Πληροφορίες για απομάκρυνση του Πεκίνου από την πολιτική μηδενικής ανοχής
Δέκα μέτρα χαλάρωσης των πιο σκληρών περιορισμών στον κόσμο κατά του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει η Κίνα την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ώστε να μπει τέλος στη σύγχυση που υπάρχει διεθνώς περί μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής στον απόηχο των ιστορικών διαδηλώσεων του περασμένου μήνα και της αυξανόμενης οικονομικής ζημιάς.
Τα νέα μέτρα που αναμένονται πρόκειται, κατά το πρακτορείο, να τεθούν σε εφαρμογή είτε αμέσως είτε από τον Ιανουάριο και να συμπληρώνουν τα 20 μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα και ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων.
Εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο η Κίνα θα υποβιβάσει την διαχείριση του κορωνοϊού στην κατηγορία Β από την κατηγορία Α όπου είναι τώρα, επιτρέποντας την ουσιαστική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο κορωνοϊό.
Τρία χρόνια μετά την πανδημία, αυτά τα μέτρα μηδενικής ανοχής της Κίνας, από τα κλειστά σύνορα έως τα συχνά lockdown, έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος έχει αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό να συμβιώσει με τον ιό.
Αν και η ίδια η ασθένεια έχει ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 υποβιβαστεί στην κατηγορία Β, τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής της έχουν παραμείνει στην κατηγορία Α, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές τα σκληρότερα δυνατά μέτρα περιορισμών.
Η αυστηρή προσέγγιση έχει πλήξει σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ασκήσει ψυχική πίεση σε εκατοντάδες εκατομμύρια και τον περασμένο μήνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.
Παρόλο που οι διαμαρτυρίες υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας σε μεγάλες πόλεις, οι περιφερειακές αρχές έχουν περιορίσει τα lockdown, τους κανόνες καραντίνας και τις απαιτήσεις δοκιμών σε διάφορους βαθμούς.
Επιπλέον το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει μια πανεθνική χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ, επιτρέποντας σε ορισμένα θετικά κρούσματα και στενές επαφές να απομονωθούν στο σπίτι αντί για τις δομές καραντίνας, είπαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.
Ανησυχία
Αυτό ώθησε ορισμένους αναλυτές να εκτιμήσουν ότι η Κίνα μπορεί να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα και να ανοίξει ξανά την οικονομία της νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας ανησυχεί πολλούς, μεταξύ των οποίων και ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες στην Κίνα.
Το γουάν σταθεροποιήθηκε στο ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου, εν μέσω ενός εκτεταμένου ράλι της αγοράς, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας θα βελτιώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αλλά σε ένα άλλο ελπιδοφόρο σημάδι για τις επιχειρήσεις, μια πηγή στον προμηθευτή της Apple, Foxconn είπε στο Reuters ότι η εταιρεία ανέμενε το εργοστάσιό της στη Ζενγκζού που χτυπήθηκε από την COVID – το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο – να ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή μέσα στον Δεκέμβριο ή στις αρχές Ιανουαρίου.
Παράλληλα με τη χαλάρωση των τοπικών περιορισμών, η Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες καταπολέμησης του κορωνοϊού, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένεια εξασθενεί.
Αυτή η αλλαγή προσέγγισης ευθυγραμμίζεται με τη θέση που κατέχουν πολλοί αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από ένα χρόνο.
Καθώς ο ιός εξασθενεί, οι συνθήκες βελτιώνονται ώστε η Κίνα να περιορίσει τη διαχείριση της COVID-19 ως σοβαρής μεταδοτικής ασθένειας, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai αργά την Κυριακή.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες, οι μεγάλες πόλεις σε όλη την Κίνα συνέχισαν να χαλαρώνουν τα πιο σκληρά από αυτά τα μέτρα. Οι ημερήσιοι απολογισμοί νέων κρουσμάτων έχουν επίσης μειωθεί σε ορισμένες περιοχές, καθώς οι αρχές περιορίζουν τα υποχρεωτικά τεστ.
Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, μείωση των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, κάνοντας λόγο για 30.014 μολύνσεις, 4.318 με συμπτώματα της COVID-19 και 25.696 ασυμπτωματικά, που καταμετρούν χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους βρίσκεται στους 5.235 νεκρούς επί συνόλου 340.483 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CGTN