Εως και 40% αυξημένο φέτος και το κόστος θερμαντικών μέσων – Βαρύς ο φετινός χειμώνας για τις τσέπες των καταναλωτών
Ο φετινός χειμώνας θα είναι αναμφίβολα βαρύς για τις τσέπες όλων. Το σαφάρι για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι καταναλωτές βρίσκονται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο. Αναζητούν τις φθηνότερες λύσεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μάντρες με καυσόξυλα οι λίστες αναμονής δεν έχουν προηγούμενο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ξύλα επιλέγουν… τη λαθραία υλοτόμηση.
Ενώ το ψάξιμο για φτηνότερες λύσεις θέρμανσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση σε όλα τα θερμαντικά μέσα. Λόγω της αυξημένης ζήτησης το κόστος αγοράς έχει αυξηθεί έως 40% κυρίως σε σόμπες που καίνε ξύλα, πέλετ ή υγραέριο και αποτελούν μία εναλλακτική πηγή θερμότητας.
Κάποιος φυσικά θα πρέπει να υπολογίσει πως όταν αγοράσει για παράδειγμα τη σόμπα θα πρέπει να πληρώνει και το καύσιμο που θα καίει, ωστόσο για τους καταναλωτές αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουν καύσιμη ύλη για θέρμανση, δίχως να πληρώσουν μία «περιουσία».
Οι παραγγελίες για καυσόξυλα έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο. Σταδιακά, όμως, υπήρξε ραγδαία αύξηση της ζήτησης. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σπεύδουν σε μάντρες, προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Οι έμποροι είναι έντονα προβληματισμένοι. Τα καυσόξυλα έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο για αυτό και μοιραία δημιουργούνται λίστες αναμονής από 10 έως 25 ημέρες.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες οι παραγγελίες είναι πενταπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για τη διαθεσιμότητα σε ξύλα τους επόμενους μήνες και ειδικά τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των καυσόξυλων ανά την επικράτεια έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.
«Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 60% πέρυσι», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αρης Κωνσταντάκος, που διατηρεί μεγάλη μάντρα στην περιοχή του Κεραμιδίου.
«Η ζήτηση είναι μεγάλη. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες και μάλιστα μέχρι τέλος του χειμώνα. Επίσης, δεν υπάρχουν εργάτες για να μεταφέρουν τα ξύλα από το βουνό. Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντάκος, οι τιμές των καυσόξυλων στη Μαγνησία είναι έως 30% επάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «χύδην» μορφή ξεκινά από 120-130 ευρώ το κυβικό και 140 ευρώ το κυβικό η «στοιβαχτή» μορφή, πάντα με ανοδική τάση. Η αγορά ενός τόνου καυσόξυλων κοστίζει πλέον 180 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 140 ευρώ, ενώ από 120 έως 130 ευρώ κυμαίνεται η τιμή μίας ποσότητας 850 κιλών.
Οι περισσότερες παραγγελίες φέτος είναι αυξημένες σε ποσότητες. «Νοικοκυριά που κάθε χρόνο αγόραζαν μέχρι 7 τόνους όλο τον χειμώνα, τώρα ζητούν ώς 12 τόνους», αποκαλύπτει ο κ. Κωνσταντάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα παραπάνω δεδομένα το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά μέσα στον χειμώνα.
Την ίδια ώρα, και το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλετ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί εξίσου προϊόν με «τσουχτερή» τιμή, που μάλιστα αυξήθηκε απότομα. Συγκεκριμένα, από τα 6-7 ευρώ όπου έβρισκε κανείς έναν σάκο την περσινή χρονιά και μάλιστα με πέλετ υψηλής ποιότητας, φέτος η τιμή του μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 10 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις.
«Τσίμπησαν» οι τιμές στα θερμαντικά μέσα
Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως, πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου. Ετσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει αύξηση δηλαδή 40%, χωρίς να υπολογίσει κάνεις και το κόστος για την καμινάδα και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την τοποθέτηση της.
Μια σόμπα πέλετ που τον περυσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1.000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%. Αλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος.
Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.
Ακόμη οι ηλεκτρικές σόμπες για να ζεσταθεί το πολύ-πολύ ένα δωμάτιο και με αυξημένο το κόστος του ηλεκτρικού που συχνά τις καθιστά ασύμφορες έχουν επίσης ακριβύνει. Τον Σεπτέμβριο του 2021 πωλούνταν 34 ευρώ και σήμερα 45ευρώ, αύξηση δηλαδή 33% στην τιμή.
Σημειώνεται πως ήδη πολλοί καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς στα φυσικά καταστήματα και στο διαδίκτυο προκειμένου να βρουν την πλέον συμφέρουσα και αποδοτική λύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η «Καθημερινή» και προέχονται από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών – marketplace στην Ελλάδα, τo Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%) σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περυσινού Σεπτεμβρίου. Κατά 318% είναι αυξημένες οι αναζητήσεις για ξυλόσομπες, κατά 122% για σόμπες πέλετ και κατά 107% για τζάκια. Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler). Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.
taxydromos.gr