Κοροναϊός – Θησαυρός αντισωμάτων το μητρικό γάλα εμβολιασμένων γυναικών

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Οι μητέρες που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον SARS-CoV-2 και θηλάζουν μεταφέρουν αντισώματα ενάντια στον ιό στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος, πιθανότατα προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο παθητική ανοσία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Obstetrics & Gynecology» μέτρησε την ανοσολογική απόκριση στα mRNA εμβόλια για τον SARS-CoV-2 τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στα κόπρανα των θηλαζόντων βρεφών.

Η πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων στα κόπρανα των βρεφών

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που ανιχνεύει αντισώματα στον SARS–CoV-2 σε δείγματα κοπράνων βρεφών εμβολιασμένων μητέρων» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της Βίγκνες Ναραγιανασβάμι, υποψήφιος διδάκτορας στο Ερευνητικό Εργαστήριο για το Μητρικό Γάλα της Κάθλιν Αρκάρο, κύριας συγγραφέως της μελέτης, καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή οι γυναίκες θέλουν να γνωρίζουν αν τα μωρά τους διαθέτουν αντισώματα ενάντια στον νέο κορωνοϊό. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα αντισώματα ενάντια στον SARS–CoV-2 μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτά τα συναρπαστικά στοιχεία αποτελούν κίνητρο για τις γυναίκες ώστε να συνεχίσουν τον θηλασμό μετά τον εμβολιασμό τους για την COVID-19».

- Advertisement -

Ανεξαρτήτως ηλικίας του παιδιού

Ο Ναραγιανασβάμι σημείωσε μάλιστα ότι ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα αντισώματα ανιχνεύθηκαν στα παιδιά που θήλαζαν ανεξαρτήτως της ηλικίας τους – για την ακρίβεια εντοπίστηκαν σε βρέφη ενάμιση μήνα ως και 23 μηνών.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 30 θηλάζουσες γυναίκες στις ΗΠΑ – στην πλειονότητά τους υγιειονομικοί. Οι εθελόντριες έλαβαν mRNA εμβόλιο ενάντια στην COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2021. Οι γυναίκες παρείχαν δείγματα γάλακτος πριν από τον εμβολιασμό τους, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ως τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση. Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος, 19 ημέρες μετά την πρώτη δόση και 21 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δείγματα κοπράνων των μωρών συνελέγησαν 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις μητέρες τους.

Εξουδετέρωση της πρωτεΐνης-ακίδας

Τα δείγματα ελέγχθηκαν για την παρουσία IgA και ΙgG αντισωμάτων που στοχεύουν την περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης-ακίδας του νέου κορωνοϊού. Στα δείγματα μητρικού γάλακτος, τα αντισώματα anti-RBD ΙgG φάνηκε να εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, καθώς και τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα επίπεδα κυτταροκινών η οποία αποκάλυψε την ανοσολογική απόκριση στα δείγματα μητρικού γάλακτος.

Πιο έντονα συμπτώματα, πιο πολλά αντισώματα

Παράλληλα anti-RBD IgG αντισώματα και anti-RBD IgA αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 33% και στο 30% των δειγμάτων κοπράνων των βρεφών, αντιστοίχως. Τα επίπεδα αντισωμάτων φάνηκε να σχετίζονται με την ένταση των συμπτωμάτων που εμφάνισε η κάθε μητέρα μετά τον εμβολιασμό της. «Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων εμφανίστηκαν στα κόπρανα μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν πιο έντονη συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους» εξήγησε η δρ Αρκάρο. «Αυτό δείχνει ότι μπορεί να νιώσατε άσχημα μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό είχε μεγάλο όφελος για το μωρό σας» ανέφερε η καθηγήτρια και σημείωσε πως με βάση τα ευρήματα «ακόμη και αν μια γυναίκα προσβλήθηκε από τον SARS–CoV-2, έχει οφέλη για την ίδια και το βρέφος της αν στη συνέχεια εμβολιαστεί».

Κατέληξε τονίζοντας πάντως ότι ενώ στις εγκύους και στις θηλάζουσες γίνεται ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19, αυτές οι τόσο σημαντικές ομάδες του πληθυσμού δεν περιελήφθησαν στις δοκιμές των εμβολίων.

in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *