Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλάνο της κυβέρνησης για την προμήθεια self test, τα οποία θα αποτελέσουν σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του κοροναϊού, συμβάλλοντας μάλιστα στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, πιθανότατα στην αυριανή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση των self tests.
Οι προμηθευτές φέρονται να είναι δύο εταιρείες, από τις πέντε συνολικά που είχαν περάσει στην τελική φάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα πρώτα self test θα αρχίσουν να διανέμονται στα φαρμακεία της Αττικής -αν είναι εφικτό- ακόμη κι εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ θα ακολουθήσει η διανομή τους σε όλη την επικράτεια. Οπερ σημαίνει ότι θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα
Ωστόσο, σε πρώτη φάση θα υπάρχει λίστα προτεραιότητας αφενός λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης για επαναλειτουργία το προσεχές διάστημα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, αφετέρου διότι δεν θα έχουν προλάβει τα φαρμακεία όλης της χώρας να προμηθευτούν τα τεστ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μαθητές του Λυκείου και οι καθηγητές τους θα είναι αυτοί που την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στα φαρμακεία και να τα προμηθευτούν.
Εξάλλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επεσήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσθέτοντας ότι τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Πάντως, δεδομένου του σχεδιασμού για άνοιγμα σχολικών μονάδων στις 12 Απριλίου, οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν το ατομικό τεστ την Κυριακή, μια ημέρα δηλαδή πριν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί η πρόταση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλου, για διενέργεια των τεστ δύο φορές την εβδομάδα στα σχολεία και όχι μια. Επεσήμανε, δε, πως ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.
Πώς θα χορηγούνται
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, οι πολίτες θα δικαιούνται να λαμβάνουν από τα φαρμακεία μια συσκευασία των τεσσάρων self test την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση του τεστ ταχείας ανίχνευσης
Επίσης, θα είναι δυνατή η παραλαβή των συσκευασιών και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων ή των ηλικιωμένων γονέων τους, ενώ μαζί με τη συσκευασία θα χορηγούνται γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.
Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους προκειμένου να θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.
Η βεβαίωση αυτή δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
Εφιστάται η προσοχή ότι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οι νοσούντες θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Μάλιστα, κατά τη τακτική ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής, αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε μερικά επιπλέον στοιχεία για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Οπως ανέφερε επικαλούμενος τη σχετική βιβλιογραφία, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κοροναϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, όλες οι μελέτες γύρω από την πανδημία κατατείνουν στο γεγονός ότι οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.
«Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τα βήματα για το self test
Για τα self test, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
- Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
- Εισχωρούμε τη μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
- Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
- Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
- Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
- Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
- Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
- Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
- Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
- Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
In.gr