Μπορεί το παρκάρισμα τις γιορτινές ημέρες στις μεγάλες πόλεις να είναι εύκολο, αλλά η εύρεση θέσης πάρκινγκ τις υπόλοιπες ημέρες του έτους αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους οδηγούς.
Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα το παρκάρισμα να καταλήγει σε έναν αγώνα αντοχής και… ταχύτητας.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν το όχημα τους σε σημείο απαγορευμένης στάθμευσης ή να καταλάβουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία προκειμένου να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους.
Η τοποθέτηση αντικειμένων για διατήρηση θέσης στάθμευσης τιμωρείται με πρόστιμο 400 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Άλλοι πάλι θεωρούν έξυπνη λύση να τοποθετήσουν αντικείμενα, όπως γλάστρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα, κώνους, κάδους κτλ, καταλαμβάνοντας μέρος του δρόμου, έτσι ώστε να μην χάσουν τη θέση στάθμευσης, που λανθασμένα θεωρούν ότι τους ανήκει.
Τι προβλέπεται
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».
Η παραπάνω παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.
Εξαιρέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληψη του οδοστρώματος με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.
in.gr