Καίγονται για 4η μέρα τα Κύθηρα: Ανυπολόγιστο το κόστος από τον λάθος συντονισμό στα εναέρια μέσα

lamianow
By lamianow Add a Comment
8 Min Read

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν άπαντες στα Κύθηρα την πτώση της έντασης των ανέμων στην περιοχή, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στο νησί.

Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού, όπου πάντως καίει ανεξέλεγκτα.

Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην διαχείριση των εναέριων μέσων, καθώς πέρα από την χαρακτηριστική αργοπορία τους στην συνδρομή κατάσβεσης, οι ώρες που μπορούν να συνδράμουν ερχόμενα από την Ανδραβίδα είναι λιγοστές.

- Advertisement -

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.

inner

«Από χθες μέχρι σήμερα για να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, έπρεπε να πάρουμε εκατό φορές τηλέφωνο, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης.

«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», απάντησε η κ. Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.

Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά ”φούντωσε”, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικος των Κυθήρων.

«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. ”Κρανίου τόπος” το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.

Αποστόλου: Προτεραιότητα η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων στα Κύθηρα

Τις πληγείσες περιοχές στα Κύθηρα επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:

1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και σημείωσε: «Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επισημαίνεται, αναφορικά για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού.

Επιπλέον, ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις στα Κύθηρα και να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κ.ά) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *