– Μόλις 1 με 1,2 δισ. τα χρήματα που παίρνει το Δημόσιο για να πληρώσει οριακά μισθούςκαι συντάξεις
– Το κράτος παίρνει και το τελευταίο ευρώ για να εξασφαλίσει ρευστότητα μερικών μόνο ημερών
– Ασφυκτική πίεση των δανειστών για υποχωρήσεις της Αθήνας στη διαπραγμάτευση
Αυτή τη φορά ο κόμπος έχει, κυριολεκτικά, φτάσει στο χτένι. Το Κράτος έχει πλέον άδεια ταμεία και η κίνηση για ρευστότητα μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι πλέον μιλάμε για την ύστατη λύση του εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών.
Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης να κερδίσει μερικές έστω ημέρες, να μπορέσει να πληρώσει στο τέλος του μήνα μισθούς και συντάξεις και να μην υπάρξει έτσι κοινωνική αναταραχή στην κρισιμότερη περίοδο των διαπραγματεύσεων και ενώ διαφαίνεται ένα αμυδρό έστω φως στην άκρη του τούνελ.
Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν εξασφαλίζει πολλά χρήματα. Το ποσό υπολογίζεται μεταξύ ενός και ενός εκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό δηλαδή που αρκεί μόνο για μισθούς και συντάξεις.
Προς το παρόν και για να μην δημιουργηθούν άλλα πιο σημαντικά ίσως προβλήματα στο μέλλον δεν μπαίνει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά και των εταιρειών του Δημοσίου στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο και βρίσκονται σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης.
Ωστόσο με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να καθυστερούν, πολλούς να τοποθετούν την όποια απόφαση στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και όχι πλέον τον Απρίλιο η κατάσταση γίνεται καθημερινά χειρότερη.
Ακόμη και εάν υπάρξει απόφαση στις αρχές Μαϊου χρειάζεται ένας χρόνος ως και τριών εβδομάδων ώστε εταίροι και δανειστές να λάβουν τις αποφάσεις για τη νέα χρηματοδότηση της χώρας και έτσι θα χρειαστούν έκτακτες αποφάσεις ώστε να μην έρθει η χώρα σε δύσκολη θέση.
Τι ελπίζει η Αθήνα; Στο κρίσιμο eurogroup του Μαϊου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση έστω των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ώστε να κερδηθεί λίγος ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την οριστική λύση της ρευστότητας μετά από συμφωνία με τους δανειστές.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=391564&catid=13