Μεγάλες οικονομικές –και όχι μόνο– επιπτώσεις έχει η χρήση κακόβουλου λογισμικού στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική. Αφενός, στις αγορές αυτές το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πολύ συχνά το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αφετέρου στις συγκεκριμένες οικονομίες, οι αγορές των καταναλωτών χρεώνονται συνήθως απευθείας στον λογαριασμό της κινητής, καθώς η χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας δεν είναι διαδεδομένη. Αυτό σημαίνει, ότι εφόσον οι κακόβουλες συναλλαγές δεν εμποδιστούν, ο προπληρωμένος λογαριασμός του χρήστη γρήγορα θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο, ενδεχομένως και στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής εταιρείας Upstream, τα οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η αξία των κακόβουλων συναλλαγών λόγω malware σε αναπτυσσόμενες χώρες, που απέτρεψε η ίδια, ανέρχονται σε 1,3 δισ. δολ. Εκθεση της εταιρείας δείχνει ότι κατά μέσον όρο, μία στις έξι συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για συσκευές Android, των οποίων το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, τις καθιστά πιο ευάλωτες.
Η τεχνολογική πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream εντόπισε ενεργές 46.000 εφαρμογές με malware. Η έκθεση της Upstream («A Pandemic on Mobile») δείχνει ότι το 29% των κακόβουλων εφαρμογών που εντόπισε, έχει περάσει από το Google Play. Ωστόσο, το Google Play αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για να κατεβάσει κανείς ένα app σε συσκευή Android, αφού η πλειονότητα των κακόβουλων εφαρμογών προέρχονται από άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, που δεν έχουν τις δικλίδες ασφαλείας της Google.
Ενδιαφέρον εύρημα της εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι αρκετά συχνά, το κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να είναι προεγκατεστημένο σε λειτουργικές εφαρμογές, ιδιαίτερα σε χαμηλού κόστους συσκευές Android, που προορίζονται για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι και τα λεγόμενα freemium apps, δωρεάν ή «σπασμένες» εκδοχές ακριβών εφαρμογών, που μπορεί να στοιχίσουν στον χρήστη πολλαπλάσια σε ανεπιθύμητες χρεώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας εφαρμογής για σκανάρισμα κωδικών QR, που εντοπίστηκε να επιχειρεί 15.997 συναλλαγές από τη συσκευή ενός και μόνο χρήστη στη Βραζιλία σε διάστημα μόλις ενός μήνα.
Τα στοιχεία της μελέτης της Upstream, «A Pandemic on Mobile», προέρχονται από 35 παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε 23 χώρες, και την επεξεργασία 1 δισ. ψηφιακών συναλλαγών μέσω κινητού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Για την ασφάλεια των χρηστών smartphones, η Upstream παροτρύνει τη λήψη εφαρμογών μόνο από έμπιστες πηγές, όπως το Google Play. Επίσης, συνιστάται οι χρήστες να διαβάζουν τις κριτικές ενός app προτού το κατεβάσουν και να το ενημερώνουν τακτικά με τις τελευταίες του εκδόσεις.
kathimerini.gr