Κάρολος – Στέψη: Πόσο θα κοστίσει – Πώς βγάζει λεφτά η βασιλική οικογένεια

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read
pht

Η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή της σύγχρονης βασιλικής οικογένειας. Αλλά πώς συγκρίνεται η τιμή της με άλλα βασιλικά θεάματα του πρόσφατου παρελθόντος και κυρίως ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

-Advertisement-

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ολόκληρο έθνος ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» τον νέο του μονάρχη. Και αυτά την ώρα που οι σχέσεις του παλατιού με τον πρίγκηπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ αλλά και το σκάνδαλο γύρω από τον πρίγκηπα Άντριου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους με τον Κάρολο να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες του τρόμου!

Ο Κάρολος από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως σε «χαλεπούς καιρούς» θέλει η τελετή στέψης του να είναι μεν λαμπρή αλλά να κινηθεί σε «φυσιολογικά» επίπεδα προκειμένου αφενός να μην προκαλέσει και αφετέρου να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομική. Ακόμα και έτσι πάντως τα νούμερα ζαλίζουν.

Υπολογίζεται πως οι τρεις ημέρες του εορτασμού θα κοστίσουν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 113,5 εκατ. ευρώ)! Και αυτό είναι το νούμερο που αφορά μόνο το παλάτι.

- Advertisement -

Η Sunday Mirror υποστήριξε πως η αστυνομική επιχείρηση που θα στηθεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αξιωματούχων και των καλεσμένων που θα βρεθούν στη στέψη θα μπορούσε να προσθέσει στον λογαριασμό άλλα 150 εκατομμύρια λίρες (κάτι παραπάνω από 170 εκατ. ευρώ)!

Το τελικό ποσό «ανεβάζουν» σε αυτά τα ύψη εκδηλώσεις όπως η μεγάλη παρέλαση της στέψης στην οποία θα συμμετάσχουν 4.000 στρατιωτικοί, οι αεροπορικές επιδείξεις στις οποίες θα συμμετάσχουν 60 αεροσκάφη και η συναυλία της στέψης, όπου μεταξύ άλλων, θα παραβρεθούν οι Lionel Richie και Katie Perry!

Σύμφωνα με τη Mirror τον «λογαριασμό» ανεβάζουν και τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα που θα έχουν ως βασικό στόχο την αποτροπή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας αλλά και την ασφάλεια στα αεροδρόμια που θα φτάνουν τα τζετ με τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Οι υπερασπιστές του παλατιού, πάντως, λένε πως το κόστος για τα κρατικά ταμεία θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση των εσόδων που θα φέρει ο τουρισμός αλλά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Για να υπάρχει, πάντως, ένα μέτρο σύγκρισης, η κηδεία της Ελισάβετ κόστισε 8 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 19,1 εκατ. ευρώ). Λίγο πριν το θάνατο της Ελισάβετ είχε εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, που σηματοδότης τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο, και το οποίο κόστισε 36 εκατ. λίρες, μαζί με τα έξοδα της αστυνομίας (περίπου 40,9 εκατ. ευρώ)!

-Advertisement-
=Advertisement=

Ποιος πληρώνει τον λογαρισμό;

Το από που προέρχονται αυτά τα κεφάλαια είναι, μάλλον, εύκολη απάντηση. Σε τελετές ανάλογες της στέψης τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από τα κρατικά ταμεία και κυρίως από ένα «ειδικό λογαριασμό» που έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Για μικρότερες τελετές, σύμφωνα με την express.co.uk, τα χρήματα προέρχονται από τη βασιλική οικογένεια ή από άλλες ιδιωτικές πηγές – όπως τα έσοδα από τα Δουκάτα του Λάνκαστερ ή της Κορνουάλης – και το Sovereign Grant, την ετήσια δηλαδή επιχορήγηση του κράτους στο παλάτι ύψους 86,3 εκατομμυρίων λιρών.

Δηλαδή, πάλι από τα κρατικά ταμεία! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο φορολογούμενος πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού.

Πώς βγάζει λεφτά η βασιλική οικογένεια;

Η βασιλική οικογένεια αμείβεται μέσω μιας «σύμπραξης» δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος, συμπεριλαμβανομένης περιουσίας που έχει κληρονομήσει, αλλά και ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αλλάζει χέρια ανάλογα με τη διαδοχή.

Πριν από το θάνατό της βασίλισσας Ελισάβετ, το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων και εξόδων της βασιλικής οικογένειας προέρχονταν μέσω τριών πηγών: της, όπως ήδη αναφέρθηκε, κρατικής επιχορήγησης με την ονομασία, Sovereign Grant, σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, Επιχορήγηση της Ηγεμονίας και των ιδιωτικών Δουκάτων της Κορνουάλης και του Λάνκαστερ.

Παράλληλα, υπάρχει και το λεγόμενο Crown Estate, η διαχείριση δηλαδή της περιουσίας του Στέμματος, που προέρχεται κυρίως από ακίνητα και αγροκτήματα που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια αλλά η οικονομική διαχείρισή τους γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πραγματικό εισόδημα του βασιλιά, ωστόσο, προέρχεται από το λεγόμενο Privy Purse, το «ιδιωτικό τσαντάκι» του μονάρχη δηλαδή. Το «τσαντάκι» αυτό, «γεμίζει» από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο είναι ένα χαρτοφυλάκιο γης, ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που κρατούνται σε καταπίστευμα για τον μονάρχη και από το Δουκάτο της Κορνουάλης που είναι το ιδιωτικό κτήμα, που «χρηματοδοτεί τις δημόσιες, φιλανθρωπικές και ιδιωτικές δραστηριότητες του πρίγκιπα της Ουαλίας και της οικογένειάς του» όπως αναφέρει ο σχετικός ιστότοπος.

Περιλαμβάνει γη και ακίνητα σε 23 αγγλικές κομητείες και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Από αυτό το ποσό, μέσω πλεονασμάτων των εσόδων του Δουκάτου, ο νυν Βασιλιάς Κάρολος πλήρωνε, για παράδειγμα, τους μισθούς του πρίγκιπα Ουίλιαμ, της Κέιτ Μίντλετον αλλά και του πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ,

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *