Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, η σύγκρουση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Αν και ο στόχος των 200 ψήφων έχει χαθεί, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αδράξει την ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καταγγέλλοντας σύμπραξη με τη συντηρητική ΝΔ, κόντρα στο πάγιο αίτημα του προοδευτικού χώρου για απλή αναλογική.
Ενδεικτικός είναι ο κεντρικός τίτλος από το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα: «Απόψε στη Βουλή το ιστορικό ραντεβού με την απλή αναλογική: Το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη: «Δέσμιοι εσωτερικών αντιθέσεων και του πρόσφατου παρελθόντος τους, Φ.Γεννηματά και Στ.Θεδοωράκης ευνοούν τη στρατηγική Μητσοτάκη, ερχόμενοι σε σύγκρουση με ένα διαχρονικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου και -σήμερα- της πλειονότητας του ελληνικού λαού».
Ανάλογο κλίμα υπήρχε και χθες στις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει μία ιστορική δέσμευση της Αριστεράς.
Από την άλλη οι βουλευτές της ΝΔ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι έχει στρατηγική ήττας και ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Βέλη προς στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν και οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έστελνε νέα πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο -μια ύστατη προσπάθεια συγκέντρωσης των 200 ψήφων, μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία.
«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Εχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Εάν θα συμβάλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος ή εάν θα συρθούν πίσω από τη ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική ύπαρξή τους», τόνιζαν χθες το βράδυ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το εάν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αντιθέτως, εάν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό συμφέρον της, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στη χώρα», τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας πρόσφατες αναφορές υπέρ της απλής αναλογικής από τη Φώφη Γεννηματά.
Απάντηση έδωσε, μέσω της συχνότητας του Πρακτορείου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας: «Τώρα θυμήθηκε (η κυβέρνηση) τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Το κάνει απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή της ΝΔ, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει τη χώρα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο κινείται και στην οικονομία, διότι είναι μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις. Όσο έχουμε αυτή την πολιτική, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δεκαετία».
«Τώρα έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Από το 2010 και μετά, μετά βίας δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις […] Φανταστείτε, αν περάσουμε στο σύστημα αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο θα οδηγήσει σ’ έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και συνδυάστε αυτή την εξέλιξη με το ότι δύο κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- η ΧΑ από τη μία πλευρά και το ΚΚΕ από την άλλη δεν συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Και σκεφτείτε πόσο μεγάλη θα είναι η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κι έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που εγκατέλειψε το σύστημα της απλής αναλογικής, με διακομματική συναίνεση.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής απόψε έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 17:30 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.