Καστελόριζο-Θερμό επεισόδιο: Τείχος από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο – Θα βγει το Oruc Reis για έρευνες

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

Ο ρόλος των υποβρυχίων στον σχεδιασμό αποτροπής τουρκικών σεισμικών ερευνών στο Καστελόριζο – Ερώτημα αν θα βγει από το λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis και πού θα πάει – Η ισχυρή δήλωση στήριξης Μακρόν – Η τοποθέτηση Πάιατ για την υφαλοκρηπίδα των νησιών και την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες

Διπλωματικά και… ατσάλινα τείχη ορθώνει η Ελλάδα για να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα και την διακηρυγμένη πρόθεση της Άγκυρας για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα νότια του Καστελόριζου.

Η σημερινή Παρασκευή, που ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αλλάζοντας το status που επικρατούσε στην Μεγάλη Εκκλησία τα τελευταία 86 χρόνια, είναι ένα κρίσιμο τεστ που μπορεί να αποδείξει πόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τη σημερινή Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου.

- Advertisement -

Όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, αφού τα δύο πρώτα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής πρόθεσης για έρευνες νότια του Καστελόριζου έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για άμεση κινητοποίηση και γρήγορη ανάπτυξη όλων των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί» που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου βρίσκονται και δεκάδες τουρκικά πλοία που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.

Θα βγει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες;

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz είναι πολύ πιθανό να αποπλεύσουν από την Αττάλεια με κατεύθυνση την περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα που αναφέρονται στην τουρκική Navtex 0979/20. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα προσπαθήσουν να απλώσουν καλώδια τα τουρκικά ερευνητικά.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Κι αυτό διότι η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Θα αποπειραθούν οι Τούρκοι να απλώσουν καλώδια για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών και σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας την ώρα που κύριες μονάδες του ελληνικού στόλου είναι ακροβολισμένες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους ότι δεν θα το επιτρέψει ή θα επιλέξουν να κινηθούν σε άλλες περιοχές για ερευνητικές εργασίες;

Παράλληλα με τα ατσάλινα τείχη που ορθώνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις συμμαχίες που μπορεί. Εκτός από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρό σήμα στήριξης ήλθε από το State Department που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που επανέλαβε πολύ συγκεκριμένα ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έχοντας εξ ευωνύμων του τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα μηνύματα Μακρον, Ρωσία, ΗΠΑ στην Τουρκία

Το πιο ξεκαθαρο, «κρυστάλλινο» μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» , ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογράμμισε: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Πηγή: protothema. gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *