Μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις υποστηρικτικές δομές των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε εξέλιξη με το νέο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη συγχώνευση – διάλυση των υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιχειρεί να λεηλατήσει τα εναπομείναντα κονδύλια των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διαθέτοντάς τα σε άλλες χρήσεις και αφαιρώντας ακόμη και τη λέξη «Περιβαλλοντική» από την ονομασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αντικαθιστώντας την με τη λέξη «Αειφορία», η οποία έχει τουλάχιστον αμφισβητούμενο περιεχόμενο.
- Η μείωση κατά 35% των κονδυλίων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
- Η κατάργηση της Ευέλικτης Ζώνης στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού.
- Ο εξοβελισμός εκτός ωρολογίου προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Η επιλογή να μείνουν κενές 100 θέσεις εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
- O νόμος για τις επιλογές διευθυντών σχολείων, με τον οποίο παύει πλέον να θεωρείται ως διδακτική υπηρεσία το να υπηρετεί κάποιος εκπαιδευτικός σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Υλοποιώντας ένα μη ομολογημένο δημόσια σχέδιο, που τώρα πια αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το περιβάλλον και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιχειρεί:
- Να μειώσει τους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και καινοτόμων δράσεων ευρύτερα, καταργώντας τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
- Να μειώσει δραστικά κατά τα 2/3 τα κονδύλια των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μιας και με το νέο σχέδιο τα νέα Κέντρα Αειφορίας θα πρέπει να υποστηρίζουν και δράσεις Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών με τα ίδια κονδύλια και με το ίδιο προσωπικό (5 άτομα), οπότε τα χρήματα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θα μειωθούν στο ένα τρίτο (1/3) των σημερινών! Είναι τραγικό το ότι η σημερινή κυβέρνηση ήδη μείωσε τα κονδύλια για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά 35% σε σχέση με αυτά που έδινε η προηγούμενη, κι αυτό παρόλο ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια και στην Ε.Ε. αυξάνονται τα κονδύλια για το περιβάλλον!
- Να επιβάλει ασφυκτικό πολιτικό – διοικητικό έλεγχο στα νέα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (πρώην Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) επιβάλλοντάς τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους, εδώ και 25 χρόνια, διοικητικό προϊστάμενο στην τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ μέχρι τώρα υπάγονταν στην Περιφέρεια! Πλήττει έτσι καίρια την παιδαγωγική τους αυτονομία και ελευθερία και προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατικά προσκόμματα σε οτιδήποτε επιχειρήσουν να οργανώσουν.
- Να περιορίσει δραστικά τις δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μέσω της μείωσης των κονδυλίων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (αφού θα πρέπει να χρηματοδοτούν με τον ίδιο ήδη μειωμένο προϋπολογισμό και την Αγωγή Υγείας και τα Πολιτιστικά) αλλά και μέσω του περιορισμού τους σε προγράμματα μόνο για σχολεία του νομού τους, ενώ μέχρι τώρα παρείχαν εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια και για μαθητές κι εκπαιδευτικούς και άλλων νομών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης επιχειρεί να γυρίσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στη χώρα μας 25 χρόνια πίσω, στο επίσημο ξεκίνημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το 1992. Παράλληλα, πλήττονται όλες οι υποστηρικτικές δομές του εκπαιδευτικού έργου που συγχωνεύονται (Κέντρα Φυσικών Επιστημών, Σχολικοί Σύμβουλοι, Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων, Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Κέντρα Διάγνωσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες) ΟΛΑ σε μία (1) δομή (ΚΕΣΥ) σε κάθε νομό (προς δόξαν της …αποκέντρωσης!), η οποία παραμένει άγνωστο με τι αριθμό προσώπων και ειδικοτήτων θα στελεχώνεται!
Είναι εμφανής από όλα αυτά ο στόχος της μείωσης προσωπικού και κονδυλίων που διατίθενται για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και συνολικά για τις υποστηρικτικές δομές του σχολείου. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να προστατέψει το περιβάλλον και τα αδύναμα στρώματα, να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο. Πολιτικά, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται απλά για συνέχιση της άγριας λιτότητας στη δημόσια Παιδεία, αλλά για επιχείρηση περιορισμού της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, η οποία ενοχλεί τους «επενδυτές», που θέλουν να χτίζουν τουριστικά χωριά σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, να εξορύσσουν χρυσό δηλητηριάζοντας το νερό και καταστρέφοντας τη φύση, να ιδιωτικοποιήσουν το νερό που πίνουμε, να μολύνουν τις θάλασσές μας με εξορύξεις πετρελαίου.
Η αντικατάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την εκπαίδευση για την αειφορία θα ήταν ανώδυνη αν δεν ήταν γνωστό ότι διεθνώς τα οικονομικά συμφέροντα προωθούν επί χρόνια αυτή την αλλαγή ως απαραίτητη, γιατί η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι δήθεν μονόπλευρη και δεν δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες που σέβονται την ανάπτυξη, τη βιομηχανία κτλ αλλά ταλιμπάν για το περιβάλλον! Η δήθεν ουδέτερη «αειφόρος ανάπτυξη» επινοήθηκε προκειμένου να δώσει απάντηση στην οικολογική κριτική και διέξοδο στο παρωχημένο και καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης, σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο.
Το Οικολογικό Δίκτυο ζητάει:
α) την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου ως απαράδεκτου και την κατάρτιση ενός νέου, που θα αναβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όπως είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο 2015 ο τότε αναπλ. υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης,
β) τη διατήρηση και ενίσχυση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως και την αναγνώριση του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών που εργάζονται εκεί,
γ) τη διατήρηση των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του ρόλου τους,
δ) την επαναφορά της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντός του Ωρολογίου Προγράμματος και της Ευέλικτης Ζώνης, με ενίσχυση των Διαθεματικών Σχεδίων Εργασίας (Project),
ε) την αναβάθμιση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Τμήμα Δ’ της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) του Υπουργείου Παιδείας σε Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και
στ) την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου επεξεργαζόταν ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Παντής αλλά τώρα αγνοείται η τύχη τους.
Οικολογικό Δίκτυο
www.oikologiko-diktyo.gr
https://www.facebook.com/oikologikodiktyo
https://oikologikodiktyo.wordpress.com
oikologiko.diktyo@gmail.com