Σε κλίμα προετοιμασίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αφού επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρξει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε λίγες εβδομάδες.
Άλλωστε η εικόνα των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι μόνο την Τρίτη 17 Αυγούστου τα νέα κρούσματα που εντοπίσθηκαν έφθασαν τα 4.206.
Παρότι με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – όπως μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr – πιθανώς το Φθινόπωρο να μην υπάρχει η ίδια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ όπως στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού, λόγω των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, όμως θεωρείται βέβαιον ότι οι απλές κλίνες covid θα γεμίσουν με ταχύτητα εξπρές.
Ήδη άλλωστε το ΕΣΥ πιέζεται αφού υπάρχουν περιοχές στη χώρα που όλα τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και κατά συνέπεια και στους Διοικητές των Νοσοκομείων, να προετοιμάσουν τις κλινικές covid που είχαν ενεργοποιηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Βέβαια, αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και σοβαρές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού που θα οδηγήσει σε αναστολές εργασίας.
Γι αυτό και το «μικτό» σχέδιο όπως έγραψε το ethnos.gr προβλέπει εκτός των άλλων συγχώνευση κλινικών αλλά και μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Οι εμβολιασμοί ανά ηλικία
Από την άλλη όμως υπάρχει και έντονος προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας για την επιβράδυνση των εμβολιασμών. Μπορεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη να ευελπιστούν ότι σε λίγες εβδομάδες μπορεί να φθάσουμε και τα 6 εκατ. εμβολιασμένων πολιτών, όμως ο ρυθμός της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει χαμηλός.
Κάτι που βέβαια ανέμεναν οι επιστήμονες καθώς σύμφωνα και με τις παγκόσμιες μελέτες που έχουν γίνει, πάντα στις περιπτώσεις αυτές μετά από ένα χρονικό διάστημα υπάρχει σημαντική κάμψη του ενδιαφέροντος για εμβολιασμό.
Το πρόβλημα πάντως εστιάζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς ακόμη με βάση τα επίσημα στατιστικά σχεδόν 2 στους 10 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ενδεικτικά στις ηλικίες:
- 85 ετών και άνω: 72,1% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει στο 72,3%
- 80-84 ετών: 72,3% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει 72,5%
- 75-79 ετών: 84,4% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει 84,5%
- 70-74 ετών: 78,7% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει 78,9%
- 65-69 ετών: 80,1% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει 80,2%
- 60-64 ετών: 75,9% εμβολιάστηκε ήδη ενώ με τα ραντεβού θα φθάσει 76,2%
Πρόκειται άλλωστε και για τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από πιθανές επιπλοκές, ιδιαίτερα μάλιστα με τη μετάλλαξη Δέλτα που μεταδίδεται σε χρόνο ρεκόρ.
Να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει πλέον να ξεπερνά το 90% και να φθάνει ακόμη και το 95%, ώστε να καλυφθεί υγειονομικά ο πληθυσμός.
ethnos.gr