Κορονοϊός: Δεύτεροι στον κόσμο οι Έλληνες επιστήμονες στο βαθμό αποδοχής των συμβουλών τους

LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read
FILE PHOTO: A man wearing a protective coverall fills up the form before performing tests for the coronavirus disease (COVID-19) at a drive-thru testing centre in Warsaw, Poland, October 2, 2020. REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Ο κορονοϊός καλπάζει και οι επιστήμονες έρχονται σε πρώτο πλάνο. Βρίσκονται στο πλευρό των κυβερνήσεων που επιζητούν τις συμβουλές τους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο κορονοϊός διαδίδεται και οι χώρες δίνουν το λόγο στους ειδικούς. Διεθνής έρευνα για την ανταπόκριση των κυβερνώντων στις συμβουλές των επιστημόνων αναδεικνύει δεύτερους τους  Έλληνες. Οι επιστήμονές μας  έρχονται δεύτεροι στον κόσμο όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης επειδή η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις συμβουλές των ειδικών για την αντιμετώπιση του α’ κύματος του Covid19, δείχνει η έρευνα.

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι δεύτεροι στον κόσμο – μετά τους Νεοζηλανδούς και πριν τους Κινέζους – όσον αφορά τα ποσοστά που δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις τους άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με την αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος του κορονοϊού.

Αυτό προκύπτει από διεθνή δειγματοληπτική έρευνα, που πραγματοποίησε ο οργανισμός επιστημονικών εκδόσεων Frontiers σε περισσότερους από 25.000 επιστήμονες 152 χωρών, μεταξύ των οποίων οι 126 προέρχονταν από την Ελλάδα.

Κορονοϊός: Ουραγοί οι Αμερικανοί ειδικοί λόγω… Τραμπ

Η έρευνα αφορούσε την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου φέτος, με αιχμή τις αντιλήψεις των επιστημόνων σχετικά με τα επιστημονικά “αντανακλαστικά” των πολιτικά υπεύθυνων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα “συμφωνείτε ότι οι αρμόδιες Αρχές χάραξης πολιτικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επιστημονικές συμβουλές” απάντησε θετικά το 77% των Νεοζηλανδών επιστημόνων, το 76% των Ελλήνων και το 71% των Κινέζων, που αποτελούν την πρώτη τριάδα. Το 10% των Ελλήνων επιστημόνων του δείγματος απάντησε ότι διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 14% ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Στο τέλος του καταλόγου – κάτι που δείχνει ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κώφευσαν στις συμβουλές των ειδικών – βρίσκονται οι ΗΠΑ με μόλις 18% θετικών απαντήσεων (προφανώς έπαιξε ρόλο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχανε ευκαιρία να λοιδορεί τους επιστήμονες της χώρας του), ενώ χαμηλά, επίσης, ήταν τα ποσοστά σε Χιλή (22%), Βραζιλία (23%) και Βρετανία (24%). Η ικανοποίηση των επιστημόνων στην Τουρκία για τον χειρισμό του πρώτου κύματος βρέθηκε στο 51% και στην Ιταλία στο 49%.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version