Κέντρο ‘Ερευνας Καρκίνου δημιουργεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Έρευνας για το Καρκίνο (Comprehensive Cancer Research Centers (CCRC) έχουν αναπτυχθεί διεθνώς την τελευταία δεκαετία, και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτήν τη στιγμή, αριθμούν 169, εκ των οποίων 100 βρίσκονται στην Ευρώπη και 69 στην Αμερική

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου ‘Eρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπως δηλώνει ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Βασίλης Γρηγορίου, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ”. Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Έρευνας για το Καρκίνο (Comprehensive Cancer Research Centers (CCRC) έχουν αναπτυχθεί διεθνώς την τελευταία δεκαετία, και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτήν τη στιγμή, αριθμούν 169, εκ των οποίων 100 βρίσκονται στην Ευρώπη και 69 στην Αμερική.

-Advertisement-

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, στη δημιουργία του εν λόγω κέντρου, που οικοδομείται στα πρότυπα κέντρων του εξωτερικού, συμμετέχουν ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και επιλεγμένα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ υπάρχει, ήδη, στενή συνεργασία για άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας με το αγγλικό Royal Marsden-Institute for Cancer Research και το γερμανικό (DKFZ) German Cancer Research Center.

«Βασικός μας στόχος είναι να ενισχυθεί η διεπιστημονική έρευνα για τον καρκίνο και να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών», τονίζει ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος μιλάει εκτενώς για την πορεία του εγχειρήματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

- Advertisement -

Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου Έρευνας Καρκίνου;
Απ: Βασικός μας στόχος είναι να ενισχυθεί η διεπιστημονική έρευνα για τον καρκίνο, καθώς και να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών. Η λέξη κλειδί είναι ουσιαστικά η εξατομικευμένη θεραπεία για αυτή την πολυπαραγοντική και ετερογενή νόσο. Οι ερευνητές εναντίον του καρκίνου στην Αθήνα, ήδη, αναπτύσσουν νέες διαγνωστικές και προγνωστικές μεθόδους, αναλύουν και αξιοποιούν δείκτες πρόβλεψης της ανταπόκρισης σε στοχευμένες εξατομικευμένες θεραπείες, βελτιώνουν τα υφιστάμενα και αναπτύσσουν νέα δυνητικά φάρμακα, μέσω χημικής σύνθεσης.
Η Αθήνα είναι ένα μέρος που μπορεί να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, γιατί το 50% των δημοσίων νοσοκομειακών κλινών βρίσκεται εδώ, με μεγάλα συνήθως ποσοστά πληρότητας, και έτσι ευνοείται η άμεση επικοινωνία με Ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς, επίσης, η συνέργεια με μεγάλες μονάδες της δημόσιας υγείας στη περιοχή της Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής γενικότερα. Με βάση το προτεινόμενο κέντρο, αυτές οι ώριμες τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες θα μεταφέρονται απευθείας στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο, γνωρίζοντας τι έχει γίνει και στο εξωτερικό, αυτό το μοντέλο μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και πανελλαδικά.

Ερ: Όταν λέτε βελτίωση της ζωής των ασθενών και εξατομικευμένη θεραπεία τι ακριβώς εννοείτε σε σχέση με τη δημιουργία του κέντρου;

Απ: Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μειώσουμε την απόσταση του μοριακού βιολόγου από τον κλινικό γιατρό και να τους φέρουμε κοντά. Δηλαδή, να ενισχυθεί αυτό που λέγεται μεταφραστική έρευνα. Γίνονται προσπάθειες σε ερευνητικό εργαστήριο και γίνονται και προσπάθειες στην κλινική. Αυτήν τη στιγμή αυτά τα δύο πράγματα είναι σχετικά αποκομμένα.Εμείς θέλουμε να τα φέρουμε κοντά, όπως γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Ερ: Πόσα τέτοια κέντρα υπάρχουν στην Ευρώπη και διεθνώς;

Απ: Η Ευρώπη έχει γύρω στα 100 αυτή τη στιγμή. Η Αμερική 69. Βασικά αυτές οι προσπάθειες γίνονται στον δυτικό κόσμο, γιατί εκεί υπάρχει και το ανάλογο επίπεδο. Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Έρευνας για το Καρκίνο (Comprehensive Cancer Research Centers (CCRC) έχουν αναπτυχθεί διεθνώς την τελευταία δεκαετία και είναι σημαντικοί οργανισμοί για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την προώθηση της αριστείας στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Ερ: Ποιοι είναι οι φορείς που έχετε ήδη έρθει σε επαφή και συνεργάζεστε;

-Advertisement-
=Advertisement=

Απ: Η ομπρέλα είναι το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.Η αρχική ομάδα είναι το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, δηλαδή η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, το Παίδων Αγία Σοφία, το Αττικόν, το Γ. Γεννηματάς, ο Δημόκριτος και το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχουμε συνεργασία με δύο τέτοια ολοκληρωμένα κέντρα έρευνας καρκίνου του εξωτερικού. Το ένα είναι το αγγλικό αντικαρκινικό, το Royal Marsden-Institute for Cancer Research στο Sutton, της Βρετανίας και το δεύτερο είναι το γερμανικό Αντικαρκινικό (DKFZ) German Cancer Research Center, στη Χαιδελβέργη, από τα οποία παίρνουμε όπως καταλαβαίνετε άμεσα την τεχνογνωσία ανάπτυξης.

Ερ: Έχετε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία. Το Υγείας, το Εσωτερικών και το Παιδείας; Και αν ναι, τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις επαφές μέχρι ώρας. Προτίθενται να βοηθήσουν;
Απ: Τώρα ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και η οποία ουσιαστικά εποπτεύει τα ερευνητικά κέντρα, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι όταν δείξουμε το project στους κατάλληλους ανθρώπους, θα πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου.
Ερ: Δεν έχετε έρθει, δηλαδή, ακόμα σε επαφή με τα υπουργεία;

Απ: Είμαστε στη φάση που το συζητάμε.Ακόμα, δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μία χρηματοδότηση σποράς,(αρχική χρηματοδότηση) η οποία πιστεύουμε θα έρθει στο άμεσο μέλλον.

Ερ: Έχετε ζητήσει δωρεά από κάποιο φορέα ή Ίδρυμα, π.χ το Σταύρος Νιάρχος, ή από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας; Θα αναζητήσετε χρηματοδότηση από την Ε.Ε;

Απ: Ναι. Έχουμε απευθυνθεί και είμαστε σε συζητήσεις γενικά με τέτοια ιδρύματα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή σύντομα θα έχουμε μία θετική ανταπόκριση. Επίσης, στα σχέδια μας είναι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από την Έξυπνη Εξειδίκευση της Περιφέρειας Αττικής, από την ΕΕ, άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Και να προσθέσω ότι υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασίες με τη φαρμακοβιομηυχανία, εταιρείες βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής καρκίνου και βιοπληροφορικής.

Ερ: Ο προϋπολογισμός για ένα τέτοιο εγχείρημα που κυμαίνεται;

Απ: Η χρηματοδότηση σποράς, η αρχική, πρέπει να είναι αρκετή, ώστε να μπορεί το έργο να ξεκινήσει με τις σωστές προδιαγραφές. Πιστεύουμε ότι γύρω στα 10 -15 εκατομμύρια ότι είναι ένα ποσό, το οποίο θα μπορούσε να κάνει όλο αυτό το οικοδόμημα βιώσιμο.Δεν χρειάζεται αυτά τα χρήματα να έρθουν από την πρώτη στιγμή.Μπορεί να έρθουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην πορεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *