Και επισήμως, δια στόματος Μοσκοβισί, το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, καταργείται ως δημοσιονομικά αχρείαστο, ως υφεσιακό και ως αντικοινωνικό.
«Θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται», σημείωσε ο Επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα περάσει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα. Κατά το Μοσκοβισί, όλη αυτή η ιστορία δίνει κι ένα πολιτικό μάθημα: Οι προσπάθειες των Ελλήνων και το πρόγραμμα αποδίδουν καρπούς και στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο της οικονομικής μεγέθυνσης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση προνομοθετημένων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στη μείωση του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020.
Εντωμεταξύ, την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα, αφού η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει από τις «ουρές» του 3ου Μνημονίου
«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι Αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια προειδοποίηση αναφορικά με την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.
«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το Χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το Χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Οι εμφανείς και προφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στο πεδίο της Ενέργειας, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο.