Μία «κρυφή» συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιφυλάσσει από τις 15 Ιουλίου 2016 στους κατόχους βιβλιαρίων πρόνοιας το νέο σύστημα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Οι κάτοχοι των βιβλιαρίων, που σήμερα παίρνουν τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα τα λαμβάνουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πληρώνοντας όμως τη διαφορά μεταξύ της «ασφαλιστικής» και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας εξετάζει το νομικό πλαίσιο για να βρεθεί τρόπος να απαλλαχθούν εγκαίρως οι άποροι –σημερινοί κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας ή, όπως επισήμως ονομάζεται, Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάτου– από αυτήν την οικονομική επιβάρυνση, η οποία ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα σκευάσματα για ψυχικές παθήσεις, μπορεί να είναι υψηλή. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η παρέμβαση απαλλαγής από την «κρυφή συμμετοχή» να γίνει πριν από τις 15 Ιουλίου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, ο μόνος τρόπος να αποφύγουν αυτήν την επιβάρυνση οι άποροι είναι να λάβουν το φθηνότερο γενόσημο της δραστικής ουσίας, η λιανική τιμή του οποίου θα συμπίπτει με την «ασφαλιστική», δηλαδή με την τιμή με την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει αναλάβει το οικονομικό βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Ο αριθμός των κατόχων Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάτου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 300.000, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δαπάνη των νοσοκομείων για την κάλυψη των φαρμάκων των απόρων είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας εξομοιώνονται όσον αφορά στις παροχές που δικαιούνται με τους ανασφάλιστους και πλέον λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως γίνεται αποκλειστικά έως και σήμερα. Διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα να μην πληρώνουν τη συμμετοχή στη δαπάνη για φαρμακευτική αγωγή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και η οποία καθορίζεται με βάση την αναγραφόμενη στη συνταγή διάγνωση (25% ή 10%). Ωστόσο η ΚΥΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν για τους άπορους οι άλλες επιβαρύνσεις που αυξάνουν τη συμμετοχή στα φάρμακα, όπως είναι η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής φαρμάκων και το ένα ευρώ ανά συνταγή.
Η ισχύς της δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων θα ξεκινούσε, σύμφωνα με την ΚΥΑ, την 1η Ιουνίου 2016, ωστόσο έλαβε αναστολή για τις 15 Ιουλίου, «λόγω αδυναμίας έγκαιρης προσαρμογής και προετοιμασίας των πληροφοριακών συστημάτων των συναρμοδίων υπηρεσιών», όπως ανέφερε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας. Έως τότε τα φαρμακεία των νοσοκομείων συνεχίζουν να χορηγούν τα φάρμακα στους άπορους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε ισχύ το βιβλιάριο οικονομικά αδυνάτου ή ανασφάλιστου που κατέχουν, ή έχουν επαναλαμβανόμενη συνταγή που έχει εκδοθεί πριν από τη λήξη του βιβλιαρίου τους.