Κοντονής: Πλήρης η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς του WADA

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

-Advertisement-

Ο κ. Κοντονής στην εισαγωγική του ομιλία ενημέρωσε τους ομολόγους του για την θετική εξέλιξη της προσπάθειας της χώρας να εναρμονιστεί άμεσα με το υφιστάμενο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιντόπινγκ (WADA) αναφέροντας: “Σας ενημερώνω ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της WADA, παρότι έχει χρονικό περιθώριο έως τον Μάρτιο του 2016. Είμαστε έτοιμοι προς εισαγωγή για ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου εναρμόνισης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του έτους το θέμα θα έχει λήξει και τυπικά”.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. είχε ως θέμα “το εκπαιδευτικό δυναμικό της αθλητικής δραστηριότητας συμβάλλει στην ένταξη των μειονεκτούντων νέων στην κοινωνία” και στην παρέμβασή του ο κ. Κοντονής σημείωσε μεταξύ άλλων:
¨
” Ο Αθλητισμός είναι από τα πρώτα κοινωνικά αγαθά που επηρεάστηκαν από τις πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα. Λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται δραματική μείωση των πόρων τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη, και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, ζήτηση για άθληση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,  συνεργάζεται με κέντρα απεξάρτησης, θεραπευτικές κοινότητες, νοσοκομεία, σωφρονιστικά ιδρύματα και αθλητικά κέντρα και καταβάλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να καταρριφτούν στερεότυπα, προκαταλήψεις, διακρίσεις και ο ρατσισμός και να αναδειχθούν η ισότητα, η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες μέσω της μαζικής συμμετοχής.

- Advertisement -

Έχουμε παρατηρήσει ότι η κοινωνική ένταξη εξελίσσεται πολύ γρήγορα, δημιουργώντας μάλιστα θεμέλια βαθιάς ανθρώπινης φιλίας και αλληλεγγύης, μεταξύ αθλητών, ελλήνων και αλλοδαπών μέσω των σχολικών ομάδων, αλλά και των αθλητικών συλλόγων που συμμετέχουν.

Η αποδοχή και η αναγνώριση μέσω του αθλητισμού των αλλοδαπών νέων διαρρηγνύει το φαύλο κύκλο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, διαδικασία με πολλαπλά κοινωνικά οφέλη, ιδίως για νέους και εφήβους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της νομοθετικής διαδικασίας παίρνει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο ενθάρρυνσης δημοσίων φορέων όπως τα σχολεία και ιδιωτικών φορέων όπως τα αθλητικά σωματεία για την ενασχόληση των μεταναστών και των μειονεκτούντων νέων με τον αθλητισμό.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός «Ενιαίου, Κοινωνικού και Δημοκρατικού Συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» με σαφή πολιτικά κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά με έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία και προτεραιότητα στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ήδη:
1.      Έχει κατοχυρώσει θεσμικά τον Αθλητισμό ατόμων με Αναπηρίες και τον έχει καταστήσει ισότιμο με κάθε άλλη μορφή αθλητικής δραστηριότητας
2.      Έχει πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου από την Ελληνική Βουλή η υποχρέωση δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και μέσων σε κάθε αθλητική εγκατάσταση που διενεργούνται αγώνες Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ για  άτομα με αναπηρίες
3.      Αναπτύσσονται σταθερές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού των μεταναστών, των εξαρτημένων, των φυλακισμένων και αναδιοργανώνονται αυτή την περίοδο τα προγράμματα αθλητισμού-ψυχικής υγείας
4.      Ιδίως για τους μετανάστες η ψήφιση Νόμου έδωσε τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας από τέκνα μεταναστών που τους επιτρέπει πλέον την συμμετοχή τους όχι μόνο σε πανελλήνια πρωταθλήματα συλλόγων αλλά και στην Εθνική Ομάδα

Σε εθνικό όσο διακρατικό επίπεδο συγκεκριμένες παροχές και δράσεις θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των ομάδων, μέσω:
1.      Άρσης γραφειοκρατικών κωλυμάτων για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής και να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους σε αθλητικές δράσεις
2.      Διενέργειας και ανταλλαγών επισκέψεων σε αθλητικούς-ιστορικούς χώρους με ιδιαίτερη σημασία.
3.      Υποστήριξης θεσμών όπως η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού κάθε Οκτώβριο στα σχολεία όλης της χώρας και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού BE-ACTIVE
4.      Αξιοποίησης των ολυμπιονικών και παραολυμπιακών για την προβολή των ιδεών της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.”

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *