Κέρκυρα: Οι απολογίες της νεφρολόγου, του φαρμακοποιού και των άλλων συλληφθέντων για διακίνηση ναρκωτικών

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
15 Min Read

Η απελπισία του πατέρα για τους δύο τοξικομανείς γιους του – Ο αφελής και ευκολόπιστος φαρμακοποιός που έδινε οπιούχα επιθέματα και η νεφρολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας που έδινε δίγραμμες συνταγές χωρίς να εξετάζει τους δύο χρήστες ναρκωτικών – Προφυλακίστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι – Η διακίνηση ήταν έργο οργανωμένης σπείρας ή αποτέλεσμα συγκυριών και άτυχων επιλογών;

Αναπάντητα ερωτήματα άφησαν οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας των φερόμενων ως μελών κυκλώματος που συνταγογραφούσε ναρκωτικά σκευάσματα και τα διακινούσε σε χρήστες ουσιών στην Κέρκυρα, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία την οποία φέρνει στο φως το protothema.gr.

Το βασικό ερώτημα είναι αν πράγματι οι πέντε συλληφθέντες που έχουν προφυλακιστεί είχαν συστήσει οργανωμένη σπείρα, ή αν την εικόνα του κυκλώματος έδωσαν μια σειρά από -σοβαρά, χωρίς αμφιβολία- επαγγελματικά λάθη, σε συνδυασμό με την απελπισία ενός πατέρα για τους τοξικομανείς γιους του.

Στην δικογραφία που συντάχθηκε μετά τις έρευνες της Ασφάλειας και την προανάκριση που διενεργήθηκε, αναφέρεται ότι η 57χρονη νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας κατηγορείται ως “εγκέφαλος” συμμορίας, με άμεσο συνεργό της τον 53χρονο φαρμακοποιό ο οποίος εκτελούσε τις παράνομες συνταγές. Έτσι, φέρονται ότι έδιναν την δυνατότητα στον 62χρονο συγκατηγορούμενό τους και τους δύο γιούς του ηλικίας 37 και 35 χρόνων να διακινούν έναντι αμοιβής στους «ενδιαφερόμενους» παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούν ναρκομανείς, όπως οπιούχα επιθέματα, αλλά και ναρκωτικά χάπια.

Ο 53χρονος φαρμακοποιός Χ.Ε. που διατηρεί 30 χρόνια φαρμακείο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας κατηγορείται ότι, από τον περασμένο Ιανουάριο, εκτέλεσε τουλάχιστον 33 ειδικές συνταγές που είχε εκδώσει η νεφρολόγος για την χορήγηση οπιούχων αναλγητικών διαδερμικών εμπλάστρων “Durogesic” και ναρκωτικών χαπιών ”Ritalin”, αν και δεν υπήρχε ιατρική ένδειξη για την χορήγησή τους. Στη συνέχεια, παρέδιδε τις ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση και κίνδυνο ζωής στον Γ.Δ., που τις διακινούσε μαζί με τους γιους του Σ.Δ. και Ν.Δ.. Εξ αρχής είχε αρνηθεί με υπόμνημα ότι είναι στέλεχος ή μέλος συμμορίας και ότι ενώθηκε με τους συγκατηγορούμενούς του για να διαπράξει το κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Όπως κατέθεσε, ο 62χρονος Γ.Δ. ήταν επί σειρά ετών πελάτης του, λόγω της συζύγου που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει αποβιώσει.

«Τους τελευταίους μήνες πήγαινε ανά 15-20 ημέρες στο φαρμακείο και προσκόμιζε δίγραμμες ειδικές συνταγές ναρκωτικών της ιατρού- νεφρολόγου και διευθύντριας το Γ.Ν. Κέρκυρας Κ.Ι., οι οποίες έφεραν τη νόμιμη θεώρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και είχαν συνταχθεί επ’ ονόματι των υιών του Σ. και Ν.Δ.», ανέφερε.

Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, Δημήτριου Μαυρέλη, ο Χ.Ε. εξηγεί:

«Ο κ. Δ. με παρακαλούσε να του χορηγήσω σκευάσματα για τα παιδιά του, τα οποία ήταν σε στάδιο θανάτου και εκμεταλλεύτηκε την ευαισθησία μου. Κάθε φορά που έφερνε ιατρική συνταγή του έδινα σκευάσματα σύμφωνα με αυτήν και ένα κουτί παραπάνω. Οι συνταγές που λείπουν για την χορήγηση των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενδεχομένως να μην είχαν καταμετρηθεί ή να είχαν παραπέσει οι σακούλες. Τα παιδιά του Δ. τα είχα δει μόνο μια φορά ή το έτος 2016 ή το έτος 2017… Δεν γνώριζα ότι τα σκευάσματα που χορηγούσα στον κ. Δ. θα μπορούσε να τα διακινεί. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό, έστω σαν ενδεχόμενο, ότι μπορεί να γινόταν διακίνηση. Δεν με πλήρωνε ο Δ., μου έδινε έναντι…. Το αντίτιμο των σκευασμάτων για κάθε συνταγή κόστιζε περίπου 140 ευρώ, κατέβαλε 50 ευρώ και τα υπόλοιπα τα έγραφα, όπως γίνεται σε πολλούς πελάτες”.

Ο Χ.Ε. προσθέτει, ακόμη, ότι ο Γ.Δ. «τρεις ή τέσσερις φορές μόνο, λόγω της πολυετούς γνωριμίας που είχαμε, με ικέτευσε με ιδιαίτερη επιμονή και συγκινησιακή φόρτιση να τον λυπηθώ και να τον διευκολύνω… χορηγώντας του ένα επιπλέον σκεύασμα, λόγω των έντονων και μεγάλων αναγκών που είχαν οι γιοι του εξ αιτίας της κατάστασης και του βαθμού της εξάρτησής τους και με δεδομένο ότι σε 15 ημέρες το πολύ θα μου προσκόμιζε νέα ιατρική συνταγή». Όπως λέει, «…εισάκουσα τις ικεσίες του και όντας πατέρας δυο γιων και ο ίδιος, λύγισα και αποδέχτηκα να τον διευκολύνω αυτές τις τρεις ή τέσσερις φορές μόνο».

Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου υποστηρίζει ότι δεν χορηγούσε τα φάρμακα για να πουληθούν και ότι αντέδρασε όταν έμαθε πού κατέληγαν:

«Κάποιος τοξικομανής… μου ανέφερε ότι η οικογένεια των συγκατηγορουμένων πωλεί το έμπλαστρο “Durogesic” έναντι 100 ευρώ. Όταν το πληροφορήθηκα, ανέμενα πότε θα επισκεφθεί το φαρμακείο μου ο Δ. ώστε να τον ρωτήσω και να διασταυρώσω την πληροφορία. Από την στιγμή που το πληροφορήθηκα, δεν ξαναέδωσα στον Δ. άλλα σκευάσματα και του είπα «Πρόσεχε, μην τα πουλάς», γιατί είχε διαρρεύσει η συγκεκριμένη πληροφορία. Ήταν ένας πελάτης του φαρμακείου και δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση, δεν τον εμπιστευόμουν…».

Ήμουν αφελής και ευκολόπιστος, λέει ο φαρμακοποιός

Κλείνοντας, ο φαρμακοποιός παραδέχεται ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένειά του και ειδικά τους γιους του, που είναι επιστήμονες και ο ένας θα αναλάβει το φαρμακείο του:

«Λυπάμαι και ντρέπομαι ειλικρινά για την θέση στην οποία με έχει περιάγει σήμερα ο αφελής και ευκολόπιστος χαρακτήρας μου… Μετανιώνω ειλικρινά για τις πράξεις μου, αλλά δυστυχώς έπεσα και ο ίδιος θύμα της επιτηδειότητας του συγκατηγορουμένου μου Δ.Γ….».

Ο 62χρονος Γ.Δ. κατηγορείται ότι επισκεπτόταν τη νεφρολόγο Ι.Κ. στο Γενικό νοσοκομείο Κέρκυρας όπου, με την ιδιότητά της ως διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, εξέδιδε τις ειδικές ιατρικές συνταγές στους γιους του Σ.Δ. και Ν.Δ., χωρίς να τους υποβάλλει στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. Στην απολογία του αναφέρει ότι γνώρισε τη γιατρό το 1999, όταν έκανε αιμοκάθαρση η αποβιώσασα σύζυγός του κι ότι κάνει αγώνα για τα παιδιά του που είναι 25 χρόνια τοξικομανείς:

«Σκέφτηκα για να μην αγοράζουν ό,τι να ‘ναι από διάφορες πιάτσες τοξικομανών, να παίρνουν ουσίες από έναν γιατρό. Πήγα στο νοσοκομείο και έπεσα τυχαία στην Κ.. Η γιατρός εξέτασε τα παιδιά μου μια φορά και τους έδινε με αιτιολογία πάθησης οσφυαλγία…», λέει.

Ο φερόμενος ως διακινητής ισχυρίζεται ότι δεν πωλούσε τα ναρκωτικά, παραδέχεται ωστόσο ότι το έκαναν οι γιοι του και προσθέτει για τον φαρμακοποιό και τη νεφρολόγο:

«Δεν είχαν καμία υποχρέωση και με εξυπηρετούσαν. Εγώ πλήρωνα μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Αν ήμουν στη θέση τους, δεν θα εξυπηρετούσα χωρίς κέρδος… Ο Ε. μου έδινε και επιπλέον σκευάσματα πέρα των συνταγών. Τα παιδιά έκαναν αλισβερίσι τα χάπια και με τα χρήματα που παίρνουν πλήρωναν το φαρμακείο… Οι συναλλαγές γίνονταν για να πληρώνουν τα φάρμακα. Τα χρήματα τα έδιναν στα παιδιά μου και όχι σε μένα. Δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα για να δίνω φάρμακα σε άλλους…. Ποτέ δεν πούλησα σε κανέναν. Με εκβίαζαν αυτοί οι άνθρωποι που φαίνονται στις συνομιλίες, για να τους δώσουμε ναρκωτικά… Ψέματα έλεγα στο τηλέφωνο ότι τα έδινα με χρήματα, για να μην σπάσουν το σπίτι μου. Έχουν σπάσει το σπίτι μου τρεις φορές…».

Τι κατέθεσε η νεφρολόγος

Η 57χρονη νεφρολόγος Ι.Κ. επιβεβαιώνει τις συχνές επισκέψεις του Γ.Δ. και τις παρακλήσεις του να χορηγήσει φάρμακα στα παιδιά του, επειδή δήθεν είχαν κόψει την ηρωίνη και χρειάζονταν ηρεμιστικά. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι έκανε “ιατρικό λάθος” με την χορήγηση των συνταγών και το αποδίδει στην… ευαισθησία της, αλλά αρνείται ότι συνταγογραφούσε και για άλλους χρήστες! Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τον φαρμακοποιό αλλά τον έχει μόνο ακουστά:

«Συμφώνησα με κάποιες επιφυλάξεις διότι ήταν χρήστες…. Ο πατέρας ήταν λίγο πιεστικός, έκανα και εγώ ένα λάθος ιατρικό, έδειξα ευαισθησία στο να εκδώσω δίγραμμη συνταγή… Ήταν λάθος μου που δεν τους εξέτασα, προκειμένου να δίνω τις συνταγές…», αναφέρει.

Στην συνέχεια, εξηγεί γιατί συναντιόταν με τον Γ.Δ. και εκτός νοσοκομείου για να του δίνει τις συνταγές, αφήνοντας ωστόσο απορίες για τους τόπους και τις ώρες των συναλλαγών τους που έχουν καταγραφεί από τους αστυνομικούς:

«Μια φορά ήρθε στο ΝΑΟΚ όπου ήμουν για μπάνιο και μια φορά κάτω από το σπίτι μου… Στο σπίτι μου ήρθε δυο φορές, επειδή τη μια φορά είχα άδεια. Τις περισσότερες φορές ερχόταν στο νοσοκομείο πρωινές ώρες… Στις 4 τα ξημερώματα του έχω στείλει μήνυμα στο κινητό, για να έρθει να πάρει συνταγή πρωί- πρωί, επειδή με είχε πάρει τηλέφωνο. Για τις συνταγές που εξέδωσα, μου έδωσε δυο φορές περίπου από 30 ευρώ και μια φορά 20 ευρώ, τα οποία χρήματα πήρα… Είχα αρχίσει να ανησυχώ μην τυχόν τα πουλάνε και ρώτησα τον πατέρα. Αυτός μου είπε ότι ήταν μόνο για την χρήση των παιδιών του».

Ο 37χρονος Σ.Δ., μεγαλύτερος γιος του Γ.Δ. κάνει χρήση ναρκωτικών από το Γυμνάσιο. Με την σύζυγό του που έχει αποβιώσει, έκαναν δυο παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε στην Κεφαλονιά. Το άλλο φιλοξενείται σε ορφανοτροφείο στην Κέρκυρα και το έβλεπε κάθε Κυριακή, πριν προφυλακιστεί. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του –λέει- είναι ό,τι του έχει απομείνει. Στην απολογία του παραδέχεται ότι η νεφρολόγος χορηγούσε συνταγές στον ίδιο και τον αδελφό του, χωρίς να τους έχει εξετάσει:

«Απευθυνθήκαμε στην κ. Κ., την οποία γνωρίζαμε διότι ήταν η θεράπουσα γιατρός της μητέρας μου που πέθανε. Στο νοσοκομείο έχουμε πάει, η Κ. δεν μας έχει εξετάσει ποτέ, της είχαμε μιλήσει δια λόγου δυο- τρεις φορές. Ο πατέρας μου πήγαινε στην Κ, και έπαιρνε συνταγές για μας… Αφού έπαιρνε τις συνταγές, πήγαινε στον Ε. να αγοράσει τα χάπια… Πρέπει να έχει δώσει ο Ε. χάπια “Durogesic” και ”Ritalin” και χωρίς ιατρική συνταγή, επειδή κάποια βράδια τρέμαμε και χτυπούσαμε το κεφάλι μας στον τοίχο από την εξάρτηση…».

Ο 37χρονος καλύπτει την γιατρό και τον φαρμακοποιό, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρώνονταν για τις συνταγές και τα φάρμακα. Παράλληλα, επικαλείται την οικογενειακή οικονομική δεινότητα για να ισχυριστεί πως ούτε αυτός ούτε ο αδελφός του έκαναν διακίνηση:

«Ο πατέρας μου πλήρωνε τον Ε. για τα φάρμακα που αγόραζε και δεν του έδινε επιπλέον χρήματα. Είχε δώσει και στην Κ. μια –δυο φορές λίγα χρήματα, όχι όμως πολλά γιατί πρέπει να πληρώνουμε και το ενοίκιο του σπιτιού. Τα 4-5 άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία ότι τους πουλούσα, τους γνώρισα στο πρόγραμμα και καμιά φορά πίναμε ένα καφέ. Έπαιρνα νόμιμα τη συνταγή με τα χάπια και τα άτομα αυτά που γνώριζα, αν δεν είχαν χάπια, τους έδινα και μου έδιναν 30-40 ευρώ για να μπορέσω να ξαναπάρω εγώ. Και αυτοί όταν είχαν, μου έδιναν… Εγώ τα έδινα και χωρίς λεφτά και γι’ αυτό με λένε κουτό, ακόμα κι ο αδελφός μου με λέει κουτό. Εγώ παίρνω επί 18 χρόνια επίδομα πρόνοιας και παίρνω περίπου 623 ευρώ το δίμηνο. Παίρνει και ο αδελφός μου επίδομα από την πρόνοια… Ο πατέρας μου ούτε μπύρα δεν πίνει, δεν είναι χρήστης. Ο πατέρας μου δεν πουλάει χάπια… Τα χάπια τα πούλαγα για να είμαι νόμιμος. Τα πούλαγα για να μπορώ να παίρνω την επόμενη δόση μου… Όχι για να βγάλω λεφτά».

Ο 35χρονος αδελφός του, Ν.Δ., δεν είχε συλληφθεί από την πρώτη στιγμή, καθώς είχε διαφύγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με απόστημα στον πνεύμονα. Όταν εντοπίστηκε βάσει εντάλματος, ισχυρίστηκε ότι πήγε να βρει το… σκυλάκι του που το είχε σκάσει γιατί είχε αφήσει ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού του! Στην απολογία του στον ανακριτή, υποστηρίζει ότι ο φαρμακοποιός συνέστησε τη νεφρολόγο στον ίδιο και τον πατέρα του:

«Κάποια στιγμή έπρεπε να βρούμε έναν γιατρό για να μας συνταγογραφήσει δίγραμμη συνταγή και τότε ο κ. Ε. πρότεινε στον πατέρα μου ότι ενδεχομένως να μπορεί η κ. Κ. να συνταγογραφήσει τέτοια συνταγή…. Στην σχετική ερώτησή μας εάν μπορεί να μας βοηθήσει, η κ. Κ. είπε «Τι θέλετε να σας γράψω;». Την 1η φορά που το αναφέραμε, άμεσα η γιατρός συνταγογράφησε δίχως να μας εξετάσει, ούτε και μας εξέτασε ποτέ…. Η κ. Κ. μας βοηθούσε χωρίς αντίτιμο, λόγω του προβλήματός μας. Νομίζω ότι μια φορά της είχε δώσει κάποια χρήματα ο πατέρας μου, 40-50 ευρώ και μόνο επειδή το ήθελε ο ίδιος… Τα χάπια που αγόραζε ο πατέρας μου από τον κ. Ε. τα κρατούσε ο ίδιος, για να μην λάβουμε παραπάνω ποσότητα από την επιτρεπόμενη. Αρκετές φορές έπαιρνε τα σκευάσματα ο πατέρας μου από τον κ. Ε. δίχως συνταγή… Ενδεχομένως να έχω αναφέρει στα τηλεφωνήματα τίμημα για να δώσω το έμπλαστρο, αλλά δεν το έχω κάνει, το έλεγα για να τον αποφύγω… Θέλω να σας πω ότι σε δύσκολες συνθήκες πωλούσαμε σε χρήστες ναρκωτικών, διότι δεχόμασταν φοβερές πιέσεις από αυτούς».

Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Κέρκυρας δεν πείστηκαν από τις απολογίες των πέντε κατηγορουμένων και αποφάσισαν από κοινού την προφυλάκισή τους. Οι λεπτομέρειες που θα αναδείξουν αν η διακίνηση ουσιών ήταν έργο οργανωμένης σπείρας ή αποτέλεσμα συγκυριών και άτυχων επιλογών, θα βγουν στο φως κατά την ακροαματική διαδικασία.

πηγή protothema
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *