Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των ειδικών για την τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και στην επιστροφή από αυτές, ενόψει μάλιστα και του μεγάλου κύματος εκδρομέων τον Δεκαπενταύγουστο.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα άλλωστε προκαλεί ανησυχία καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σχετική αύξηση με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα και 20 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 240 γεγονός που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας το επόμενο διάστημα καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει.
-Advertisement-
-Advertisement-
Όπως τόνισε άλλωστε χθες ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.
- Advertisement -
Διαβάστε τι σημειώνει ο αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός επί του θέματος στην περιοχή μας
-Επειδή τις τελευταίες ημέρες και στη Λαμία εμφανίζονται θετικοί (μολυσμένοι) και εμβολιασμένοι συμπολίτες μας θεωρώ πως πρέπει να ξανά τονιστούν μερικά σημεία για να μην δημιουργούνται συγχύσεις.
-Κατά αρχήν τα τρία εμβόλια έχουν σχεδόν μηδενίσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.
–Τι γίνεται όμως όταν οι εμβολιασμένοι μολύνονται; Μεταδίδουν τον ιό και πόσο;
-Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιευμένες μελέτες (Απρίλιος 2021) της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England),που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη, τα εμβόλια Astra Zeneca και Pfizer μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%.
-Παρόμοιες μελέτες κατέληξαν ότι στα μολυσμένα κρούσματα στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης.
-Όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως οι εμβολιασμένοι θετικοί (μολυσμένοι)στον ιό δεν νοσούν βαριά,σπάνια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και μεταδίδουν πολύ λιγότερο εξασθενημένο ιικό φορτίο.
Παρόλα τα παραπάνω θετικά συμπεράσματα των επιστημόνων οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους και να κρατάνε όλες τις προφυλάξεις όταν έρχονται σε επαφή με ανοσοκατεσταλμένους πολίτες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους,νεφροπαθείς κλπ) καθώς και υπερήλικες ,στους οποίους τα εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικά.
-Η μοναδική λοιπόν λύση στην μολυσματικότητα που εμφανίζει η μετάλλαξη Delta (που μπορεί να έχει εως και 1.000 φορές παραπάνω ιικό φορτίο από την Alpha) είναι ο εμβολιασμός όλων όσων είναι ανεμβολίαστοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,βρίσκονται σε κινητικότητα ή έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα.
-Μόνο τότε δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευόμενους,θα μειωθούν οι θάνατοι,θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και θα επανέλθει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς.
Viral στα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει οι πανηγυρισμοί της ευρωβουλευτού Αφροδίτης Λατινοπούλου για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Τη στιγμή που στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»...