Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτισε η Ελισάβετ τον αγαπημένο της πρίγκιπα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μόλις με 30 καλεσμένους πραγματοποιήθηκε η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου – Η Ελισάβετ αποχαιρέτησε τον άνδρα που τη στήριζε επί 73 χρόνια – Λάβαρο με ελληνικό σταυρό σκέπαζε το φέρετρο του βασιλικού συζύγου – Βήμα βήμα η συγκινητική τελετή

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αυστηρούς περιορισμούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 99 ετών, βυθίζοντας στο πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο.

-Advertisement-

Μετά από 73 χρόνια κοινής ζωής με τον άνδρα που σφράγισε τη ζωή της και τη στήριξε όσο κανείς άλλος, η Ελισάβετ της Αγγλίας αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Φίλιππο. Στο πλευρό της βρίσκονταν οι λιγοστοί καλεσμένοι που προσκλήθηκαν στην τελετή, τα παιδιά και τα εγγόνια του βασιλικού συζύγου.

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε στη Βασιλική Κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο του Γουίνδσορ.  Στη συνέχεια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποχώρησαν.

Το φέρετρο με την σορό του Φιλίππου μεταφέρθησε νωρίτερα στο παρεκκλήσι πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, που ακολουθούσε μια πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Γουίνδσορ.

000_9886AY

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησαν πεζή το φέρετρο, ακολουθούμενοι από τα αδέλφια τους Εντουαρντ και Άντριου και τους δύο γιους του Καρόλου, Γουίλιαμ και Χάρι. Το φέρετρο σταμάτησε στις 17.00 ώρα Ελλάδος για ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε σε όλη τη χώρα. Η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Screenshot_2021-04-17_171029
Screenshot_2021-04-17_171249

Με μαύρο κοστούμι ο πρίγκιπας Άντριου στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της Βασίλισσας Ελισάβετ ότι οι άρρενες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτική στολή αλλά κοστούμι στην κηδεία του πατέρα του, ο πρίγκιπας Άντριου ακολούθησε τον ενδυματολογικό κώδικα που ανακοίνωσε η μονάρχης.  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail» , o πρίγκιπας Άντριου μετέβη στο Κάστρο του Ουίνδσορ φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Έπσταιν με τον ίδιο να εμπλέκεται στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε ο Αμερικανός δισεκατμμυριούχος επιχειρηματίας με «σκλάβες του σεξ»- ακόμη και με ανήλικες – ο πρίγκιπας Άντριου είχε αποσυρθεί από τα τα φώτα της δημοσιότητας

000_9884FZ
feretro1
feretro

Υπενθυμίζεται ότι τις ώρες πριν την κηδεία οι αστυνομικοί του Λονδίνου «χτένιζαν» την περιοχή γύρω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το κάστρο του Ουίνδσορ, κάνοντας έρευνες μέχρι και σε αποχετεύσεις και ποτάμια, θέλοντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην κηδεία. Στο Λονδίνο, όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν κλείσει από νωρίς, και δεκάδες αστυνομικοί – μερικοί ένοπλοι – και αξιωματικοί ασφαλείας επιστρατεύτηκαν πραγματοποιώντας περιπολίες στους γύρω δρόμους.

Την ίδια ώρα, στις πύλες του Κάστρου του Ουίνδσορ είχαν τοποθετηθεί ατσάλινες μπάρες έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει κανένα όχημα.

Δείτε βίντεο από τις αφίξεις μελών της βασιλικής οικογένειας στο Κάστρο του Ουίνδσωρ

-Advertisement-
=Advertisement=

Το λάβαρο του πρίγκιπα Φίλιππου με τον ελληνικό σταυρό σκεπάζει το φέρετρο

Το φέρετρο του Φίλιππου καλυπτόταν από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Στρατιωτικά αγήματα απέτισαν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου. Τα αγήματα προέρχονταν από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων με τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος διατηρούσε στενούς δεσμούς. Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ βρίσκονταν παρατεταγμένα αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.

william_kate
coffin_phillip

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσαν «πεζή» το φέρετρο

Κατά σειρά στην πομπή συμμετείχαν: πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον. Στο πίσω μέρος το πομπής ακολουθούσαν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φίλιππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειάς του και 4 άτομα που εργαζόταν στην υπηρεσία του.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν μια κηδεία εντελώς διαφορετική από τις κηδείες άλλων γαλαζοαίματων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και επειδή ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία στην κηδεία του να μη γίνει «φασαρία» και να προσκληθούν μέλη της οικογένειάς του από τη Γερμανία, όπου είχαν παντρευτεί οι αδελφές του. Οι προσκεκλημένοι ήταν μόνο 30, όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στο κοινό. Στην είσοδο του ναού το φέρετρο υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και
ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

Η λίστα με τους 30 προσκεκλημένους στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε σε δίλημμα καθώς αναγκάστηκε να επιλέξει μόνο 30 άτομα για να παραστούν στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου. Έτσι, το «παρών» έδωσαν εκτός από την 94χρονη μονάρχη, ο πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα. Η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι,
κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έδωσε το παρών μαζί με την Κέιτ Μίντλετον, ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους – ένα κοριτσάκι – αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, παρόντες ήταν τρεις συγγενείς του πρίγκιπα Φίλιππου από τη Γερμανία καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει στην κηδεία του να παραβρεθούν και οι εξ αίματος συγγενείς του. Πρόκειται για τον 50χρονο πρίγκιπα Βερνάρδο του Μπάντεν, εγγονό της αδελφής του Φίλιππου, Θεοδώρας, τον 51χρονο πρίγκιπα Φίλιππο του Χοχενλόχε Λάντενμπεργκ, εγγονό της μεγαλύτερης αδελφής του πρίγκιπα Φίλιππου, της Μαργαρίτας και τον 54χρονο πρίγκιπα Δονάτο της Έσσης.

Έτσι, δεν υπήρχε χώρος για όλα τα πρώτα ξαδέλφια της βασίλισσας και οι δούκες του Κεντ και του Γκλόσεστερ έδωσαν το «παρών» χωρίς τις συζύγους τους, αν και αρχικά εθεωρείτο πιθανόν να βρίσκονται και αυτές στη λίστα των καλεσμένων. Παρούσα ήταν η 84χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, εξαδέλφη της βασίλισσας εκ πατρός αλλά και του πρίγκιπα Φίλιππου, αφού είναι κόρη της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας.
Στη λίστα των καλεσμένων συμπεριλήφθηκαν τα δύο παιδιά της μικρότερης αδελφής της βασίλισσας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που έφυγε από τη ζωή το 2002. Είναι τα δύο αγαπημένα ανίψια της Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, η λαίδη Σάρα Τσάτο με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Τσάτο και ο αδελφός της, κόμης του Σνόουντον.

protothema.gr
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *