Κλιμακώνει η Τουρκία: «Διαγράφει» το Καστελλόριζο και ζητά μοιρασιά του Αιγαίου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Επισήμως θέτει η Άγκυρα την προκλητικά αδιανόητη άποψη ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ναυτικών μιλίων – Κλιμακώνεται η προσεκτικά σχεδιασμένη τουρκική στρατηγική – Η εξωφρενική άποψη της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά»

Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα δεχθούν τετελεσμένα, δήλωσε γραπτώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν–Σαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο βήμα με το οποίο κλιμακώνει την απειλητική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

-Advertisement-

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Ό,τι ακριβώς έδειχνε ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική «Γαλάζια πατρίδα». Με βάση τον άξονα Βορρά προς Νότο δηλαδή, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ!

tourkia-ar

«Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» είναι ο τουρκικός ισχυρισμός που προβάλλεται στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου του 2019, όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες. Για τους Τούρκους, δηλαδή, όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (θεωρούν ότι εκεί πρέπει να γίνει η μοιρασιά της υφαλοκρηπίδας) δεν συνιστούν ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά τουρκική! Επαναφέρουν με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι το επιχείρημα ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, με το οποίο ελαφρά τη καρδιά συντάχθηκαν πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν πρόσφατα υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας όπως ο Νίκος Κοτζιάς -παρότρυνε τους Έλληνες να μην είναι μοναχοφάηδες- και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που έλεγε ότι η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτογραμμής και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η εξωφρενική τουρκική άποψη για τα νησιά στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής!

Η αδιανόητη φρασεολογία των Τούρκων για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της μέσης γραμμής έρχεται για να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ίδια λογική που επικαλείται ο Ερντογάν για να εξηγήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 νμ, λένε οι Τούρκοι και κουρελιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας για να ισχυριστούν ότι όλη η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και την Λιβύη ανήκει εξ ημισείας στην Άγκυρα και την Τρίπολη, αγνοώντας τη… μικρή λεπτομέρεια ότι ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη υπάρχει ολόκληρη Ελλάδα!

Το μυστικό του Καστελλόριζου

Στην τουρκική ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου, το μανιφέστο της Άγκυρας για την διεκδίκηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι γείτονες καταγγέλλουν σαν μαξιμαλιστική την ελληνική άποψη ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί επιρροή σε θαλάσσια ζώνη 400 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του. Η ελληνική πλευρά, μέσω του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου, επισημαίνει ότι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (παρ’ ότι δεν έχει ανακηρυχθεί ούτε και οριοθετηθεί με τις γειτονικές χώρες) γειτνιάζει και εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ. Προσπαθώντας να περιορίσουν την επήρεια του Καστελλόριζου και να αποτρέψουν το Κάιρο από την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αθήνα, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι λόγω της λογικής του Καστελλόριζου η Αίγυπτος (που έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο) έχασε μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το Καστελλόριζο, ακροτελεύτιο και ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και απέχει μόλις ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές. Επαναφέροντας τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δε διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την αρχή της «ευθυδικίας», επιδώκοντας να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση. Πρώτο βήμα για την προώθηση των επιδιώξεων της Τουρκίας είναι ο εγκλωβισμός του Καστελλορίζου σε μια ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας. Κατά την άποψη της Άγκυρας, η γεωγραφική θέση της νήσου προκαλεί μείζονα παρέκκλιση από τη μέση γραμμή, προς όφελος της Αθήνας. Το Καστελλόριζο (ή αλλιώς Μεγίστη), που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 14 της συνθήκης ειρήνης των Παρισίων (10-2-1947) και βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, αποτελεί πάγιο στόχο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής που από καιρού εις καιρόν αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία. Μια συνολική έκταση 5240 τετραγωνικών ναυτικών μιλιών (θαλάσσια περιοχή και υποθαλάσσια επιφάνεια), προσφέρει το Καστελόριζο (έχει έκταση μόλις 9,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο η Τουρκία φαίνεται πως δεν μπορεί να χωνέψει.

protothema
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *