Κορονωϊός : Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό – Το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα – BINTEO

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
9 Min Read
Vials are seen as an employee works on the coronavirus disease (COVID-19) vaccine at the Pfizer manufacturing facility in Kalamazoo, Michigan, U.S., in this undated handout photo. Pfizer/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NO USAGE FOR DRAMATIC PRODUCTIONS. NO USAGE FOR DERIVATIVE WORKS. THIS PICTURE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY. AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY

Όλο και πιο κοντά στην «θωράκιση» απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα.

Τα νέα από το «μέτωπο» των εμβολίων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και η έναρξη του εμβολιασμού θεωρείται θέμα χρόνου.

Στη Βρετανία, μάλιστα, από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της Pfizer κατά του κοροναϊού, καθώς έλαβε έγκριση, με ταχύτατες διαδικασίες,  από την ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή της χώρας.

Η Αρχή κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς μόλις στις 23 Νοεμβρίου είχε λάβει τα πλήρη δεδομένα για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό 95%.

- Advertisement -

Κατά συνέπεια, το  Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εν λόγω  εμβόλιο, για ευρεία χρήση.

«Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη Βρετανία εντός ημερών, με τη διανομή του στα σημεία εμβολιασμού να αρχίσει αμέσως μετά.

Πιστεύεται ότι λόγω των αναγκών συντήρησης του εμβολίου στους -70 βαθμούς Κελσίου και για να περιοριστούν οι μετακινήσεις του, θα χορηγηθεί αρχικά σε προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Telegraph, στις 7 Δεκεμβρίου, την προσεχή Δευτέρα, η Βρετανία αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Μάλιστα, το βρετανικό σύστημα υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα εμβολίων, ζήτησε επισήμως βοήθεια από το Υπουργείο Άμυνας μέσω του πρωτοκόλλου «Στρατιωτική βοήθεια στις πολιτικές αρχές».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το βρετανικό σύστημα υγείας μαζί με τις ένοπλες Δυνάμεις και πολλούς εθελοντές έχουν ξεκινήσει επείγουσες προετοιμασίες για τη διανομή του εμβολίου έως το Σαββατοκύριακο, μετατρέποντας περίπου 10 τοποθεσίες σε κόμβους εμβολίων μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, όπως το νοσοκομείο Nightingale στο κέντρο EXCEL του Λονδίνου, ο ιππόδρομος Epsom, στο Σάρεϊ, το γήπεδο ποδοσφαίρου Ashton Gate του Μπρίστολ, το συνεδριακό κέντρο Robertson House στο Stevenage και 1000 συνολικά μικρά κέντρα σε όλη την Αγγλία.

Το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας-  κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη επτά.

Τα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου και αρχικά θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι (επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους, ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά  ο Στέλιος Πέτσας.

Λογικό είναι στην αρχή να υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία, εκτίμησε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως,  και αποτελούν και ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο, αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.

«Ουσιαστική και όχι τυπική η έγκριση»

Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές διαβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Η έγκριση του εμβολίου «είναι ουσιαστική και όχι τυπική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.

Παράλληλα με την πρόληψη και τους εμβολιασμούς, είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, σχολίασε τέλος ως προς τις έρευνες που γίνονται στον τομέα του φαρμάκου.

«Εμβολιασμοί τον Ιανουάριο»

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου, παρείχε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, εκτιμώντας ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα στον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 έκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχεται σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.

Τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, εκτίμησε και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας στο MEGA.

Εξελίσσονται συνεχώς τα φάρμακα

Σχετικά με τα φάρμακα, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν και εξελίσσονται συνεχώς, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα στάδια της νόσου και να καλύπτουν και αυτούς που δε θα εμβολιαστούν άμεσα.

«Τα φάρμακα είναι μια πιο πολύπλοκη ιστορία», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε διαφορετικές φάσεις της νόσου, δεν υπάρχουν ωστόσο σκευάσματα για την πρώιμη φάση.

Το φάρμακο του Τραμπ έρχεται στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» αναμένουν τα ευρωπαϊκά κράτη από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Γηραιάς Ηπείρου (ΕΜΑ) για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (και) σε ευρωπαίους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Πρόκειται, για φάρμακα υψηλού κόστους (η τιμή τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ), τα οποία εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα ενταχθούν στο εθνικό μας πρωτόκολλο.

«Πρόκειται για βιολογικά προϊόντα, συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθεί κεντρική διαδικασία. Το πρώτο βήμα είναι να λάβουν έγκριση από τον ΕΜΑ, με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό να έχει ανακοινώσει ότι η αξιολόγηση θα γίνει με ρυθμούς fast track εφόσον κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον προς το παρόν οι διεργασίες βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για την ένταξη της Ελλάδας σε διεθνή μελέτη.

πηγες: megatv.com, in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *