Κορωναϊός: Μετατρέπουν κτίρια, γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα σε νοσοκομεία στην Ουχάν

Κινεζικό ινστιτούτο ζητεί να αποκτήσει πατέντα για χρήση ενός πειραματικού αντιϊκού φαρμάκου αμερικανικής εταιρίας.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, μετατρέπει άλλα οκτώ κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

-Advertisement-

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων στην πόλη σε νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.

Η Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψε 49 νέους θανάτους την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 362. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ουχάν αυξήθηκαν κατά 1.967 την Τρίτη, από 1.242 τη Δευτέρα.

- Advertisement -

Στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 65 φθάνοντας τους 479 μέχρι και την Τρίτη, ανέφερε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Εντοπίστηκαν άλλα 3.156 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην επαρχία στα 16.678.

Στο μεταξύ, ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κοροναϊό που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει μολύνει εκατοντάδες άλλους.

 

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

Δείτε σε 2 λεπτά πώς μετέτρεψαν 25.000 στρέμματα σε νοσοκομείο:

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Ουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, ένας δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έδρα τη Σανγκάη.

«Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.

Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα για δοκιμές της χρήσης του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών του κοραναϊού.

Η αίτηση υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα ανέφεραν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της μαλάριας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ασθένειας.

Το ινστιτούτο της Ουχάν ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *