Κορονοϊός: Δεν σας προστατεύει μόνη της η μάσκα, χρειάζεται και αυτό οπωσδήποτε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους της εορταστικά στολισμένης πόλης. Σχεδόν άπαντες φορούν μάσκα, αλλά μαζί με τους ίδιους πάει περίπατο και η προσοχή στα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού.

Ο κορονοϊός δε νοιάζεται για το αν είμαστε κουρασμένοι μετά από τόσους μήνες περιοριστικών μέτρων. Όσο δεν τα τηρούμε, τόσο δεν θα μειώνονται κρούσματα και θάνατοι.

Η μάσκα είναι ένα βασικό από αυτά τα μέτρα, αλλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, δεν λειτουργεί αν δεν κάνουμε και κάτι ακόμα που είναι απαραίτητο.

Κορονοϊός: Οι μάσκες δεν είναι αρκετές να εμποδίσουν την COVID-19 χωρίς την κοινωνική απόσταση

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η απλή χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου COVID-19, αν δεν συνδυάζεται με την κοινωνική απόσταση.

Οι ερευνητές τέσταραν το πώς πέντε διαφορετικοί τύποι μάσκας επηρέασαν την εξάπλωση σταγονιδίων που μεταφέρουν τον κοροναϊό, όταν βήχουμε, ή φτερνιζόμαστε.

Κάθε υλικό που δοκιμάστηκε μείωσε δραματικά τον αριθμό των σταγονιδίων που εξαπλώθηκαν. Αλλά σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων, αρκετά ιικά σταγονίδια κατάφεραν να διαπεράσουν πολλές από τις μάσκες.

«Μια μάσκα βοηθά σίγουρα, αλλά αν οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εξάπλωσης ή μόλυνσης του ιού», δήλωσε ο Krishna Kota, αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Mexico και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Δεν αρκούν οι μάσκες. Πρέπει να συνδυάζουμε μάσκα και κοινωνική απόσταση».

Πώς διεξήχθη το πείραμα

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί μια γεννήτρια αέρα για να μιμηθεί τον ανθρώπινο βήχα και το φτέρνισμα. Η γεννήτρια χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση μικροσκοπικών υγρών σωματιδίων, όπως τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια φτερνίσματος και βήχα, σε έναν αεροστεγή τετραγωνικό σωλήνα με κάμερα.

Εμπόδισαν τη ροή των σταγονιδίων στο σωλήνα με πέντε διαφορετικούς τύπους υλικών μάσκας:

  1. μια απλή υφασμάτινη μάσκα
  2. μια υφασμάτινη μάσκα δύο στρωμάτων
  3. μια υγρή υφασμάτινη μάσκα δύο στρωμάτων
  4. μια χειρουργική μάσκα και
  5. μια μάσκα τύπου N-95

Κάθε μία από τις μάσκες φίλτραρε τη συντριπτική πλειονότητα των σταγονιδίων. Η απλή υφασμάτινη μάσκα επέτρεψε να περάσει περίπου το 3,6% των σταγονιδίων, ενώ η μάσκα N-95 εμπόδισε πρακτικά το 100% των σταγονιδίων. Οι υπόλοιποι τύποι είχαν κάποια ενδιάμεση απόδοση.

Κορονοϊός: Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος ακόμα και αν όλοι φορούν μάσκες

Αλλά σε αποστάσεις μικρότερες από 2 μέτρα, ακόμη και αυτά τα μικρά ποσοστά σταγονιδίων μπορεί να είναι αρκετά για να μεταδοθεί ο κορονοϊός, ειδικά εάν ένα άτομο με COVID-19 φτερνίζεται ή βήχει πολλές φορές.

Ένα και μόνο φτέρνισμα μπορεί να μεταφέρει έως και 200 ​​εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια κορονοϊού, ανάλογα με το πόσο άρρωστος είναι ο φορέας (σ.σ. πόσο ιικό φορτίο μεταφέρει). Ακόμα κι αν μια μάσκα μπλοκάρει ένα τεράστιο ποσοστό αυτών των σωματιδίων, αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να τη διαπεράσουν για να κολλήσει κάποιος που είναι κοντά στον φορέα.

«Χωρίς μάσκα προσώπου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά σταγονίδια θα μεταφερθούν στο ευαίσθητο άτομο», δήλωσε ο Krishna Kota. «Η χρήση μάσκας θα προσφέρει ουσιαστική, αλλά όχι ολοκληρωμένη προστασία σε ένα ευαίσθητο άτομο, μειώνοντας τον αριθμό των ξένων σταγονιδίων που μεταφέρονται στον αέρα και τον βήχα και τα οποία χωρίς μάσκα θα εισέλθουν στο άτομο. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιηθούν ή να αποφευχθούν εντελώς οι πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφές ή οι εκ του σύνεγγυς ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, εάν είναι δυνατόν”, πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης δεν έλαβε καν υπόψη τη διαρροή από μάσκες, που είτε δεν φοριούνται σωστά, είτε δεν ταιριάζουν καλά στο πρόσωπο του φορέα, παράγοντες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ιικών σταγονιδίων που εξαπλώνονται στον αέρα.

Πηγή: https://phys.org

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *