Lamianow.grLamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    miel | Lamianow.gr
    Ηράκλειο: Γάτα κατάπιε 11 λαστιχάκια για τα μαλλιά
    kokotsakis | Lamianow.gr
    Τέμπη vs Ισπανία – Β. Κοκοτσάκης: Γιατί στα Τέμπη υπήρξε πυρόσφαιρα και στην Ισπανία όχι (Vid)
    mits 1 | Lamianow.gr
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χιουμοριστικό βίντεο από το χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα -«Μου ζήτησαν να παρουσιάσω…»
    kefalogiani | Lamianow.gr
    Η Κεφαλογιάννη επανέρχεται στο θέμα της ρύθμισης για τη συνεπιμέλεια και αισθάνεται δικαιωμένη
    kathigitria | Lamianow.gr
    Συγκλονίζει ο σύζυγος της καθηγήτριας που φίμωσε μαθητή στις Σέρρες: «Η γυναίκα μου έχει ψυχολογικά προβλήματα, το περίμενα»
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    gerofokas | Lamianow.gr
    Συγκινημένος ο 19χρονος Γεροφωκάς για το ντεμπούτο του στο Ολυμπιακός – Βόλος: «Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ στο Καραϊσκάκης»
    aekara | Lamianow.gr
    Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 0-1: Διπλό κορυφής με Γιόβιτς και Στρακόσα
    oly | Lamianow.gr
    Ολυμπιακός – Βόλος 1-0: Ο Ελ Κααμπί επανέφερε τους Πειραιώτες στην κορυφή της Super League
    w23 0013312672551 | Lamianow.gr
    Ο Ζαρουρί έστειλε τον Παναθηναϊκό στα νοκ-άουτ
    w22 21283612671838 | Lamianow.gr
    Μεγάλο «διπλό» στην Πόλη ο Ολυμπιακός
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία – TAYTOTHTA – Συμμόρφωση 2018/334
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Κάστρο Λαμίας: Θέμα χρόνου η επαναλειτουργία του αναψυκτήριου – Μπήκαν οι βάσεις για την κατασκευή θεάτρου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Κάστρο Λαμίας: Θέμα χρόνου η επαναλειτουργία του αναψυκτήριου – Μπήκαν οι βάσεις για την κατασκευή θεάτρου

Lamianow.gr
ByLamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Follow:
Μαρ 2, 2022 @ 12:43
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
6 Min Read
SHARE

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, στο Κάστρο της Λαμίας με αφορμή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προστασία και διάσωση του μνημείου. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος.kastro.lamias3 | Lamianow.gr

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού η πράξη: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος τειχών Κάστρου Λαμίας». 

 

Με την ένταξη, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση των ακόλουθων υποέργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Δήμου Λαμιέων:

-Advertisement-
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΜΙΑΣ
  • Υποέργο 1: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος Κάστρου Λαμίας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.200.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με δημοπρασία από τον Δήμο Λαμιέων.
  • Υποέργο 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 40.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 671.352 € και το τυχόν υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα προκύψει μετά την κήρυξη αναδόχου και την αφαίρεση της έκπτωσης που θα προσφέρει, θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων.

kastro.lamias1 | Lamianow.gr

Αντικείμενο του βασικού έργου είναι η στερέωση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας, μαζί με το βραχώδες υπόβαθρό τους. Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του.

 

Το νότιο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 132 μέτρων περίπου, ενώ το νοτιοδυτικό έχει μήκος 22 μέτρων περίπου. Προβλέπεται και περιορισμένης έκτασης συμπλήρωση των τειχών, με στόχο την στερέωση και την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου αφορά στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάστρο, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη ενημέρωσε και για την πορεία του έργου εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας. Έργο, προϋπολογισμού 958.500€, το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Κάθε σπιθαμή του τόπου μας κρύβει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν του λαού μας. Δική μας υποχρέωση είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε τοπόσημα και μνημεία, όπως το εμβληματικό Κάστρο της Λαμίας.

 

»Προς τούτο, συνεργαστήκαμε με τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης των τειχών του Κάστρου. Παράλληλα, όμως, θα γίνουν και νέες αρχαιολογικές έρευνες.

kastro.lamias2 | Lamianow.gr

»Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την παρέμβασή μας, γιατί “οχυρώνουμε” το μνημείο ενάντια στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Φροντίζουμε, ώστε να στέκει περήφανα πάνω από τη Λαμία και να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη».

 

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Τα τείχη του Κάστρου, λόγω κλίμακας και ιστορικής αξίας αποτελούν το εμφατικότερο μνημείο της πόλης με διττή λειτουργία. Από την μια ως χώρος πολιτισμού, γίνεται φορέας μνήμης, σταθερό σημείο αναφοράς της ιστορίας  της πόλης και από την άλλη ως χώρος με έντονη την παρουσία του φυσικού στοιχείου προσφέρεται ως  ευκαιρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

 

»Η πρώτη παρέμβαση που έγινε στο Κάστρο της πόλης και ολοκληρώθηκε το 2015, έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το νοτιοανατολικό τμήμα του μνημείου.  Τα τείχη έχουν γίνει εκ νέου προσιτά και αγαπητά σε κατοίκους κι επισκέπτες που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής.

 

»Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, αλλά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έφη Καράντζαλη προχωράμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση, την στερέωση του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος, με στόχο την ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και τη μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας.

 

»Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η προγραμματική σύμβαση του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού για το αναψυκτήριο του Κάστρου, ενώ προχωράμε και τη μελέτη για τη κατασκευή υπαίθριου Θεάτρου στο νοτιανατολικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα απαιτούμενα έργα, για την περαιτέρω ανάδειξη του Κάστρου.

 

»Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε την πόλη μας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της. Στη προσπάθειά μας αυτή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης μας Φάνης Σπανός  στέκεται αρωγός, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων».

ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
ByLamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Previous Article viasmos paidaki 12 11 2021 1 | Lamianow.gr Έδεσσα: Πατέρας κακοποίησε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες κόρες του
Next Article giagia | Lamianow.gr Εξαρθρώθηκε σπείρα Βούλγαρων με απάτες για δήθεν τροχαία, δρούσε από τον Έβρο ως την Αθήνα
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
11°C
Lamia
overcast clouds
12° _ 11°
87%
1 km/h
Κυ
16 °C
Δε
14 °C
Τρ
12 °C
Τε
16 °C
Πε
13 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

kokotsakis | Lamianow.gr
LAMIA POLIS 87.7TOP STORIES

Τέμπη vs Ισπανία – Β. Κοκοτσάκης: Γιατί στα Τέμπη υπήρξε πυρόσφαιρα και στην Ισπανία όχι (Vid)

ekab lamia 750x375 1 | Lamianow.gr
TOP STORIESΕΥΒΟΙΑ

Τραγωδία στην Εύβοια: 80χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του

mpralos 5 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν όλα στις αγροτικές κινητοποιήσεις; Αποκαλύψεις για μια νέα δομή χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και με ρήτρα δημόσιας διαπόμπευσης (Vids)

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης