Εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που βρίσκονται μετέωροι πριν από την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας τους, υψώνουν κοινή φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο «μαύρο». Διάσημοι και μη άνθρωποι της τηλεόρασης κατακρίνουν την κυβέρνηση, η οποία θριαμβολογεί -και μάλιστα σε κυνικούς, σχεδόν εκδικητικούς τόνους- ενώ στην ουσία πετά κυριολεκτικά στο δρόμο περισσότερους από 1.800 εργαζόμενους.
Μαζική αναμένεται να είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα που απευθύνθηκε μέσω Facebook, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενόσω θα μεταδίδεται η ομιλία του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ. Το σχετικό μήνυμα έχει ως εξής: «Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όλοι οι ‘διαπλεκόμενοι’ εργαζόμενοι στα media δίνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στην εργασία. Όλοι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ».
Το Mega έχει δημιουργήσει τέσσερα ειδικά σποτ για το «μαύρο» προσομοιώνοντας το σοκ που θα προκαλέσει το κλείσιμο όσων σταθμών δεν εξασφάλισαν άδεια στην δημοπρασία-ριάλιτι της προηγούμενης εβδομάδας. Το σύνθημα «μαύρο στο Mega; Μαύρο σε κανένα κανάλι» απηχεί το πνεύμα των ημερών, καθώς η κοινή γνώμη ήταν εξ ορισμού ανέκαθεν υπέρ της εξυγίανσης των ΜΜΕ, όχι όμως χωρίς την αυτονόητη, απαραίτητη μέριμνα για τους εργαζόμενους.
«Ραντεβού στα καναλάδικα»
Η ανοιχτή επιστολή που ο κ. Κωστής Τσιακανίκας, διευθυντής ειδήσεων του Star, απέστειλε μέσω Facebook στην κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίληαποδίδει τη ζοφερή πραγματικότητα της «επόμενης ημέρας» στα ΜΜΕ και την αγωνία για τις οικογένειες περίπου 1.900 εργαζομένων:
«Κα Όλγα Γεροβασίλη…, αποποιούμενος για λίγο τον ρόλο του διευθυντή ειδήσεων που έχει να αντιμετωπίσει τη θλίψη και την αγωνία τετρακοσίων συναδέλφων του στο STAR, θα σας υποβάλλω μερικά ερωτήματα… Με σεβασμό στην ιδιότητα σας και γνωρίζοντας ότι δεν είστε ούτε άσχετη, ούτε ανόητη, ούτε ανάλγητη, άκουσα με έκπληξη να λέτε ότι το μαύρο στα κανάλια δεν θα το ρίξει η κυβέρνηση αλλά οι καναλάρχες. Παρομοιάσατε τα κανάλια σαν αυθαίρετα σε δασική περιοχή! Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό! Και αυθαίρετα να είναι -που δεν είναι- θα τα γκρεμίσετε με 1400 ανθρώπους μέσα;
Και εξηγούμαι…
1. Το μαύρο στα κανάλια θα το ρίξει η κυβέρνηση και όχι οι καναλάρχες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Κι αυτό, γιατί ο αριθμός των 4 αδειών έβγαζε από το παιχνίδι τους υπόλοιπους, από την πρώτη στιγμή! Ομολογήθηκε κυνικά και σε πρόσφατη ανακοίνωση σας, πριν τη δημοπρασία… Δηλαδή, ακόμη και εάν τα κανάλια που έμειναν εκτός, πλειοδοτούσαν σε μεγαλύτερα ποσά, κάποια άλλα κανάλια θα έμεναν χωρίς άδεια! Οπότε τι θα άλλαζε στο πρόβλημα που δημιουργήσατε;
Τα κανάλια λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες χρόνια τώρα, έως ότου «σβήστηκε» από τον χάρτη η Ανεξάρτητη Αρχή που από το Σύνταγμα ήταν εξουσιοδοτημένη να αποφασίζει! Και ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς ποιός σχεδιασμός επέβαλλε τον αριθμό 4! (Στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης γελάνε ακόμα!). Τώρα μάθαμε…
2. Μιλήσατε για κροκοδείλια δάκρυα των εργοδοτών, θυμίζοντας τις ανθρωποθυσίες που έγιναν από τον δημοσιογραφικό κόσμο στα χρόνια της κρίσης, ταυτίζοντας τεχνηέντως και αυθαιρέτως τέτοιου είδους συμπεριφορές με το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στα media, τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και τη…ΝΔ! Γιατί; Μόνο το πολιτικό παιχνίδι σας ενδιαφέρει; Εμάς όχι! Γι’ αυτό και συμπαρασταθήκαμε στους συνάδελφους που δοκιμάζονταν χωρίς χρωματιστά γυαλιά και παρωπίδες! Δεν μπορεί να κατηγορούνται όλοι ως άνομοι, παράνομοι, αεριτζήδες, διεφθαρμένοι χωρίς να δίνεται λογαριασμός από κανέναν… Βέβαια, κάθε εξουσία πιεζόμενη, στους δημοσιογράφους έβγαζε το άχτι της…
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν να κλείσουν είναι: Alpha (537 εργαζόμενοι), Star (410 εργαζόμενοι), Εpsilon (240 εργαζόμενοι), Μακεδονία (61 εργαζόμενοι), ΑΡΤ (89 εργαζόμενοι), Mega (540 εργαζόμενοι)
Σύνολο: 1.877 εργαζόμενοι
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Star, Mega απασχολούσαν έμμεσα μέσω τρίτων εταιριών κατά μέσο όρο τουλάχιστον άλλα 300 άτομα το κάθε κανάλι… Άρα, υπολογίζοντας ότι κάποιοι θα απορροφηθούν από τα νέα σχήματα, τουλάχιστον χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο! Από Κυβερνητική επιλογή! Και μόνο!
Tέσσερα κανάλια, 400 εργαζόμενοι, 1.600 «χωράνε» συνολικά!
Δεν πείθει κανέναν η «ανησυχία» της κυβέρνησης για όσους αγωνιούν, αφού η ίδια επέλεξε το δρόμο της συρρίκνωσης του τηλεοπτικού τοπίου! Χρειάζεται να μας αποδείξει την ευαισθησία της.
Τα επιχειρήματα περί περιφερειακών αδειών και δορυφορικής εκπομπής είναι τουλάχιστον άστοχα για όποιον γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η διαφημιστική αγορά είναι ο ρυθμιστής και σε αυτά τα πεδία η διαφημιστική πίτα δεν μπορεί να «ταΐσει» τόσον κόσμο που κινδυνεύει με ανεργία.
3. Aπό όσους προσήλθαν στη… ρουλέτα που στήθηκε στην Γραμματεία, έμειναν εκτός το Star και o Alpha! Δυο κανάλια που φρόντιζαν κι αυτά, όπως και άλλα, να ζουν «υπολογίζοντας» τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας… Ο κ. Σαββίδης ομολόγησε ότι έκανε τη δουλειά που είχε να κάνει και έφυγε χωρίς κανάλι, γιατί δεν είχε και δεν… ήθελε κανάλι!!! Το τίμημα έφτασε σε υψηλά επίπεδα, μακριά από κάθε χρηματο-οικονομικό υπολογισμό! Καμία μελέτη βιωσιμότητας δεν θα συνηγορούσε για «ενοίκιο αέρα» σε τέτοια επίπεδα… Όλοι τώρα ξανάπιασαν τα κομπιουτεράκια κι ελπίζουμε να τα βγάλουν πέρα…
Γνωρίζω ότι το Star λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί σεβόμενο κανόνες. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, 23 χρόνια τώρα, ότι βρίσκονται σε μια επιχείρηση που τιμά τους εργαζόμενους της και δεν σταμάτησε να το κάνει, ούτε όταν η κρίση μείωσε τα έσοδα του. Και αυτό διότι η διοίκηση του, λειτουργούσε πάντα και θα συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της επιχειρηματικής λογικής! Με μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία, στο ανθρώπινο δυναμικό και την εξειδίκευση του, στο ποιοτικό πρόγραμμα και την πλουραλιστική ενημέρωση, το Star στόχευε πάντα σε μερίδιο αγοράς που του επέτρεπε να ελπίζει στο αύριο, με τους μετόχους στο πλευρό του.
4. Πού στόχευε η δημοπρασία; Να σας θυμίσω; Θέλατε, λέγατε, τέσσερα βιώσιμα κανάλια!
Αν μου βρείτε έστω έναν -κυριολεκτώ- έναν άνθρωπο που να γνωρίζει τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς για να ισχυριστεί ότι το όραμα σας έγινε πραγματικότητα, θα εκπλαγώ!
Εκτός του ότι δεν σκεφτήκατε (;) πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο κύμα των ανέργων, δεν φροντίσατε στον σχετικό νόμο να διασφαλίσετε, ούτε το καθεστώς εργασίας για όσους θα εργάζονται (συμβάσεις, μισθοί, επιδόματα, εισφορές κλπ). Για το αγγελιόσημο και τη μοίρα του Ταμείου των δημοσιογράφων, ας μη μιλήσουμε καλύτερα…
Αστοχήσατε, λησμονήσατε ή σκοπίμως εγκαταλείψατε στην τύχη τους, τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια;
Ούτε «σοσιαλδημοκρατικό», ούτε «αριστερό» μου φαίνεται αυτό!
5. Γιατί αποκρύπτετε ότι τα έσοδα των € 240 εκ που θα καταβάλλουν οι τέσσερις αδειούχοι για μία 10ετη άδεια είναι πολύ λιγότερα από τα έσοδα που θα ελάμβανε το κράτος εάν λειτουργούσαν οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί; Μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο. Κάντε το!
Αφού πανηγυρίζετε για τα 246 εκατομμύρια που θα πάρετε και δεν υπολογίζατε, φαντάζομαι ότι θα έχετε υπολογίσει και θα είστε έτοιμη να απαντήσετε και στο ερώτημα: Πόσα εκατομμύρια θα χάσετε στη δεκαετία από τη μη λειτουργία των καναλιών που ετέθησαν εκτός;
Φαντάζομαι θα έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα θα χρειαστούν για τον ΟΑΕΔ, ποιά ποσά θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για τη στήριξη, την ασφάλιση και την περίθαλψη των ανέργων, φαντάζομαι θα γνωρίζετε πόσα χρήματα θα χαθούν από τους φόρους των μη λειτουργούντων σταθμών και το φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους, φαντάζομαι θα έχετε υπολογίσει τα χρήματα που δεν θα οδεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία κι όλα αυτά θα τα έχετε πολλαπλασιάσει επί 10… Περιμένουμε λοιπόν την απάντηση σας!
Δυστυχώς για σας, ούτε η αλήθεια των αριθμών, θα δικαιώσει τους ισχυρισμούς σας!
ΥΓ: Δεν θα μπω στον πειρασμό να αστειευτώ δίνοντας σας ‘ραντεβού στα καναλάδικα!’»
Πρωτοβουλία: Ανοιχτά ΜΜΕ
«Το μαύρο είναι πάντα μαύρο» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η προσωρινή επιτροπή της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά ΜΜΕ – Νέα αρχή», η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα σαν πόλος συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου που οδηγούνται στην ανεργία από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Στην ιστοσελίδα https://anoixtamme.com αναρτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου κείμενο διαμαρτυρίας, με επισημάνσεις που αποδομούν πλήρως τον υποτιθέμενο «θρίαμβο» της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται ευθέως για την προώθηση μιας νέας διαπλοκής: «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΥΡΟ Διεκδικούμε ανοιχτά Μ.Μ.Ε. Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών αποδείχθηκε εξόχως και πολλαπλά προβληματική και, ταυτόχρονα, παρόξυνε την κρίση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και στην αγορά εργασίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο. Για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, συνυπολογίζοντας και το ασφαλιστικό, η κρίση αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις.
Η διαδικασία ήταν εξαρχής προβληματική. Το ΕΣΡ αποκλείστηκε αντισυνταγματικά απ’ αυτήν. Οι άδειες καθορίσθηκαν εντελώς αυθαίρετα σε τέσσερις, παραγνωρίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ολιγοπώλιο που πλήτει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου. Μοναδικό κριτήριο για την απόκτησή τους θεσπίστηκε το ‘πορτοφόλι’ ενώ αγνοήθηκε η παράμετρος της έως τώρα λειτουργίας σταθμών από ορισμένους εκ των υποψηφίων. Απόλυτα φυσιολογικά, λοιπόν, η διαδικασία υπηρξε προβληματική και όσον αφορά το αποτέλεσμά της. Ενώ ως κριτήριο είχε προβληθεί η βιωσιμότητα, το τίμημα -διαφορετικό, μάλιστα, για κάθε άδεια!- εκτοξεύθηκε στα ύψη χωρίς οικονομική και επιχειρηματική λογική, με αποτελέσματα που θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, στο όνομα της ‘πάταξης της διαπλοκής’, η νέα διαπλοκή χτυπάει πλέον… κόκκινο.
Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρέμενε, κατ’ ουσίαν, αρρύθμιστο για πολλά χρόνια. Η διαδικασία, όμως, που επιλέχθηκε, αντί να λύσει, περιέπλεξε τα προβλήματα. Επιπροσθέτως, φαινομενικά και μόνο ολοκληρώθηκε, αφού εκκρεμούν οι έλεγχοι οικονομικών και πόθεν έσχες, δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών σταθμών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
Εκείνο που τώρα επείγει για μας είναι η αντιμετώπιση του εφιάλτη του ‘μαύρου’. Γιατί το μαύρο είναι πάντα μαύρο για τη δημοκρατία, την πολυφωνία, τη δημιουργία και τους εργαζόμενους. Η διαδικασία, η οποία προηγουμένως, με διαπλεκόμενη συνευθύνη κυβέρνησης και επιχειρηματιών έφερε κοντά στον εφιάλτη το MEGA, απειλεί τώρα και όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην Σκάι και Aντ1. Όχι επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά αποκλειστικά εξαιτίας κυβερνητικών ενεργειών.
Απέναντι σ’ αυτόν τον κίνδυνο η ηγεσία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού αντέδρασε, όπως πάντα, με χρονοκαθυστέρηση και χωρίς σαφή στρατηγική. Αφού παρέμεινε άφωνη όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν παρενέβη -όπως όφειλε- στη διαδικασία και τα απαράδεκτα κριτήριά της, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε μια αρκετά καλή ανακοίνωση, την παραμονή, όμως, του διαγωνισμού !
Και επειδή η ‘ηγεσία’… σερνόταν, τώρα… τρέχουμε.
Έστω και αργά, έστω και τώρα για να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχουμε ‘ανοιχτά Μ.Μ.Ε.’ είναι ανάγκη:
1) Η κριτική μας να αγκαλιάσει το σύνολο του προβλήματος. Να δείξουμε πως η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει μόνο με τα ‘δημοσιογραφικά συμφέροντα’, αλλά ευρύτερα με την υπεράσπιση της πολυφωνίας.
2) Να δείξουμε πως η αναίτια και αιφνίδια διόγκωση της ανεργίας στο δημοσιογραφικό χώρο εξαιτίας του ‘μαύρου’ δεν θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων σταθμών, αλλά θα καταβαραθρώσει τις, ήδη δοκιμαζόμενες, εργασιακές συνθήκες στο χώρο, θα δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης φοβίας και θα πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.
3) Η αντίθεση στο ‘μαύρο’ δεν πρέπει να μείνει σε γενικά και αόριστα επίπεδα αλλά να έχει και συγκεκριμένο ‘δια ταύτα’. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, παρότι εκπροσωπεί ένα κόμμα που ‘έκανε καριέρα’ καταγγέλοντας το ‘μαύρο στην ΕΡΤ’ έθεσε, με ‘αριστερό βλέμμα’ αλλά και σαρδόνιο χαμόγελο… ‘καπιταλιστικής αναλγησίας’, περιθώριο 90 ημερών, έως ότου πέσει μαύρο στους μη αδειοδοτηθέντες σταθμούς. Το κυβερνητικό τελεσίγραφο είναι λόγια του αέρα για… ιθαγενείς. Δεν πατάει πουθενά. Ούτε στην ίδια την προκήρυξη, ούτε στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Επιπλέον, ο νόμος έχει αμφισβητηθεί. Οι ‘θιγόμενοι’ έχουν προβεί σε δικαστικές κινήσεις. Αναμένονται αποφάσεις σε εθνικό και ακολούθως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πριν τελεσιδικήσουν όλες οι δικαστικές ενέργειες.
Επιπροσθέτως, ο νόμος ορίζει πως η διαδικασία αδειοδότησης περατώνεται όταν δοθούν οι άδειες θεματικών και περιφερειακών σταθμών. Διεκδικούμε, λοιπόν, ‘ανοιχτά (όλα τα) Μ.Μ.Ε.’ έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, συγκροτηθεί το ΕΣΡ και ξεκαθαρίσει οριστικά το συνολικό ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό.
4) Όλα αυτά, βέβαια, πάντα με την επιφύλαξη, για την όλη διαδικασία, η οποία πρέπει, εν ευθέτω χρόνω, να ανασχεδιασθεί και να επαναληφθεί σε κλίμα γενικευμένης συναίνεσης, επιλυομένων και των προβλημάτων που θα ανακύψουν.
5) Στη βάση όλων των προηγουμένων μπορεί και πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Στοχευμένες, πρωτότυπες και διαφορετικές, όμως, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και όχι παραδοσιακές, τυπικές και τετριμμένες που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών. Η ‘πολιτική ΔΕΘ’ είναι μπροστά μας και είναι μια πρώτη καλή ευκαιρία.
Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. εδώ και δεκαετίες. Συνυπολογίζοντας και το ασφαλιστικό -στο οποίο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. εις μάτην προς το παρόν- η κρίση όσον αφορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις. Ευχόμαστε αυτό να οδηγήσει σε ριζική στροφή και τον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό. Αλλιώς δεν θα κάνουν… έγκλημα αλλά ένα πελώριο, ιστορικό και τελευταίο λάθος».
MEGA: Εργαζόμενοι σε απόγνωση
Εγκλωβισμένοι σε μια τραγική κατάσταση χωρίς ορατή διέξοδο, οι υπάλληλοι του Mega διοχετεύουν, για άλλη μία φορά, την απελπισία τους μέσα από μια ανακοίνωση:
«Οι εργαζόμενοι του MEGA διανύουμε πλέον τον πέμπτο μήνα απλήρωτης εργασίας με βασική ευθύνη των μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών μας. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ ήδη θρηνούμε την απώλεια δύο συναδέλφων μας.
Καλούμε τις τράπεζες να μη δείξουν την ίδια αναλγησία και αδιαφορία με τους μετόχους μας και να μεριμνήσουν ώστε να αποδεσμεύσουν μέρος των περισσοτέρων από 30 εκατομμύρια ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα στους λογαριασμούς της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ώστε να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον 500 εργαζομένων στο MEGA και των οικογενειών τους και να έλθει σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας.
Καλούμε τους ‘μετόχους-αμέτοχους’, που τυγχάνει να είναι και τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, να αναλογιστούν επιτέλους ότι μιλούμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα.
Οι εργαζόμενοι του MEGA επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και ευθύνης. Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα οι ιδιοκτήτες του σταθμού να αποδείξουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι σε εργαζομένους που βρίσκονται με το ένα πόδι στο δρόμο».
Πηγή: protothema.gr