαίνει. Αλλά εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο.
Το πραγματικό εύρος των συμπτωμάτων
Τα βασικά συμπτώματα όσων νοσούν από τον Covid-19 είναι πυρετός και ξερόβηχας (αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να κοιτάξει κάποιος).
Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί πονόλαιμος, πονοκέφαλοι και διάρροιες, ενώ αυξάνεται ο αριθμός αυτών, οι οποίοι έχουν αναφέρει ακόμη και απώλεια της όσφρησης.
Αλλά το σημαντικότερο ερώτημα είναι κατά πόσον ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, όπως το φτάρνισμα και η καταρροή ταλαιπωρούν κάποιους ασθενείς.
Μελέτες αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό κι ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μολύνουν άλλους εν αγνοία τους.
Ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά του κορονοϊού
Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό, τα περισσότερα εξ αυτών εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και το ποσοστό θανάτων στα παιδιά είναι πολύ μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες ηλικιακές ομάδες.
Τα παιδιά κανονικά ανήκουν σ’ εκείνους που διασπείρουν περισσότερο τους ιούς εν μέρει επειδή συγχρωτίζονται με πολλά άτομα (συχνά σε παιδικές χαρές), αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό συνέβαλαν στην εξάπλωσή του.
Η πηγή προέλευσης
Ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στη Γουχάν της Κίνας, όταν αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα σε μια υπαίθρια αγορά άγριων ζώων.
Ο κορονοϊός ο οποίος επίσημα ονομάζεται Sars-CoV-2, συνδέεται στενά με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες, αλλά πιστεύεται ότι πέρασε από τις νυχτερίδες σε κάποιο ενδιάμεσο, άγνωστο ζωικό είδος και από εκεί στους ανθρώπους.
Αυτός ο «κρίκος» που λείπει και παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή περαιτέρω μολύνσεων.
Θα μειωθούν τα κρούσματα το καλοκαίρι;
Η γρίπη και τα κρυολογήματα είναι συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες παρά το καλοκαίρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθμό η άνοδος της θερμοκρασίας θα φρενάρει την εξάπλωση του Covid-19.
Η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένει ασαφές αν θα είναι ένα εποχικό φαινόμενο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θεωρούν ότι θα είναι πιθανότατα μικρότερο σε σχέση με τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Εφόσον μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι, υπάρχει κίνδυνος νέας αύξησής τους το χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς με τους συνηθισμένους χειμερινούς ιούς.
Γιατί τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρότερα σε κάποιους ασθενείς
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα του Covid-19, αλλά ένα ποσοστό γύρω στο 20% νοσεί βαρύτερα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φαίνεται ότι παίζει ρόλο η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και ίσως υπάρχουν και κάποιοι γενετικοί παράγοντες. Η κατανόηση του συγκεκριμένου φαινομένου μπορεί ν’ ανοίξει το δρόμο ώστε να μη χρειάζονται ασθενείς νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πόσο διαρκεί η ανοσία και μπορεί κάποιος να κολλήσει ξανά κορονοϊό;
Έχουν υπάρξει πολλές εικασίες, αλλά ελάχιστες αποδείξεις μέχρι στιγμής σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό.
Οι ασθενείς που ανέρρωσαν πρέπει να έχουν αναπτύξει ανοσία, αλλά καθώς ο ιός υπάρχει μόνο εδώ και μερικούς μήνες, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα στοιχεία. Οι φήμες σχετικά με το γεγονός ότι ασθενείς μολύνθηκαν για δεύτερη φορά, μπορεί να οφείλονται σε εξετάσεις που τους εμφάνισαν λανθασμένα ιαθέντες από τον κορονοϊό.
Το ερώτημα σχετικά με την ανοσία είναι ζωτικής σημασίας για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.
Θα μεταλλαχθεί ο κορονοϊός;
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες αλλοιώσεις στο γενετικό τους κώδικα δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική διαφορά.
Κατά κανόνα αναμένεται οι ιοί να εξελίσσονται μακροπρόθεσμα σε λιγότερο θανατηφόρους, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο
Η ανησυχία είναι μήπως σε περίπτωση που μεταλλαχθεί ο ιός πάψει να τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν αποδίδει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο (όπως συμβαίνει με τη γρίπη).