Κόντρα Δύσης και Ρωσίας για το χημικό χτύπημα στη Συρία

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Σε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία εξελίσσεται ο πιθανός χημικός βομβαρδισμός της πόλης Χαν Σεϊχούν στη βόρεια Συρία, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους.

-Advertisement-

Ο ακριβής απολογισμός δεν είναι γνωστός, με ακτιβιστές να κάνουν λόγο για 58 ως 100 ή και περισσότερους νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον 11 παιδιά.

Λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε μεν ότι η συριακή Αεροπορία έπληξε την πόλη, όμως απέδωσε τη δηλητηρίαση των θυμάτων σε χημικές ουσίες που έκρυβαν και οπλοποιούσαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες σε τοπική αποθήκη.

Τα αέρια απελευθερώθηκαν αφότου τα συριακά αεροπορικά πυρά χτύπησαν την αποθήκη. Σύμφωνα με τη Μόσχα, στο ντεπό οι αντάρτες παρασκεύαζαν βλήματα με χημικό φορτίο τα οποία προορίζονταν για τρομοκράτες που δρουν στο Ιράκ.

- Advertisement -

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν επιρρίψει τις ευθύνες στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας απέρριψε αμέσως εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, που επιχειρεί στην περιοχή, αντιτείνοντας ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να χτυπήσει την πόλη.

«Όλοι είδαν το αεροπλάνο ενώ βομβάρδιζε με αέριο», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «ψέμα» τη θέση της Μόσχας.

-Advertisement-
=Advertisement=

Προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία καλεί τη Συρία να καταθέσει σε πολυεθνική ερευνητική ομάδα με τα σχέδια πτήσης των δυνάμεών της για τη μέρα της επίθεσης και να επιτρέψει εξετάσεις σε αεροπορικές βάσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν «δείξει» τη Δαμασκό ως υπαίτια για την τραγωδία, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Οργανισμού, Στάφαν ντε Μιστούρα να κάνει λόγο για «φριχτή» επίθεση που προήλθε από τον ουρανό. Οι αντάρτες δεν διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις.

Ο συριακός στρατός ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε «ποτέ« χημικά όπλα.

Ο οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), κατηγορεί τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας για τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και 2015, ενώ επισημαίνει πως και οι μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας στο παρελθόν.

Το 2013, η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα, στο πλαίσιο συμφωνίας για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.

Πηγή: skai.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *