«Τα δυο κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δυο τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη θα αποδειχθούν θησαυρός όταν ανοίξουν», υποστηρίζουν στελέχη της Κατεχάκη που παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες.
Οι δυο άνδρες όμως, ακολουθώντας τους συνωμοτικούς κανόνες φρόντισαν να έχουναπενεργοποιημένα τα κινητά, ώστε σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των αρχών, να χρειάζεται χρόνος για να τα ανοίξουν, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουνσυνομιλίες και επαφές με άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η ΕΥΠ ψάχνει που έμειναν και με ποιους συναντήθηκαν το μοναδικό 24ωρο που έμειναν στη Θεσσαλονίκη πριν πάνε στην Αλεξανδρούπολη. Πάντως δεν αποκλείουν ο «Μάξιμους», όπως ήταν ο κωδικός του, να είχε έρθει σε επαφή με άτομα που ήταν στον πυρήνα τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα στα Βαλκάνια.
Δεξί χέρι του «Μάξιμους» στη Βοσνία ήταν ο 22χρονος τότε Younes Tsouli γνωστός και ως «007». Έμενε στο Λονδίνο και μάλιστα οι πληροφορίες των Βρετανών έλεγαν ότι ήταν άτομο που είχε επαφές με τους επικεφαλής της Αλ Κάιντα ακόμη και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Χάκερ που μπορούσε να εισβάλει με ευκολία σε οποιαδήποτε ηλεκτρονικά συστήματα και φυσικά ήταν αυτός που «διαφήμιζε» μέσω Διαδικτύου τις δράσεις της Αλ Κάιντα. Έσπαγεκωδικούς πολιτών και δημόσιων οργανισμών, όπως των αυτοκινητοδρόμων του Αρκάνσας και του τμήματος μεταφορών, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους διαδικτυακούς κόμβους για την διακίνηση και διαμοιρασμό στον παγκόσμιο ιστό, των ανατριχιαστικών βίντεο αποκεφαλισμών πολιτών από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Για τις μυστικές υπηρεσίες, ο Younes Tsouli ήταν δημιουργός και διαχειριστής της επίσημης ιστοσελίδας της Αλ Κάιντα σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ στο διαδίκτυο μιλούσαν πάντα κωδικοποιημένα.