Η αύξηση της διασποράς και η πίεση στο ΕΣΥ ανησυχεί ειδικούς και Αρχές, καθώς η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Η επιδημιολογική εικόνα στην Πελοπόννησο οδηγεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κοροναϊού και τα πρωτόκολλα εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με το ertnews.gr, οι αντιπεριφερειάρχες από Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και έχουν νοσήσει περισσότεροι από 33.190 πολίτες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα δύο τελευταία 24ωρα, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 582 κρούσματα κοροναϊού στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από αυτά τα 126 κρούσματα είναι στην Αργολίδα, τα 77 στην Αρκαδία, τα 151 στην Κορινθία, τα 70 στη Λακωνία και τα 158 στην Μεσσηνία.
Την ίδια στιγμή, μέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 229 άτομα (τα 12 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Άργους 20 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 21, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 43, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 40 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 31 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 74 (τα 6 στη ΜΕΘ).
Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με πληροφορίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 22 άτομα, γιατρούς, νοσηλευτές, επόπτες υγείας και ψυχολόγους για τις ανάγκες αντιμετώπισης της covid-19.
Εν τω μεταξύ σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα.
Την σύγκληση της εν λόγω συνεδρίασης ζήτησαν με κοινό τους αίτημα, στο οποίο ανταποκρίθηκε η περιφερειακή Αρχή, οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης του Σώματος, προκειμένου να συζητηθεί -όπως προτείνουν- το θέμα: «Οι δυσμενείς εξελίξεις για την πανδημία της νόσου του κοροναϊού (Covid-19) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Οι συνέπειες και η ανάγκη διεκδίκησης και λήψης μέτρων».
Τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κινούνται κάτω από 60%, με την Ηλεία να καταγράφει μόλις 49%, ενώ χαμηλά είναι και τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνω των 60 ετών καθώς μόνο στην Κορινθία και στην Αργολίδα φτάνουν και ξεπερνούν το 70%.
«Μαύρος» Νοέμβριος
Η επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια είναι επίσης ανησυχητική, καθώς ο Νοέμβρης αναδεικνύεται σε έναν από τους χειρότερους μήνες από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε είκοσι μέρες οι νεκροί έφτασαν τους 1.247 ενώ την ίδια περίοδο πέρσι είχαν καταγραφεί 784 θάνατοι, χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν οι εμβολιασμοί.
Οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν φέτος σχεδόν κατά 63%.
Αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει εκτοξευθεί καθώς το Σάββατο 20 Νοέμβρη έφτασε μια ανάσα από τους 600. Ειδικότερα διασωληνωμένοι βρίσκονται 594 συμπολίτες μας.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
- Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Οι 20 «μαύρες μέρες» του Νοεμβρίου σε αριθμούς – Ο εφιάλτης με τα νέα μέτρα επιστρέφει και στο βάθος… lockdown
Με βάση αυτά τα στοιχεία ο εφιάλτης του lockdown επανέρχεται, καθώς και σε χώρες της Ευρώπης βλέπουμε τέτοια μέτρα καθολικών περιορισμών να επανέρχονται.
Όχι σε νέο lockdown
Το υπουργείο Υγείας όπως και συνολικά η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των νέων μέτρων ελπίζει ότι θα ελεγχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας ενώ μικρή αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται και από την αύξηση των εμβολιασμών.
Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού ή ειδικού lockdown, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όπως εξήγησε υπάρχει διαρκής σχεδιασμός για τις ΜΕΘ, και αν και η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δύσκολη, το σύστημα υγείας αντέχει.
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ.»
In.gr, , αρχική φωτό αρχείου