Το αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN βγάζει αυθημερόν και επί τόπου αποτελέσματα, μερικές φορές μάλιστα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ κάθε «κιτ» του τεστ κοστίζει μόνο πέντε δολάρια, περίπου το ένα πέμπτο του κόστους των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων σήμερα διαγνωστικών τεστ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ραλφ Γουαισλέντερ και Χιουνγκσούν Ιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε 68 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη Ν.Κορέα.
Η νέα διαγνωστική πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί την τεχνική της κυτταρομετρίας εικόνας, αναλύει για κακοήθεια λίγα μεμονωμένα κύτταρα του μαστού που έχουν ληφθεί με μια πολύ λεπτή βελόνα (αρκούν μόνο 50 κύτταρα ανά δείγμα), χωρίς να απαιτείται βιοψία ιστού μέσω επεμβατικής διαδικασίας. Η νέα τεχνολογία, εκτός από την κατά 100% ανίχνευση των καρκίνων, ανιχνεύει δύο βασικούς κλινικούς βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (τους ER/PR και HER2) με ακρίβεια 93% και 96% αντίστοιχα.
Το CytoPAN, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι ασθενείς είναι συχνά φτωχοί και υποχρεωμένοι να περιμένουν για πολύ καιρό (ακόμη και μερικούς μήνες)έως ότου λάβουν μια διάγνωση σε τεστ που έκαναν, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση της νόσου. Εφόσον όμως η αξία του τεστ επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει και θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες, τότε θα χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο -και στις ανεπτυγμένες χώρες- ως μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα υπάρχοντα πιο ακριβά και επεμβατικά τεστ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ