Και η λυπητερή ξανά… στους ιδιοκτήτες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Tags: Add a Comment
3 Min Read

Ιδιοκτήτες τεσσάρων «ταχυτήτων» δημιουργεί η επανεκκίνηση του Κτηματολογίου, όλοι όμως, και μέσα σε δύσκολες εποχές, θα αναγκαστούν να προσέλθουν στο «ταμείο» για να χρηματοδοτήσουν τα νέα έργα που κοστολογούνται σε 440 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Κτηματολογίου ποντάρει στα 84 εκατ. που ελπίζει να εξασφαλίσει από το νέο ΕΣΠΑ, χάρη και στη συνηγορία που έχει πάρει από τις Βρυξέλλες, τα οποία είναι αρκετά για να ξεκολλήσει η διαδικασία και να δημιουργηθούν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.

-Advertisement-

Θα παραμείνει όμως το χρηματοδοτικό κενό των 356 εκατ. ευρώ, που θα φορτωθεί στα ακίνητα. Οι πρώτοι, αλλά όχι οι μόνοι, ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν είναι οι κατέχοντες τα περίπου 16 εκατ. δικαιώματα, που αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου, αλλά στο 65% της επιφάνειας της χώρας το οποίο έως σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο. Υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας, μαζί και το γνωστό «κτηματόσημο» των 35 ευρώ, που θα φέρει στα ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.

Η τελευταία «γενιά» των κτηματογραφήσεων καλύπτει τις «τρύπες» που είχαν αφήσει τα προηγούμενα προγράμματα και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, περίπου 9,6 εκατ. δικαιώματα αφορούν αγροτικές περιοχές, κυρίως στους παλιούς νομούς Μεσσηνίας, Χανίων, Ηρακλείου, Αρκαδίας, Ηλείας και Εύβοιας. Υπάρχουν όμως μεγάλα κενά σε αστικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στη Δυτική Αττική και σε νησιά (Ρόδος, Χίος, Κως, Μύκονος, Τήνος, Νάξος, Πάρος, Ανδρος κ.α.).

Για να «ξεκολλήσει» το έργο, η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου πήρε την απόφαση να ακυρώσει τον διαγωνισμό με την επωνυμία «ΚΤΙΜΑ 13» και προϋπολογισμό 570 εκατ. ευρώ, που είχε προκηρυχθεί στα τέλη του 2013 και είχε βαλτώσει από τότε λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη αλλά και «οσμής» στημένης διαδικασίας. Το νέο εγχείρημα ξεκινά με μείωση του κοστολογίου κατά 130 εκατ. ευρώ και του χρόνου υλοποίησης από 70 σε 40 μήνες.

- Advertisement -

Επιταχύνονται επίσης προγράμματα του 2008 και του 2011 που σέρνονται όλα αυτά τα χρόνια. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τέσσερις δήμους, της Αθήνας, του Βόλου, της Λιβαδειάς και της Λαμίας, όπου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας είχε ολοκληρωθεί το 2008, αλλά η συνέχιση έμπλεξε σε μπαράζ δικαστικών προσφυγών, που οδήγησαν σε ακύρωση των διαγωνισμών. Η εμπλοκή οφείλεται στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει η διαδικασία σε δύο διακριτές φάσεις.

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *